Wat wij tegenwoordig ’s avonds doen is eigenlijk heel onnatuurlijk. Laten we ons eens verplaatsen naar eind 19e eeuw. Kunstlicht was nog niet uitgevonden – om over moderne elektronica nog maar te zwijgen – en dus zat er ’s avonds maar één ding op: tot rust komen wanneer het donker werd. Misschien stookten ze nog even een vuurtje, dronken nog wat in de schemering en hadden verder weinig prikkels te verwerken. Ze namen rust, simpelweg omdat het niet anders kon.
Klik door naar de 6 tips voor deze week. Makkelijk bijhouden welke tips u helpen? Ga naar het weekdagboek, druk ‘m af en vul ‘m voor elke dag in. Zo ziet u in één oogopslag welke tips u geholpen hebben en welke niet. En stelt u aan het einde van de Maand van de slaap eenvoudig uw eigen slaapritueel samen.
Met voeding kunnen we veel bereiken. Een gezonder gewicht, een energiek lijf en een heldere geest. Maar heeft u er wel eens bij stil gestaan dat álles wat u in uw mond stopt de nachtrust kan beïnvloeden? Eiwitten – uit eieren, vlees(waren) en hüttenkäse bijvoorbeeld – werken opwekkend en kunnen ’s avonds in grote hoeveelheden dus beter vermeden worden. En een overdaad aan scherpe kruiden kan het spijsverteringsstelsel activeren en op die manier de natuurlijke slaap beïnvloeden. Allemaal dingen om rekening mee te houden. Maar hoe?
Hoofd leeg en met zo’n heerlijk zen-gevoel op de bank hangen. Klinkt als de ultieme slaapmodus, of niet dan! In een drukke maatschappij als deze lijkt het een utopie om te denken dat het haalbaar is. Lijkt. Want écht, het is mogelijk. En tuurlijk, niet alle stressmomenten zijn even makkelijk te managen. Maar relaxt leven zit ‘m voor een deel ook in voor uzelf kiezen, uzelf wat gunnen. Rust met name. En als u dat landschap eens langzaam gaat verkennen…dan gaat er waarschijnlijk een wereld voor u open.
Slaaphygiëne. Of we kunnen het ook slaaplifestyle noemen. Het zijn eigenlijk alle omstandigheden en gewoontes – in de slaapkamer – die de natuurlijke en effectieve slaap bevorderen. Denk aan: waar slapen we, waarop slapen we, waarmee of met wie slapen we en wat hebben we aan in bed. Hoewel dit onderwerp in deze maand dan als laatste aan bod komt, zijn het eigenlijk de makkelijkste factoren om te veranderen.
Laatste wijziging op deze pagina: 23-03-2020