Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Zo gemakkelijk als de toiletbezoekjes vroeger gingen, zo moeizaam gaat het misschien nu. In de overgang krijgen veel vrouwen last van darmklachten en problemen met de stoelgang. Wat kan er veranderen aan je ontlasting? Ontdek waarom de overgang verantwoordelijk kan zijn voor een moeizame stoelgang en hoe je dit kunt verbeteren.
Stoelgangproblemen komen bij iedereen voor. Harde ontlasting na het eten van witbrood, obstipatie op vakantie en diarree bij griep – we kennen het allemaal. Maar het is opvallend dat ook vrouwen in de overgang gevoelig zijn voor darmklachten. De oorzaak kan, net als bij veel andere verschijnselen, gevonden worden in de veranderende hormoonhuishouding. De werking van je darmen wordt namelijk voor een groot deel bepaald door je hormonen.
Wat weet jij eigenlijk over de overgang? Weet je precies wat je te wachten staat of heb je eigenlijk geen idee? Met deze quiz kom je erachter.
Tijdens de overgang kun je te maken krijgen met allerlei darmklachten door de veranderende hormoonhuishouding. Van een opgeblazen gevoel en winderigheid tot krampen en buikpijn. De twee meest voorkomende verschijnselen zijn obstipatie en diarree.
Wanneer je in de overgang komt, krijg je te maken met hormoonschommelingen. Daardoor kunnen je darmen van slag raken. Ze gaan bijvoorbeeld trager werken, wat betekent dat ontlasting langer in je lichaam blijft. Er wordt meer vocht onttrokken aan je ontlasting – en dat zorgt ervoor dat je stoelgang nog moeizamer wordt. Als je naar het toilet gaat, merk je dat de ontlasting harder is dan voorheen. Dat kan tot buikpijn en pijn bij het ontlasten leiden.
Hoewel vrouwen tijdens de overgang vooral last kunnen hebben van obstipatie, zijn er ook vrouwen die het tegenovergestelde merken: diarree. Ook dit kan vaker voorkomen in de overgang. Meestal heeft dit te maken met een verhoogde kans op stress in deze periode. Door de nervositeit worden de darmen te veel gestimuleerd, waardoor het voedsel te snel door de darmen gaat en er niet voldoende water aan wordt onttrokken. Daarvan kun je dunne ontlasting krijgen.
Om darmklachten te voorkomen en te verminderen kun je gelukkig veel zelf doen. Het belangrijkste is om een gezonde, actieve en ontspannen leefstijl te volgen. Deze tips kunnen je daarbij helpen:
Wil je meer tips en tricks voor tijdens de overgang? Meld je aan voor de nieuwsbrief Samen Door De Overgang. Dan ontvang je iedere maand praktische tips, weetjes en adviezen over de overgang in je mail.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
De inhoud op deze site is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een zorgverlener bij persoonlijke medische problemen.
Laatste wijziging op deze pagina: 03-05-2021