Vermoeide, zware benen? Deze oefeningen brengen snel verlichting!

Spataderen en zware benen

Tintelingen en een zwaar, vermoeid gevoel Na die heerlijke strandwandeling kwamen we terug aan in ons huisje op het hoteldomein. Tijd voor een lekker, fris drankje. Benen omhoog en genieten maar! Tegen de avond begon ik echter al last te krijgen van tintelingen in mijn kuiten. En ’s nachts werd het nog erger: het leek wel of er honderden miertjes in mijn benen rond kropen… Zeer vervelend! De volgende ochtend stond er gelukkig een rustdag op het schema en die kon ik goed gebruiken: ik had namelijk erg last van gezwollen, vermoeide en zware benen. Gelukkig wist ik wel wat te doen. Ik heb namelijk enkele efficiënte beenoefeningen mee naar huis gekregen van mijn fysiotherapeut. Uit ervaring weet ik dat zij écht helpen bij vermoeide en zware benen.

Zware benen: wat is het?

Zware en vermoeide benen zijn doorgaans het gevolg van een verstoorde bloedcirculatie, waardoor het bloed niet goed terugstroomt naar het hart. Vooral bij vijftigplussers met spataders komt dit erg vaak voor. Doordat de aderkleppen in je benen slecht werken als je spataders hebt, verloopt de afvoer van het bloed naar het hart niet zoals zou moeten. Het gevolg is dat het bloed zich gaat ophopen in je aders en te traag naar het hart wordt afgevoerd. Omdat je bloed ook vocht mee afvoert, blijft het vocht nu achter in de weefsels van je benen en voeten. Daar begint het zich op te stapelen. Na verloop van tijd krijg je daardoor last van zwellingen in de benen (ook wel oedeem genoemd). En dit resulteert dan weer in een zwaar en pijnlijk gevoel in je benen.

Efficiënte oefeningen bij zware benen

Lage-impact sporten zoals wandelen, zwemmen, rustig joggen of fietsen zijn perfect om de circulatie in je benen te bevorderen en het zware gevoel in je benen te verlichten. Probeer vooral aan sporten te doen waarbij je de onderste kuitspieren moet gebruiken. Hoge-impact sporten zoals rennen en gewichtheffen zijn geen goed idee: zij verhogen de druk op je aders net waardoor het probleem verergert. Onderstaande oefeningen zijn stuk voor stuk simpel uit te voeren en niet belastend.

1. Kantooroefening

Bureaujob? Geen excuus! Deze oefening is perfect om op je bureaustoel uit te voeren. Zware benen kantooroefening spataderen Zware benen - kantooroefening 1. Strek je benen voor je uit. 2. Richt je tenen naar het plafond toe, houd 10 seconden vast en laat los. 3. Richt je tenen naar de grond toe, houd 10 seconden vast en laat los. 4. Herhaal stap 2 en 3 afwisselend 10x.

2. Auto-oefening

Ook in de auto kan je oefeningen uitvoeren. Niet tijdens het rijden uiteraard, haha. Deze oefening is wel zo simpel dat je hem perfect kan doen terwijl je voor het rood licht staat te wachten. Zware benen - wagenoefening Zware benen - auto-oefening 1. Hef 1 been lichtjes in de lucht. 2. Maak cirkelende bewegingen met je linkervoet 15x, met de wijzers van de klok mee. Doe dit 2x. 3. Doe daarna hetzelfde in de andere richting. 4. Voer dezelfde oefeningen vervolgens uit met je rechtervoet. Neem 20 seconden rust tussen elke reeks. 5. Bouw geleidelijk aan het aantal reeksen op.

3. Staande oefening

Sta je te wachten aan de kassa of is de bus te laat? Dan heb je nu even tijd om deze oefening uitte voeren. Zware-benen staande oefening spataderen Zware benen - staande oefening 1. Sta rechtop met je benen naast elkaar. 2. Schommel heen en weer van je tenen naar je hielen. 3. Herhaal 10 tot 15 keer. 4. Neem 10 seconden rust. 5. Herhaal deze oefening 5 keer.

4. Algemene oefening bij vermoeide, zware benen

Trappende bewegingen stimuleren de samentrekking van de beenspieren en activeren de bloedcirculatie. Deze oefening is daar perfect voor. Zware-benalgemene oefening spataderen Zware benen - algemene oefening 1. Ga op je rug liggen en breng je benen van de grond. 2. Maak trappende bewegingen alsof je aan het fietsen bent. 3. Begin met 4 reeksen van 15 bewegingen. 4. Neem 20 seconden rust tussen elke reeks. 5. Bouw geleidelijk aan het aantal reeksen op.

Spataderen, vermoeide, zware benen? Hulp uit de natuur

De paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) staat van oudsher bekend om zijn positieve invloed op je aders. Paardenkastanje wordt dan ook vaak gebruikt om zware, vermoeide benen te verlichten. Aesculaforce forte bevat extracten van deze paardenkastanje en is ontwikkeld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Bij spataderen en aambeien en ter verlichting van de symptomen van vermoeide en zware benen, kramp, rusteloze benen, ten gevolge van een verminderde doorbloeding van de aderen.

Marina Cluysen 

Meer blogs over spataderen en zware, vermoeide benen

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 11-08-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >