9 food trends voor 2018

Aan welke doe jij mee?

Voeding | Lifestyle

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Food trends zijn eigenlijk net als fashion trends. Sommigen komen en zijn in een oogwenk ook alweer verleden tijd, dat zijn meer de food hypes (kortstondig in beeld). Degenen die langer in beeld zijn kun je onder de noemer trends scharen. Maar goed, het is soms gewoon niet bij te houden zoveel komen er voorbij. Daarom hebben wij 9 food trends voor je op een rij gezet.

1. Natuurlijk

In 2017 is deze trend al gestart: meer vegetarische en veganistische gerechten op de menukaart en de supermarkten verkochten al kant-en-klare bloemkoolrijst en courgetti (spaghetti van courgette). In 2018 wordt een verdere toename verwacht van flexitariërs, zij eten plantaardig met af en toe een stukje vlees. We zullen vaker koolhydraten vervangen door groenten.

2. Lokaal

Een andere, mooie trend is dat er steeds meer vraag naar lokale en verse producten komt. Het verhaal van de producten moet kloppen en dat zoeken mensen en restaurants steeds vaker bij lokalen.

3. Voedselverspilling

Een no go in 2018 is voedselverspilling. De trend die ontstaat is dat er meer gebruik wordt gemaakt van alle onderdelen van een ingrediënt en dat er zo weinig mogelijk wordt weggegooid.

4. Gefermenteerd voedsel

Het ziet er misschien iets minder smakelijk uit, maar gefermenteerd voedsel heeft het in de afgelopen jaren erg goed gedaan. Gefermenteerd voedsel kan variëren van yoghurt en kaas tot groenten als Kimichi en augurken. In 2018 wordt verwacht dat het nog groter wordt. Dit omdat het gemak brengt, je kunt het langer bewaren. Daarnaast verbeteren ze het spijsverteringsstelsel en zijn het uitstekende energieboosters.

5. Paddenstoelen

Je gebruikt ze misschien nu al bij je biefstuk, door de rijst of een pastasalade. Maar 2018 wordt pas echt het jaar van de paddenstoelen, zoals de soort chaga. Deze schimmel staat er om bekend de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen. Naast dat je paddenstoelen in je gerechten ziet terugkomen, worden ze ook gebruikt in koffie en thee.

6. Kleurrijk

Naast dat eten gezonder mag, willen we tegenwoordig ook dat het kleurrijker is. Experts geloven dat de bloemenaroma's volgend jaar een toevlucht nemen in de foodindustrie. Vooral de roos, lavendel en vlierbloesem worden populair om aan koffie, thee en cocktails toe te voegen of als kruiden in gerechten te gebruiken.

7. De hele dag ontbijten

Is ontbijten jouw favoriete maaltijd van de dag? Dan heb je geluk. Een trend in 2018 is all day breakfast. Restaurants zullen hier op inspelen en hierdoor de mensen die koolhydraatarm eten meer tegemoet komen.

8. Keuken uit het Midden-Oosten

Consumenten gaan verder dan hummus, kikkererwten, pita en falafel. Specerijen als kardemom, za'atar, harissa en gerechten als shashuka (eenpansgerecht waarin tomaten en eieren de basis zijn) komen in 2018 naar Nederland.

9. Instagramwaardig

Een foodtrend die niet mag ontbreken is: instagramwaardig. Je ziet steeds vaker dat restaurant hier meer op inspelen, zoals bijvoorbeeld The Avocadoshow. Zij hebben het beste van twee werelden: én natuurlijk én instagramwaardig.

Wat vind jij van de foodtrends voor 2018? Doe jij mee aan deze trends of ga je gewoon door zoals je voorgaande jaren ook deed?

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 11-01-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >