Immuunsysteem, virussen, en waarom je vaak in de vakantie ziek wordt

Weerstand | Lekker in je vel! | Spijsvertering

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Onderdelen van het immuunsysteem

Het immuunsysteem bestaat uit verschillende onderdelen, voornamelijk immuuncellen die circuleren in het bloed en de weefsels. Deze cellen zijn constant aan het patrouilleren om bad guys als virussen, bacteriën en parasieten buiten de deur te houden. Ook ander gespuis zoals kankercellen en chemische stoffen uit onze voeding en milieu worden door immuuncellen onklaar gemaakt. Naast de bloedbaan loopt een een uitgebreid stelsel van lymfevaten. Dit zijn eigenlijk een soort vluchtstroken, waar de immuuncellen uit het bloed en het weefsel snel naar de lymfeknopen kunnen komen. In de lymfeknopen worden oude immuuncellen afgedankt en nieuwe aangemaakt. Immuuncellen ontstaan uit de Thymus, een klein kliertje achter het borstbeen wat na onze kindertijd verschrompelt. Daarna nemen het beenmerg, lymfeknopen en de milt de productie van immuuncellen over.

De darmflora

Als je lichaam het fort is, dan is de eerste verdedigingslinie, de huid en de slijmvliezen van keel, neus, longen, en darmen. Hier staan we namelijk het meest in contact met de buitenwereld. Via de lucht en het eten wat we eten komen we rechtstreeks in contact met mogelijk schadelijke beestjes en virussen. Niet gek dus dat in deze contreien veel gepatrouilleerd wordt door je immuuncellen! Vooral in je darmslijmvlies is het een komen en gaan van troepen. Deze grote slijmvliezen moeten goed beschermd worden, zodat er niet zomaar van alles in je bloed terechtkomt. De goede bacteriën in de je darm helpen je immuuncellen, zij zijn als het ware 'the friendly neighbourhood watch' en houden een oogje in het zeil. Ze vormen een natuurlijke barrière. Ook seinen ze je immuuncellen in als ze iets verdachts hebben gezien.

Voetvolk en elitetroepen

Er zijn verschillende cellen actief binnen het immuunsysteem. Je hebt het ordinaire voetvolk, waaronder de macrofagen en anderen met ronkende namen als: neutrofiele granulocyten en natural killercells. Deze eten net als barbapappa viruscellen en bacteriën op, of schieten direct met scherp als ze iets verdachts voorbij zien komen. De elitetroepen pakken het heel anders aan; ze bestuderen de vijand en maken gerichte wapens (antistoffen) om de schurken aan te pakken. Ook hebben zij helpercellen tot hun beschikking, die verdachte figuren alvast markeren met een plakker met 'Most Wanted' op het voorhoofd . Zo kunnen andere immuuncellen ze makkelijker herkennen. Door al die oorlogstaal kan je je vast een voorstelling makenvan wat voor een slachtveld er op microniveau kan ontstaan. Als je verkouden bent of griep hebt, dan is het ook niet het virus of de bacterie die de symptomen als spierpijn, lopende neus, vermoeidheid en rillingen veroorzaakt. Maar de chemische warfare die gaande is!

Verschil tussen een virus en bacterie

Een bacterie kan zelfstandig overleven in het lichaam en zichzelf reproduceren. Een virus niet, die heeft een gastheer nodig. virusHet oppervlak van een virus zit vol met uitsteeksels die je kunt vergelijken met sleutels. En elk virus heeft meer sleutels dan de gemiddelde conciërge om cellen binnen te dringen. Eenmaal binnengedrongen in de cel, gijzelt het virus het kopieerapparaat van de cel, waar normaal braaf de instructies voor nieuwe cellen worden gekopieerd. Nu komen er als een razende babyviruscellen uit, die op hun beurt weer andere cellen binnendringen. Een virus kan zich zo in het lichaam en vervolgens tussen mensen snel verspreiden. Dat zag ik van dichtbij toen mijn schattige neefje van anderhalf als Trojaans Paard in schattige peuterverpakking in korte tijd 7 mensen, mij incluis aanstak met buikgriep. Virussen en bacteriën blijven manieren verzinnen om het lichaam en de cellen binnen te dringen en het lichaam blijft manieren verzinnen om deze relschoppers buiten de deur te houden.

Immuunsysteem en stress

Bij heftige stress wordt het immuunsysteem tijdelijk stil gelegd, ook de spijsvertering en voortplanting komen op een laag pitje te staan. Ons stresssysteem werkt namelijk nog steeds zo als in het stenen tijdperk. Zat er een leeuw achter je aan, dan had je geen tijd om te ontsteken, je eten te verwerken of het nageslacht te verwekken. Nee, rennen moest je voor je leven. Is het gevaar geweken dan kunnen alle systemen hun werk weer verrichten. In onze moderne tijd worden we gelukkig niet meer belaagd door leeuwen, maar hebben we wel te maken met langdurige stress. Door deze vorm van stress wordt Cortisol aangemaakt, op zich een goede stof want ontstekingsremmend (denk aan corticosteroïden) maar je wilt er niet te lang aan blootstaan. Je immuunsysteem wil je niet lui met een zak chips voor de tv hebben hangen, maar actief en met het vizier gericht op bad guys. Af en toe ziek of verkouden zijn is een gezonde reactie van het lichaam en duidt op een immuunsysteem wat adequaat kan reageren. Vaak zie je dat mensen die veel stress hebben ongenadig lang door kunnen gaan zonder ziek te worden (cortisol), maar vervolgens in de vakantie wanneer de stress wegvalt wel ziek worden. En nu weet je waarom. Het middel Echinaforce kan in veel gevallen je immuunreactie ondersteunen zodat deze nog gerichter plaatsvindt. Gebruik je hoestsprays/dranken en keelpastilles, neem dan ook altijd Echinaforce; hiermee geef je je eigen leger een zetje in de rug.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 17-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >