Menopauze-klachten: wat zijn de symptomen van de overgang bij vrouwen?

Overgangsklachten

Elke vrouw heeft andere klachten in de overgang

Naarmate vrouwen ouder worden, produceert het lichaam minder oestrogeen, waardoor overgangsklachten kunnen optreden. Symptomen van de menopauze zijn echter bij elke vrouw anders. Ook de duur van de symptomen is zeer veranderlijk evenals de ernst ervan. Ongeveer de helft van de vrouwen ervaart lichte tot matige overgangsklachten, een kwart van de vrouwen ondervindt veel last van de overgang en tenslotte heeft een kwart vrouwen zo goed als geen overgangsklachten.

Opvliegers

Opvliegers zijn het meest voorkomende symptoom van de menopauze. Plots voelt het gezicht en het bovenlichaam intens warm aan, gaat het hart sneller slaan, begin je te blozen en soms ook te zweten. Dat kan gevolgd worden door een plots koudegevoel met rillingen. Een opvlieger kan enkele seconden tot een paar minuten duren. Ook de frequentie van de opvliegers kan heel verschillend zijn en ze kunnen zich op elk moment van de dag voordoen, ook ’s nachts. Vrouwen die vaak last hebben van opvliegers doen er goed aan om cafeïne, alcohol en sterk gekruide gerechten te vermijden.

Veranderingen in de menstruele cyclus

Omdat de productie van eicellen tijdens de perimenopauze afneemt als gevolg van een verminderde hormoonproductie, krijgen vrouwen in deze periode vaak te maken met veranderingen in de menstruatiecyclus. Zo wordt de cyclus korter, duurt de bloeding minder lang en is er meer of minder bloedverlies.

Urogenitale veranderingen

In de periode voor de menopauze kunnen er zich veranderingen voordoen in en rond de geslachtsorganen. Zo zal de vaginawand onder invloed van de oestrogeendaling dunner worden en wordt de vagina droger. Daardoor is de vagina gevoeliger voor verwondingen. Ook de zuurtegraad van de vagina daalt, met een hoger risico op vaginale infecties als gevolg. De wand van de urinebuis zal eveneens dunner en minder soepel worden, terwijl de bekkenbodemspieren verzwakken. Dat kan tot incontinentie leiden.

Botontkalking of osteoporose

Door de verminderde oestrogeenproductie verzwakt het beendergestel en krijgen de botten minder steun. Meestal treedt er een versnelde botontkalking op, maar men spreekt pas van osteoporose wanneer de ontkalking zich in een ver gevorderde fase bevindt. Wanneer osteoporose voorkomt als symptoom van de menopauze, komen de volgende klachten vaak voor:

  • chronische of hevige rugpijn;
  • verhoogd risico op breuken;
  • wijzigingen in de kromming van de wervelkolom. Dat kan leiden tot kleiner worden of ademhalings-, maag- en darmstoornissen.

Psychologische veranderingen

In de perimenopauze voelen vrouwen zich kwetsbaar, gevoelig en zitten ze minder goed in hun vel. Meestal worden die gevoelens versterkt door de levensfase waarin een vrouw die de overgang bereikt, zich bevindt. Er vinden tijdens deze periode bijvoorbeeld vaak ingrijpende veranderingen plaats in het gezin, zoals de kinderen die het huis verlaten. Door het verstoorde evenwicht in de hormonen en emoties, kan ook het libido beïnvloed worden. Vrouwen voelen zich onaantrekkelijk, uitgesloten, schuldig of depressief, wat het libido niet zal bevorderen.

Natuurlijke hulp tijdens de menopauze

Het is een normaal en natuurlijk levensproces waar je door moet. De emoties en lichamelijke verschijnselen zijn geen ziekte die noodzakelijk op een medische manier behandeld moet worden. Maar toch kan hulp of advies fijn zijn! Kijk hier voor meer informatie over de overgang.

Andere blogs over de overgang:

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 24-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

In de overgang? Ontvang maandelijks e-mails met tips van Ellen.

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>