3 handreikingen om de overgang in een ander licht te zien

Overgang

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Het belang van rituelen in de overgang

In veel traditionele culturen maken ze gebruik van rituelen die de overgang van de ene levensfase naar de andere markeren. Bij de puberteit bijvoorbeeld, maar ook in latere levensfasen. Oudere mensen spelen een actieve rol in het opvoeden van de kinderen en fungeren vaak als 'wijze' van de gemeenschap.

In de Westerse cultuur hebben we weinig rituelen om de verschillende levensfasen te begeleiden. Dat is eigenlijk best jammer. Het bewust stilstaan bij een overgang  kan helpen er betekenis en context aan te geven.

Hier een aantal handreikingen die de overgang, ondanks die vervelende klachten, in een ander licht kunnen zetten:

1. Neem meer tijd voor jezelf

De overgang zet  in tussen het 45ste en 50ste jaar. Als je kinderen hebt, dan zijn ze  rond deze tijd meestal uitgevlogen en hebben een eigen nest gebouwd.
Maak gebruik van de ruimte die in je leven is ontstaan. Heb je dingen je altijd al wou doen, maar waar je nooit aan toe kwam door alle drukte van werk, afspraken, zorg voor de kinderen enzovoort? Pak je kans als het kan en geef jezelf wat welverdiende "Me time".

2. Nieuwe fase, maak goede voornemens

Niets zo lekker als een duidelijk nieuw begin. Zo maken we met nieuwjaar hoopvol goede voornemens. Waarom zou je dit bij de overgang niet doen? Wat zijn jouw goede voornemens voor deze nieuwe fase in je leven?

3. Zorg ook goed voor je lijf

Die overgangsklachten zijn ontzettend vervelend, maar verzet ertegen maakt de situatie niet beter. Zie elke opvlieger of nare bui als een oproep van je lijf om meer zorg en aandacht. Hoe kan je beter voor jezelf zorgen? Zeg nee tegen dingen die je niet wilt doen, geef aan genoeg slaap een prioriteit, laat je eens masseren, spreek af met je vriendinnen,  besteed extra aandacht aan je uiterlijk. Al deze dingen verlagen je stress, waardoor ook je hormonen kalmeren. Wat zeggen ze ook alweer in de reclame? Because you are worth it!

Wat helpt jou om de overgang door te komen? Reageer en inspireer met je tips andere vrouwen die hetzelfde meemaken.

En antwoord op de vraag "overgang, waarheen?" heb ik nog niet kunnen beantwoorden. Wie helpt?

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 02-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

In de overgang? Ontvang maandelijks e-mails met tips van Ellen.

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>