Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Het verliezen van urine tijdens het hoesten of niezen. Of zomaar tussen de bedrijven door. Veel vrouwen krijgen er tijdens de overgang mee te maken. Maar waardoor komt het nou eigenlijk?
Je leest het hier. En natuurlijk geven we je tips om incontinentie in de overgang tegen te gaan.
In de overgang kun je incontinent raken doordat je eierstokken langzaam maar zeker kleiner worden en de bekkenbodemspieren slapper. Hierdoor kan je baarmoeder iets naar beneden zakken, waardoor deze meer op de blaas drukt. Deze extra druk kan zorgen voor ongewenst urineverlies. Dat effect wordt nog eens versterkt doordat de sluitspier van je blaas verslapt naarmate je wat ouder wordt. Urine verliezen gebeurt vaak wanneer je hard lacht, niest of iets zwaars optilt. Inspanningsincontinentie of stressincontinentie noemen we dat ook wel. Ook kan er aandrangincontinentie optreden en dat betekent soms bijna om het half uur naar het toilet moeten, of het dan net niet halen en urine verliezen.
Naast de beschreven oorzaken hierboven kan er nog wat meespelen. In de overgang maak je minder oestrogeen aan, waardoor de binnenbekleding van je plasbuis dunner wordt en minder goed sluit. Ook de weefsels rondom de plasbuis worden vaak slapper. Meestal is dit niet een op zich staande oorzaak van incontinentie in de overgang. In veel gevallen hebben vrouwen dan al een beschadigde bekkenbodem door bijvoorbeeld een zwangerschap of heftige bevalling. Het niet goed afsluiten van de plasbuis kan dan net – bijna letterlijk – de druppel zijn die de emmer doet overlopen.
Stevige bekkenbodemspieren gaan incontinentie tegen. De bekkenbodemspieren vormen namelijk een bodem in het bekken. Die spieren zijn nodig om organen als baarmoeder, blaas en rectum niet door de 'kom' onderaan je lichaam te laten zakken. De zenuwen, banden en spieren van de bekkenbodem zorgen ervoor dat je je blaas, darm en schede kunt afsluiten wanneer je dat wil. Ook trekken je bekkenbodemspieren samen wanneer je hoest, niest of iets zwaars tilt zodat je bijvoorbeeld geen urine verliest op onverwachte, ongelegen momenten. Moet je juist plassen, een grote boodschap doen of ben je aan het vrijen? Dan kunnen de spieren van je bekkenbodem zich juist ontspannen.
Het trainen van je bekkenbodemspieren kan ongewild urineverlies tegengaan.
Hoe sterker deze spieren zijn, hoe beter ze je organen op hun plek houden en de blaas kunnen afsluiten. Dit trainen is heel makkelijk en kun je de hele dag doen, zonder dat iemand het in de gaten heeft. Maar hoe doe je het precies?
Het trainen van je bekkenbodemspieren is één manier om het ongewild verliezen van urine tegen te gaan. Maar er zijn meer tips en tricks:
Allerlei tips, weetjes en adviezen voor de overgang ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Samen Door De Overgang. Die ontvang je één keer per maand in je mail.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 30-09-2020