De geschiedenis van griep

Verkoudheid | Weerstand

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Wanneer werd er voor het eerste melding gemaakt van de griep? Welke wereldwijde besmettingen zijn er geweest en hoe konden die ontstaan? Je leest het in dit blog.

Griep in de oudheid

De eerste melding van griep werd al gedaan rond 400 voor Christus door de arts Hippocrates. Hij beschreef de symptomen die bij griep voorkomen, zoals hoesten, koorts en algehele malaise. In die tijd was griep een gevaarlijke en vaak dodelijke ziekte. De leefomstandigheden waren slecht en er was weinig tot geen medische zorg. Veel mensen stierven dan ook aan de griep, omdat de artsen die meerdere patiënten bezochten het virus makkelijk overbrachten.

Spaanse griep: vooral jonge mensen

De eerste echt grote grieppandemie was die van de Spaanse griep tijdens de eerste wereldoorlog. De naam Spaanse griep is echter misleidend, want de variant van het griepvirus kwam uit Amerika, maar de Spaanse kranten die neutraal waren in de oorlog, waren de eerste die erover berichtten.
De Spaanse griep begon met hoge koorts, hoesten, spierpijn en keelpijn en eindigde met zo’n grote uitputting dat men niet meer kon eten en drinken. In dat laatste stadium werd de ademhaling steeds moeilijker en uiteindelijk stierven vele mensen.
Wat heel ongebruikelijk aan deze griep was, dat vooral jonge mensen eraan stierven en niet de ouderen en kinderen zoals je zou verwachten. Zo stierf een enorm aantal jonge soldaten aan het front door de griep.
Nadat de oorlog eindigde in 1918, keerden niet alleen de soldaten terug naar het thuisland, maar namen ze ook het zeer besmettelijke griepvirus mee. Daardoor stierven in de VS, Frankrijk, Engeland, Nederland, Rusland en India nog eens miljoenen mensen, voorzichtige schattingen komen in totaal op zo’n 20 tot 40 miljoen doden. Zo snel als het virus opkwam, zo snel verdween het ook weer, want na een jaar was het voorbij.

Oorsprong Spaanse griep

Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong van de Spaanse griep. Zo denken sommige wetenschappers dat het virus oorspronkelijk een varkensvirus was, wat muteerde en via Chinese spoorwegarbeiders in Amerika terecht kwam.
Een andere theorie is dat de griep oorspronkelijk een vogelvirus was wat heerste in Kansas. Dit virus zou dan via kippen en varkens bij mensen terecht zou gekomen. Na de Spaanse griep zijn er nog 3 grote uitbraken van de griep geweest die veel slachtoffers hebben gemaakt: de Aziatische griep in 1957 de Hongkong griep in 1968 en de Mexicaanse griep in 2009.

Verschillende influenza-virussen

Er zijn verschillende influenza virussen. Bij mensen zijn het vooral de type A- en B-virussen die de griep veroorzaken.
Een virus heeft aan zijn oppervlakte twee eiwitten zitten: hemagglutinine (HA) en neuraminidase (N).
Vooral hemagglutinine is van belang. Dit eiwit zorgt ervoor dat het virus de cel kan binnendringen. Bij mensen zijn er 3 soorten HA en 2 NA’s. Een virus krijgt zijn naam dan ook door het specifieke type hemagglutininen en neuraminidase te benoemen, bijvoorbeeld: H1N1
Het vervelende met virussen is dat ze constant muteren, oftwel veranderen. Vandaar ook dat het griepvaccin elk twee à drie jaar weer wordt aangepast op de virussen die op dat moment het meeste heersen.

Griep voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, zo ook met de griep. De meest effectieve manier om de griep te voorkomen is je weerstand te versterken.

Dat doe je onder andere door:

  • genoeg te slapen
  • veel in de buitenlucht te zijn
  • en verse onbewerkte voeding te nemen.

Stress, roken, weinig slaap en ongezonde voeding zijn killing voor je weerstand. Daarnaast kan het helpen om in het griepseizoen vaker je handen te wassen, zodat je besmetting zo veel mogelijk voorkomt. Meer tips lees je in dit artikel.

Meer griep-blogs

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 10-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang 7 dagen gratis e-mails met tips van griepcoach Jacoline

tip

Ontvang gratis grieptips van griepcoach Jacoline

Inschrijven >>