Dit is een informatiepagina. A.Vogel heeft geen producten die bestemd zijn voor deze indicatie/toepassing.
Jarenlang was je iedere maand 'gewoon' ongesteld. En nu ben je in de overgang. Ineens is alles anders. Je menstruatie wordt onregelmatig, je bloedverlies wordt anders, je krijgt ongemakken die je nooit had. Wat kun je nou eigenlijk verwachten van je menstratie tijdens de overgang?
Je wordt ongesteld in de puberteit en je hebt je laatste menstruatie in de overgang. In de tussentijd doorloop je iedere maand een cyclus die grofweg bestaat uit één week met bloedverlies en drie weken geen bloedverlies. Dit proces wordt met name geregeerd door de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze zijn altijd in een bepaalde balans met elkaar en zorgen steeds opnieuw voor het opbouwen en afstoten van baarmoederslijmvlies. Dit afstoten noemen we de menstruatie. Een cyclus tussen de 21 en 35 dagen wordt als normaal beschouwd. Het aantal dagen bloedverlies kan variëren tussen één en zeven dagen.
Kom je in de overgang? Dan kan je menstruatie onregelmatig worden. Je eierstokken maken namelijk steeds minder oestrogeen en progesteron aan. Dat is van invloed op de lengte van je cyclus. In het begin van de overgang daalt het progesteron. Daardoor volgen menstruaties elkaar in eerste instantie sneller op.
Later gaat het oestrogeen dalen en kost het steeds meer tijd om eicellen te laten rijpen. Ook dit kan je menstruatie onregelmatig maken: de tijd tussen twee menstruaties wordt steeds langer. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies van je baarmoeder langer kan doorgroeien, dikker wordt en er bij de volgende menstruatie meer slijmvlies wordt afgestoten. Die menstruatie gaat dan gepaard met meer bloedverlies. Dat bloedverlies kan heel hevig zijn. En je kunt zelfs stolsels gaan verliezen.
Uiteindelijk heb je geen onregelmatige menstruatie meer, maar word je helemaal niet meer ongesteld. Ben je een jaar niet meer ongesteld geweest? Dan kun je met grote zekerheid zeggen dat je je laatste menstruatie gehad hebt. Die laatste menstruatie noemen we de menopauze. Na je laatste menstruatie ben je niet meer vruchtbaar en kun je dus niet meer zwanger raken.
Wat weet jij eigenlijk over de overgang? Weet je precies wat je te wachten staat of heb je eigenlijk geen idee? Met deze quiz kom je erachter.
Pas na je laatste menstruatie zijn alle hormonale ongemakken voorbij. Tot die tijd is je hormonale balans continu aan verandering onderhevig. Dit is van invloed op de regelmaat van je cyclus en op je bloedverlies. Een onregelmatige menstruatie betekent onder andere dat je menstruaties elkaar sneller of minder snel opvolgen. Maar er zijn meer ongemakken die je kunt ervaren:
Dat je menstruatie tijdens de overgang onregelmatig wordt, is bijna zeker. Maar hoe ze precies verandert en wat er met je bloedverlies gebeurt, dat is van tevoren niet te voorspellen.
In de overgang kun je te maken krijgen met spotting. Een 'doorbraakbloeding' noemen we dat ook wel. Spotting is eigenlijk een reactie van je lichaam op een nieuwe hormonale situatie. Zo kun je tijdens de overgang bijvoorbeeld ineens wat lichtrood bloed verliezen of een bruinige afscheiding hebben, ook al ben je niet ongesteld. Ook de eerste tijd na je laatste menstruatie kan spotting nog wel eens voorkomen.
Heb jij overgangsverschijnselen? En wil je weten hoe A.Vogel je kan helpen? Neem dan contact op met het A.Vogel Informatiecentrum door een mail te sturen naar: info@avogel.nl. Alle contactopties vind je op de speciale Informatiecentrum contactpagina.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-11-2023