Minder stress? Mindfulness kan je helpen

Lekker in je vel!

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Wat is mindfulness?

Mindfulness wordt al eeuwen beoefend en is een actieve meditatietechniek. De kern van mindfulness is dat je met je aandacht volledig in het nu bent. Dat klinkt eigenlijk best raar want we zijn toch allemaal in het hier en nu? Maar als je naar je gedachten en belevingswereld kijkt dan spelen die zich vaak helemaal niet af in het hier en nu. Ga maar eens na als je ergens staat te wachten; je irriteert je en denkt: ik had al lang thuis kunnen zijn, waarom gaat dit niet sneller, als ik straks thuis ben dan moet ik koken, de was doen, sporten etc. Vaak ben je in gedachten bezig met de toekomst en alles wat er nog moet gebeuren, of je denkt juist aan het verleden. De momenten dat je echt aanwezig bent in het hier en nu zijn vaak schaars.

Bewuste aandacht helpt

Bij mindfulness gaat het er dus om dat je met bewuste aandacht in het hier en nu bent en dat gaat makkelijk als je je zintuigen als leidraad neemt. Want waar onze gedachten kunnen tijdreizen naar het verleden, heden en de toekomst, kan je lichaam maar op 1 plek tegelijk zijn. Handige vragen om jezelf te stellen zijn: Wat ruik ik, zie ik, voel ik, hoor ik, proef ik, welke gedachten gaan er door mijn hoofd en welke emoties ervaar ik?

Zachtaardige houding

De volgende stap is om over alles wat je observeert geen mening oordeel over te hebben. Het is zoals het is op dit moment. Als je bijvoorbeeld heel kwaad bent dan focus je je volledig op dat gevoel en alle sensaties en gedachten die er mee samenhangen, maar je veroordeelt jezelf er niet om. In plaats van te vechten tegen deze gevoelens en gedachten laat je ze er gewoonweg zijn. Het is verbazingwekkend om te merken dat juist door je op ongemakkelijke gevoelens en sensaties te richten ze vaak als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Voordelen van mindfulness

Door op steeds meer momenten mindful te zijn zul je veel minder stress ervaren. Gedachten en gevoelens gaan je steeds minder opslokken en je leert om comfortabel te zijn met alles wat zich aandient. Doordat je bewuster in het leven staat kun je ook beter keuzes maken die echt bij je passen. En het mooist van allemaal is dat mindfulness je helpt om meer te genieten van het leven. Een vers kopje koffie dat je met aandacht opdrinkt, die warme douche, de wind die door je haar waait, de wereld zit vol met kleine geluk ervaringen als je er aandacht voor hebt.

in de overgang 10 tips

Mindfulness kan je overal toepassen

Zoals je hebt kunnen lezen is mindfulness heel makkelijk toe te passen door stil te staan bij wat je ervaart op dit moment. Door met kleine stapjes te beginnen zul je steeds makkelijker langere tijd gedurende de dag mindful kunnen zijn. Vaak werkt het prettig om klein te beginnen, wees bijvoorbeeld elke als je je handen wast "mindfull", of verhef dagelijks huishoudelijke klusjes zoals de was doen of stofzuigen tot je mindfull-oefening.

Lees ook de volgende blogs om stress te verminderen:

Snel ontstressen met deze 6 ontspanningstips

Druk in je hoofd? 4 tips om je geest te detoxen

Stress verminderen? Voedingstips voor de stresskip

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 29-01-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >