Samen door de Overgang

Waarom is het lastig om af te vallen in de overgang?

4 tips voor gewichtsbeheersing

Dit artikel is inhoudelijk gecontroleerd door:

Madeleine Schuurmans
Verpleegkundig Overgangsconsulente

Geschreven door:
Barbara Kuiper
Op 16 juli 2019

Dit artikel is inhoudelijk gecontroleerd door:

Madeleine Schuurmans
Verpleegkundig Overgangsconsulente

Geschreven door:
Barbara Kuiper
Op 16 juli 2019

Allereerst is het echt zo dat bij het ouder worden het zogenoemde resting metabolisme verandert. Het lichaam verbruikt minder energie. Wanneer je dus hetzelfde blijft eten en bewegen zal je aankomen in gewicht. En waar je voorheen geen moeite had om op gewicht te blijven, kan het zijn dat je sinds de menopauze er extra op moet letten. Je kunt nog zo vaak sporten en zo gezond mogelijk eten, toch zie je de kilo's er eerder bijkomen. Hoe dan?

Waarom kom je aan in de menopauze?

Als je in de overgang komt, maakt je lichaam minder oestrogeen en minder testosteron aan. Door deze hormonale veranderingen neemt je spiermassa af en de vetmassa toe. Daardoor is het mogelijk dat je aankomt in de overgang.

Waarom lukt afvallen in de overgang niet?

We hebben vastgesteld dat je lichaam verandert. Als je dan hetzelfde voedings- en bewegingspatroon aanhoudt als voor de overgang, dan is het waarschijnlijk dat je aankomt en afvallen niet lukt. Hoe gezond je misschien ook leeft. Dat heeft alles te maken met je stofwisseling die trager wordt. Je lichaam krijgt andere behoeftes. En om af te vallen, moet je andere keuzes maken dan je eerder deed. Daarnaast is het verstandig om het niet alleen te zoeken in je voedingspatroon, maar ook zeker in je bewegingspatroon.

Kun je toch afvallen in de overgang?

Je lichaam verandert en jij moet daarin meegaan. Doordat je stofwisseling trager wordt, is het verstandiger om minder en anders te eten. En omdat je spiermassa afneemt is het aan te raden om te sporten zodat je je spieren intact houdt en je vetverbranding door blijft lopen. Dus ja, je kunt wel degelijk wat aan je gewicht doen in de overgang. Het kan zijn dat afvallen te lastig is in de overgang of dat je tevreden bent met het gewicht dat je hebt voordat je in de overgang kwam. Dan kun je natuurlijk ook gaan voor gewichtsbeheersing. Ook in die gevallen is het aan te raden om op je voedingspatroon te letten.

Tips om af te vallen of voor gewichtsbeheersing in de overgang

De meeste winst behaal je dus uit voeding en beweging. Maar wat kun je nu het beste toepassen en waarmee zie je snel resultaat? Onderstaande 4 tips kunnen je helpen bij gewichtsbeheersing of om af te vallen in de overgang.

Afvaltip 1: eet natuurlijk, puur en onbewerkt

Bereid je maaltijden zoveel mogelijk met verse producten en zo min mogelijk met pakjes en zakjes. Door onbewerkt te eten krijgt je lichaam onder andere minder suikers binnen, die voor overgewicht zorgen. Varieer, verras je lichaam! Inspiratie voor gezonde recepten zonder pakjes en zakjes kun je vinden op Herbamare in the mix.

Afvaltip 2: slaap voldoende

Slaap voldoende om af te vallen in de overgang. Klinkt goed of niet? Maar zo is het wel. Het blijkt dat als je te weinig slaapt, je meer kans hebt om dikker te worden. Je stofwisseling wordt dan verstoord en door je vermoeidheid krijg je sneller snaaidrang.

Afvaltip 3: stabiele suikerspiegel

Eet veel groenten en 2 stuks fruit, kies voor volkoren en eiwitrijke producten en eet goede vetten zoals olijfolie, ghee, roomboter, kokosolie, noten, zaden en pitten. Probeer suiker zoveel mogelijk te voorkomen. Weg met de snoeppot! Om ervoor te zorgen dat je wel een verzadigd gevoel hebt zijn eiwitten een goed idee. Naast dat die verzadigen, dragen ze ook nog eens bij aan het behoud van je spieren; win win!

Afvaltip 4: krachttraining

Doordat het testosteron minder wordt neemt je spiermassa af. Niet handig, want spieren zorgen ervoor dat je stofwisseling sneller werkt. Daarom is het aan te raden om krachttraining te doen, zodat je je spieren in tact houdt en je vetverbranding gestimuleerd wordt. Ideaal is een 7-minuten workout. Of kijk eens naar onze beweegvideo's

Samen door de Overgang

Wil je meer (voedings)tips, weetjes en adviezen die je zélf kunt toepassen tijdens de overgang? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Samen Door De Overgang nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Laatste wijziging op deze pagina: 14-09-2023

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >