3 handreikingen om de overgang in een ander licht te zien

Overgang

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Het belang van rituelen in de overgang

In veel traditionele culturen maken ze gebruik van rituelen die de overgang van de ene levensfase naar de andere markeren. Bij de puberteit bijvoorbeeld, maar ook in latere levensfasen. Oudere mensen spelen een actieve rol in het opvoeden van de kinderen en fungeren vaak als 'wijze' van de gemeenschap.

In de Westerse cultuur hebben we weinig rituelen om de verschillende levensfasen te begeleiden. Dat is eigenlijk best jammer. Het bewust stilstaan bij een overgang  kan helpen er betekenis en context aan te geven.

Hier een aantal handreikingen die de overgang, ondanks die vervelende klachten, in een ander licht kunnen zetten:

1. Neem meer tijd voor jezelf

De overgang zet  in tussen het 45ste en 50ste jaar. Als je kinderen hebt, dan zijn ze  rond deze tijd meestal uitgevlogen en hebben een eigen nest gebouwd.
Maak gebruik van de ruimte die in je leven is ontstaan. Heb je dingen je altijd al wou doen, maar waar je nooit aan toe kwam door alle drukte van werk, afspraken, zorg voor de kinderen enzovoort? Pak je kans als het kan en geef jezelf wat welverdiende "Me time".

2. Nieuwe fase, maak goede voornemens

Niets zo lekker als een duidelijk nieuw begin. Zo maken we met nieuwjaar hoopvol goede voornemens. Waarom zou je dit bij de overgang niet doen? Wat zijn jouw goede voornemens voor deze nieuwe fase in je leven?

3. Zorg ook goed voor je lijf

Die overgangsklachten zijn ontzettend vervelend, maar verzet ertegen maakt de situatie niet beter. Zie elke opvlieger of nare bui als een oproep van je lijf om meer zorg en aandacht. Hoe kan je beter voor jezelf zorgen? Zeg nee tegen dingen die je niet wilt doen, geef aan genoeg slaap een prioriteit, laat je eens masseren, spreek af met je vriendinnen,  besteed extra aandacht aan je uiterlijk. Al deze dingen verlagen je stress, waardoor ook je hormonen kalmeren. Wat zeggen ze ook alweer in de reclame? Because you are worth it!

Wat helpt jou om de overgang door te komen? Reageer en inspireer met je tips andere vrouwen die hetzelfde meemaken.

En antwoord op de vraag "overgang, waarheen?" heb ik nog niet kunnen beantwoorden. Wie helpt?

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 02-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Samen door de overgang. Ontvang gratis e-mails met tips van Magda

tip

Samen door de overgang. Ontvang gratis tips.

Inschrijven >>