Spataderen laten verwijderen, doen of niet doen?

Spataderen en zware benen

Behandelingen bij spataderen (o.a. spataderen verwijderen)

 1. Sclerocompressietherapie (inspuiten met vloeistof)
 2. Crossectomie
 3. Spataderen verwijderen (strippen, ambulante flebectomie)
 4. Dichtbranden (oa lasertherapie)
 5. ClariVein-methode
 6. Steunkousen (Therapeutisch elastische kousen)

Hieronder volgt uitleg van de 6 behandelmethodes

 1. Spataderen inspuiten met vloeistof
  Met sclerocompressietherapie worden spataders ingespoten met een vloeistof die een onstekingsreactie veroorzaakt. Daardoor wordt de ader verhard en zal het bloed voortaan via een andere weg stromen.
 2. Crossectomie
  Bij crossectomie worden de spataders dichtgebonden. Dat gebeurt overigens alleen bij een lekke klep in de verbindingsader in de lies of knie.
 3. Spataderen verwijderen (strippen, ambulante flebectomie)
  Dit is de meest bekende methode voor het verwijderen van spataderen. Tegelijkertijd ook de methode die minder en minder wordt toegepast. Bij strippen verwijdert de chirurg operatief de spatader via 2 kleine sneetjes en trekt hij de spatader naar buiten. Bij de zogenaamde Mullerbehandeling wordt een spatader verwijderd met een soort haaknaaldjes.
 4. Spataderen dichtbranden
  Het verwijderen van spataders door bijvoorbeeld de bovenstaande stripmethode wordt tegenwoordig steeds minder vaak gedaan. Vaker besluit de arts tot een zogenaamde endovasculaire behandeling. Dan worden de spataderen dicht gebrand en afgesloten met de volgende methoden:
  • VNUS(R): de arts brandt het bloedvat dicht met zogenaamde radiofrequente katheters;
  • EVLT: dichtbranden met behulp van lasertechnologie;
  • Stoomablatie: het bloedvat wordt afgesloten door middel van verhitting met stoom.
 5. ClariVein-methode
  Met de ClariVein-methodiek wordt een dunne draad in de spatader gebracht die zorgt voor de aanmaak van littekenweefsel en het bloed beter kan doorstromen.
 6. Therapeutische Elastische Kousen
  Steunkousen worden standaard voorgeschreven bij spataderen. Ook na een behandeling waarbij de spataderen zijn verwijderd. Een arts schrijft de kousen bijvoorbeeld vaak voor als een operatie aan de spataders niet kan. Het dragen van elastische kousen neemt de druk weg en zorgt er ook voor dat nieuwe spataders minder snel ontstaan.

Wilt u uw spataderen laten behandelen, dan kunt u in overleg met uw huisarts beslissen welke behandeling voor u het beste is. Dit hangt af van verschillende factoren zoals het soort spataderen en van de methode van de specialist waar u heen wilt.

Nadelen van deze behandelingen bij spataderen

Helaas zijn er genoeg nadelen op te sommen bij het behandelen en verwijderen van spataderen. Complicaties bij bovenstaande behandelingen (o.a spataderen verwijderen door middel van strippen) zijn onder andere:

 • trombose
 • bruine verkleuring van de huid
 • nabloedingen
 • wondinfecties
 • bloeduitstortingen
 • beschadigingen van een zenuw

En wat betreft de vergoeding van de zorgverzekeraar bij het verwijderen van spataderen geldt het volgende: spataderen worden ingedeeld in een aantal klassen (CEAP classificatie). De behandelingen en onderzoeken naar de lichte vorm met blauw/paarskleurige spatadertjes in de huid (takkenbosvenen/Besenreiser) en de vorm waarbij geen huidveranderingen optreden worden in het algemeen niet meer vergoed. Lees verder, want met de onderstaande tips is het misschien helemaal niet zo gek om te besluiten om de spataderen niet te verwijderen, maar om deze tips ter harte te nemen en uw lifestyle aan te passen.

Spataderen verwijderen? Kijk ook eens naar deze 14 tips

 1. Weet dat na er het behandelen of verwijderen van spataderen er weer nieuwe spataderen kunnen ontstaan.
 2. Kom uit de luie stoel! Beweeg veel, dat stimuleert de bloedsomloop. Vooral joggen, wandelen, fietsen en zwemmen zijn goed. Bij deze bewegingsvormen trekken de beenspieren samen en masseren ze de aderen. Spataderen-tips-verwijderen
 3. Voorkom langdurig staan of stilzitten. Heeft u een staand beroep, blijf dan in beweging en span regelmatig de kuitspieren aan. Heeft u een zittend beroep, ga dan af en toe even lopen.
 4. Vermijd knellende kleding
 5. Draag elastische steunkousen. Steunkousen bij spataderen, hoe werkt dat?
 6. Draag makkelijke schoenen en loop als het kan op blote voeten.
 7. Leg uw benen waar mogelijk wat hoger. Dit geeft ook verlichting aan vermoeide benen of zware benen.
 8. Spoel na het douchen of baden de voeten en benen af met koud water. Spoel altijd van de voeten naar boven toe.
 9. Til niet te zwaar. Dit zet de aderen extra onder druk, waardoor ze verder kunnen uitzetten.
 10. Eet gevarieerd en vitaminerijk: met name vitamine E en C, bètacaroteen, selenium en zink. Dit zijn antioxidanten die vrije radicalen wegvangen en helpen bij de bescherming van gezonde cellen en weefsels.
  • vitamine E: in plantaardige olie, noten, zaden en pinda's
  • vitamine C in fruit en groenten
  • bètacaroteen in wortelen, broccoli, mango en abrikoos
  • selenium in vis, schelpdieren en ei
  • zink in schaal- en schelpdieren
 11. Wees matig met het gebruik van alcohol
 12. Stop met roken!
 13. Tip: Aesculaforce tabletten.
  Aesculaforce tabletten is een natuurlijk middel op basis van Aesculus hippocastanum (paardenkastanje) dat helpt bij spataderen en zware benen.
 14. Lees mijn blog over pijn in de benen.

* Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Aesculus hippocastanum L. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik. Bronnen: Thuisarts, Anthonius Ziekenhuis, Hartstichting

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 19-09-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >