Aangepaste schoenen lelijk? Hoeft niet!

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

We gaan een paar jaar terug in de tijd, zo’n twee tot drie jaar. Mieke haar enkel werd plotseling dik en voelde stijf. Waar dat meestal snel weer afzwakte, was dit niet het geval bij Mieke. Na een bezoek aan de orthopeed bleek ze artrose in het spronggewricht te hebben. Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten. Artrose ontstaat vaak in het spronggewricht, dat bestaat uit twee delen: het onderste spronggewricht, dat is het gewricht tussen het sprongbeen en het hielbeen, en het bovenste spronggewricht, dat is de enkel.

Een van de gevolgen van deze artrose is het dragen van aangepaste schoenen. Kun je uitleggen waarom?

“Door de artrose in het spronggewricht kan ik mijn enkel moeilijk naar links en rechts buigen. Ook op en neer bewegen is lastig. Een orthopedisch schoenmaker heeft aangepaste inlegzolen gemaakt en gaf het advies om deze alleen in goede wandelschoenen te plaatsen. Later is onder deze schoenen een speciale afwikkelbalk aangebracht. Dat is een soort wipwap onder de schoen die zorgt dat de voet kan afwikkelen zonder dat ik mijn voet hoef te buigen. Ik loop graag in het bos met de honden en het terrein is dan niet vlak. Dat is voor mij lastig, omdat ik hoogteverschillen moeilijk kan compenseren. Zonder aangepaste schoenen kan ik mijn voet niet afwikkelen, voel ik elke stap die ik zet en ben ik snel moe.”

Moest je over een drempel heen om aangepaste schoenen te gaan dragen?

“Natuurlijk, ik vond het niet leuk. Je hebt minder keuze uit schoenen en de schoenen zien er toch iets anders uit. Het is een proces van acceptatie. Ik loop nog steeds wat langzamer dan anderen en een half uur lopen is voor mij het maximum. Ik wil wel graag bewegen, dus ik ben regelmatig in de sportschool te vinden. Ik doe daar e-gym; krachtsport dat is aangepast op wat je kunt, zodat je wel alle spieren blijft gebruiken. Ik fiets ook veel en zwem iedere week. Ik kan dus sommige dingen niet, maar door de aangepaste schoenen kan nog heel veel wel. Ik ben dus erg blij met de aangepaste schoenen. Het scheelt ook dat veterschoenen nu in de mode zijn en dat er ook steeds meer hippe aangepaste schoenen zijn.”

Hip? Aangepaste schoenen zijn toch lelijk?

“Absoluut niet. Dat wordt vaak gedacht, maar is al lang niet meer het geval. Ik ben zelf fan van bijvoorbeeld Durea schoenen. Ze zijn te koop bij de betere en grotere schoenwinkels. Deze schoenen zijn erg stijf en zo goed als onbuigbaar - ideaal voor mensen met artrose. Ik draag ze zowel op mijn werk als thuis en ik krijg vaak complimenten over mijn schoenen. Durea heeft één type schoen met een zeer stijve zool en een ingebouwde afwikkelbalk, waar ook inlegzolen inpassen. Hoewel er dus één type is, hebben ze wel allerlei verschillende kleuren en dessins. Zelfs met panterprint en glitters.”

Mooi is één ding, maar hoe vind je de juiste aangepaste schoen?

“Aangepaste schoenen zijn altijd veterschoenen, hebben geen flexibele zool en zijn behoorlijk zwaar. Je weet dat je een goede schoen hebt als die niet wiebelt zodra je hem neerzet of laat vallen. Andere schoenen zoeken nog even naar een evenwicht voor ze stil staan en die moet je niet hebben. Ga in ieder geval eerst naar de orthopedisch schoenmaker om te vragen of de schoenen die je op het oog hebt, ook echt geschikt zijn. Ik kwam een keer met drie verschillende schoenen en slechts één paar was geschikt voor mijn voeten.”

Wat zijn voor jou de meest positieve veranderingen?

“De schoenen geven extra ondersteuning, maken het lopen makkelijker en ik heb een comfortabeler gevoel in mijn voeten. Bovendien geven ze een stukje ontspanning. De afwikkelbalk is voor mij een oplossing voor zere voeten. Het is een drempel die je over moet, maar ik zou niet meer terug willen. De schoenen maken het leven met artrose een stuk makkelijker en fijner.”

Meer over reuma

Laatste wijziging op deze pagina: 22-06-2017

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Win een overnachting in de A.Vogel tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >