Kriebelhoest of droge hoest?

Met deze huismiddeltjes en tips even wat verlichting

Verkoudheid | Weerstand

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Waarom hoesten we?

Onze longen en luchtwegen zijn bekleed met slijmvliezen. Deze slijmvliezen produceren slijm wat virussen, bacteriën maar ook stofdeeltjes en andere verontreinigen kan binden en insluiten. Vervolgens is het zaak dat slijm uit de longen te krijgen en daarom hoesten we. Het meest slijm komt in de keelholte terecht en reist vanaf daar naar de maag, waar het maagzuur korte metten maakt met de ziekteverwekkers.

Niet alle hoest is hetzelfde, zo heb je de productieve hoest waarbij er veel slijm vrijkomt, maar ook kriebelhoest, die heel droog aanvoelt. Vooral die laatste droge hoest kan erg vervelend zijn. Met onderstaande huismiddelen kun je snel je hoest verlichten.
Natuurlijk heeft A.Vogel ook producten voor droge hoest en kriebelhoest en vastzittende hoest, direct beschikbaar in onze online winkel.

Hoest verlichten? Gorgelen met zout water

Gorgelen met zout water helpt om de zwelling van de slijmvliezen te verminderen. Ook zorgt het voor dat je slijm uit de luchtwegen makkelijker kan afvoeren. Gorgelen met zout water wordt dan ook gezien als een echt huismiddeltje bij hoest.

Om te gorgelen heb je nodig

  • 1 theelepel zout op een glas warm water

Instructie

Los het zout op in het water, gorgel gedurende 15 seconden, spuug uit en herhaal tot het glas op is.

Thee van tijm

Tijm is niet alleen lekker om in gerechten te gebruiken maar heeft ook een gunstige werking bij hoesten. Het helpt om de spieren van de luchtwegen te laten ontspannen, waardoor de hoestprikkel vermindert. Van tijm kun je heel makkelijk thee zetten.

Voor de thee heb je nodig

  • een handje vol verse tijmtakjes of 2 eetlepels gedroogde tijm
  • kokend water
  • 2 theelepels honing

Instructie

Kneus de tijm met een vijzel en doe deze in een theekop. Giet het kokend water erover en dek de kop af en laat 15 minuten trekken. Voeg wat honing en citroensap toe. Je kunt alles opdrinken ook als je gedroogde tijm gebruikt.

Heet douchen: maak een stoomcabine!

Als je erg verkouden bent dan kan een heel hete douche veel verlichting geven. Het warme water laat je spieren ontspannen en de stoom zorgt ervoor dat luchtwegen ontspannen en slijm makkelijker loskomt. Voor een echt stoomdouche, sluit je alle ramen en deuren in je badkamer en laat je de warme kraan al een tijdje op zijn heetst lopen voor je eronder gaat.

Als je veel moet hoesten vanwege COPD, dan kan stoom juist een averechts effect hebben en kun je deze douche beter overslaan.

Zwarte peper en honingdrank

Normaal gebruik je peper alleen in kleine hoeveelheden, maar als je last hebt van hoest dan is deze zwarte peper en honingdrank echt een oppepper.

Voor de drank heb je nodig

  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels honing
  • kokend water

Instructie

Doe de honing en gemalen peper in een theekop, giet er kokend water over. Bedek het glas en laat dit 15 minuten trekken. Zeef het mengsel en drink dit met kleine slokjes op.

Zoethoutthee

We eten al snel een dropje als we moeten hoesten en niet voor niets. Zoethout heeft een verzachtend effect op de luchtwegen. Van de verse wortel kun je een heerlijke thee zetten.

Voor de thee heb je nodig

  • 2 eetlepels gedroogde en gesnipperde zoethoutwortel
  • kokend water

Instructie

Giet het kokende water over de zoethoutwortel. Bedek de kop en laat dit 15 minuten trekken. Zeef het mengsel en drink het dan op. Eventueel kun je wat honing toevoegen.

Als je een hoge bloeddruk of nierklachten hebt, of corticosteroïden gebruikt, kun je beter geen zoethout gebruiken.

Honing bij hoesten

Als huis-tuin en keukenremedie bij hoesten kan honing natuurlijk niet ontbreken. Honing legt als het ware een dun verzachtend laagje op de slijmvliezen, waardoor de hoestprikkel vermindert. Honing heeft ook antibacteriële eigenschappen. Je kunt een paar keer per dag 2 theelepels honing nemen. Kinderen onder de 2 jaar kun je beter geen honing geven in verband met een mogelijke besmetting met de botulisme bacterie.

A.Vogel helpt ook bij droge hoest-kriebelhoest en vastzittende hoest

Heeft u nu te maken met droge hoest/kriebelhoest of vastzittende hoest? Daarvoor hoeft u maar één vraag te beantwoorden.

Hoest u taai, dik slijm op?

Nee? Dan is de nieuwe A.Vogel Hoestspray voor droge hoest en kriebelhoest* een goede keuze. Deze werkt snel hoeststillend en verzachtend en beschermt de slijmvliezen tegen verdere irritatie.

Ja? Dan kunt u Hoestspray - Vastzittende hoest* proberen. A.Vogel Hoestspray Vastzittende Hoest is een medisch hulpmiddel dat snel en effectief helpt bij vastzittende hoest. De spray verdunt het vastzittende slijm waardoor het gemakkelijker kan worden opgehoest.

* Medisch hulpmiddel, lees de gebruiksaanwijzing.

Droge hoest aanpakken?

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 10-01-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >