Druk in je hoofd?

4 tips om je geest te detoxen

Lifestyle | Energie

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Detox tip 1: volg je eigen gedachten niet altijd, observeer ze liever

Als je een tijdje stil gaat zitten en gade slaat wat voor een gedachten je hersenen produceren dan kun je wel eens schrikken van de drukte in je hoofd. Als een stelletje wilde apen gaan je gedachten vaak van de hak op de tak. Van heel nuttige gedachten tot veel minder nuttige gedachten. Wat we denken heeft invloed op hoe we ons voelen. Vaak is dit een onbewust proces. Soms voel je je ineens rottig maar weet je niet goed waarom, pas als je dan even gaat graven kom je erachter dat er vaak een negatieve gedachte aan vooraf ging. Door als een buitenstaander naar het lawaai in je hoofd te kijken, wordt het al snel een stuk overzichtelijker en rustiger. In plaats van elke aanlokkelijke gedachte te volgen, laat je die gewoon als een wolkje in de lucht voorbij gaan. Door je op je zintuigen te richten lukt dit vaak heel goed. Dus: hoe is je ademhaling, wat ruik je, wat hoor je. Mindfulness noem je dat. Wees dagelijks een paar minuten mindfull en bouw dit steeds verder uit. Oefen bijvoorbeeld in de rij voor de kassa, in de file, in de lift.

Detox tip 2: kijk geen of minder nieuws

Er is nogal wat gaande in de wereld, sla een krant open of kijk het journaal en de ellende komt je tegemoet. Los van een pas geboren ijsbeertje hier en daar, lijkt het wel als of er niet goeds gebeurt. Zelf kijk ik al een tijd geen nieuws meer, omdat ik merkte dat ik steeds geschokt was van alle heftige beelden en er onrustig van werd. Ik lees nu liever af en toe een krant dat komt al een tandje minder hard binnen. Het voelde eerst raar en een beetje dom om niet elke dag meer op de hoogte te zijn van ‘het nieuws' maar inmiddels vind ik het een verademing. Ik vraag me namelijk af het zin heeft om te weten wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt, maar je bij wijze van spreken je eenzame buurvrouw niet ziet staan. Bovendien, echt belangrijk nieuws bereikt je toch altijd via mond op mond reclame. Mijn tip: probeer eens een nieuws-detox van een paar dagen of een week en kijk wat het met je doet.

Detox tip 3: laat los wat anderen van je vinden

Dit klinkt vaker makkelijker gezegd dan gedaan. Als van jongs af aan leren we ons aan te passen en rekening te houden met anderen. Op zich natuurlijk niets mis mee, zonder manieren zou het al snel een zooitje worden. Maar soms kunnen de denkbeeldige anderen in je hoofd heel groot worden; ik zal maar zus of zo doen wat zullen ‘ze’ anders wel niet denken. Ik vind het zelf altijd een heel geruststellende gedachte dat iedereen altijd meer met zichzelf bezig is dan met jou. Bovendien heeft iedereen zijn angsten en zwakheden en worstelen we vaak met hetzelfde zonder het te weten van de ander. Durf authentiek te zijn en trouw aan jezelf, jij moet jouw leven leiden dat kan niemand anders voor je doen. Neem ook social media zoals Facebook met een korrel zout, iedereen post daar zijn leukste foto’s en mooiste ervaringen, zelden zie je iemand met een pukkel op de bank in zijn huispak voorbijkomen. IMG-20150502-WA0012

Detox tip 4: neem een voorbeeld aan dieren

Ik ben een enorme dierenliefhebber van het aanzicht van een vrolijk trippelend hondje op straat tot een slapende kat. Ik word er helemaal blij van. Dieren leven in het hier en nu en maken zich niet druk. Schaamte kennen ze niet, als een kat aan het slapen is en van de bank valt maakt hij zich geen zorgen over wat voor een indruk dat achterlaat. Het leventje gaat achteloos weer verder. Neem een voorbeeld aan dieren en probeer zoveel mogelijk in het hier en nu te zijn!

Groetjes, uit Portugal van Hetty

Meer lezen

Lees ook deze blogs over hoe je stress en zorgen kan verminderen:

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 10-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >