Voeding voor kids: vooral de Beatles… en een beetje K3

Voeding | Kinderen | Energie

Ilze ter Heide

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Trotse moeder:
Naast mijn fantastische job ben ik vooral trotse - übertrotse! - moeder van Elin. Elin is 2,5 jaar. En gezien deze leeftijd – terecht de terrible 2’s genoemd – verschillen wij tegenwoordig nogal eens van mening. (Veel andere moeders zeggen tegen me dat dit fenomeen zich helaas niet beperkt tot deze 2-jarige leeftijd, maar ik hou me er voorlopig angstvallig aan vast dat dat wel zo is.) Onderhandelen is in die gevallen haar tactiek. Die van mij niet. Never negiotiate with terrorists, is mijn motto. Maar vaak is er geen andere uitweg. Beetje geven, beetje nemen. En wij beiden proberen dan vooral zoveel mogelijk te nemen…

Eetvoorkeuren:
Elin houdt van K3 en ik van de Beatles. En dat is precies hoe ook onze eetvoorkeuren zich tot elkaar verhouden. Zij kiest voor fun zonder inhoud, ik voor rijk en authentiek met véél inhoud.
Nou ben ik qua muziek nog wel over te halen tot inhoudsloze onzin, omdat de blijdschap werkelijk van haar hele lijfje straalt als ‘Yayayippee!’ van K3 uit de speakers knalt. En ja, daar word ik ook blij van. Want dat cliché is natuurlijk waar; je doet alles om je kind gelukkig te maken. Dus ok: beetje minder Beatles. Beetje meer K3. Let it be.

Gezonde voeding:|
Qua voeding ben ik een stuk hardnekkiger. Ik vrees dat ze me dat nog wel even inwrijft als ze later groot is. Maar goed, ik probeer haar te leren om vooral gezonde voeding te waarderen. En dat lukt naar mijn idee alleen maar door het haar nú al aan te bieden. En er ook niet vreemd over te doen. Dat ze af en toe iets minder gezonds krijgt, vind ik geen probleem, maar dat moet niet de overhand krijgen. Vind ik. En dus zijn er bij ons nooit snoepjes, lolly’s en verrassingseieren in huis. Ze kent het amper, hooguit via wildvreemden die het haar ongevraagd aanbieden.

Kind kunnen zijn:
Laatst zei iemand tegen me: “Maar Elin moet toch ook kind kunnen zijn?” Yeah right. Want kind kunnen zijn heeft te maken met de hoeveelheid suiker die je geeft. Voor mij heeft ‘kind kunnen zijn’ vooral te maken met: zo vaak mogelijk de zandbak in, onder de modder thuis kunnen komen, vallen met de step en vingerverven tot de oren eronder zitten. En geloof me, dat is hier aan de orde van de dag. Maar geen snoep dus. Wat ze wel van me krijgt? Fruit (vindt ze heerlijk!), gedroogde cranberries (vindt ze nóg heerlijker!) en 85% pure chocolade (vindt ze het allerheerlijkst!). En af en toe een koekje. Maar dan het liefst wel van de bio-winkel. En wat de opa’s en oma’s doen, dat wil ik vooral liever niet weten ;-)

Brood als lunch:
De traditionele boterham. Ook zo’n ding. Uit zeer specifieke gezondheidsoverwegingen eet ik zelf helemaal geen brood. We zijn er allemaal groot mee geworden, maar brood bestaat voornamelijk uit geraffineerde koolhydraten en die zorgen snel voor verhoogde bloedsuikerwaardes. Steeds weer.
Elin smult van brood. Als we naar de geitjes gaan met restanten brood, begint ze er zelfs nog aan te knagen. En toch probeer ik ook bij haar de balans te zoeken in het eten van brood. Wat zoveel betekent als: een boterham is prima, maar dan wel volkoren en altijd maximaal 1 boterham vergezeld van een ei, een stuk komkommer, wat kwark of iets anders gezonds. En als we het hebben over gevarieerd eten… de ene keer kaas op brood en de andere keer worst is geen gevarieerd eetpatroon. Dus het betekent ook: niet iedere maaltijd brood.

Of Salade?:
Ik lunch zelf vaak met salade. En dan eet ze met me mee. De sla zelf niet, want “dat zijn gekke blaadjes” zegt ze. Maar haar lunch kan prima bestaan uit wat stukjes komkommer, tomaat, avocado en olijven. “En ook feta”, zegt ze er dan zelf achteraan.  Mijn opvatting? Zo vroeg mogelijk kennis laten maken met ‘andere’ smaken, en dan gaan ze het vanzelf waarderen. En gelukkig doet ze dat nu al.  Maar als moeder moet je dan wel het goede voorbeeld geven. En dan wordt het qua eten vanzelf: een beetje K3, maar vooral de Beatles!

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >