Gezond ontbijten, welk type ben jij?

Voeding | Brood

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Mijn ontbijt-tips voor elke ontbijttype!

Gezond ontbijten is een kunst. Maar met lekkere, makkelijke recepten is het voor iedereen goed te doen om een gezond ontbijt te maken. Havermout, smoothies en yoghurt zijn gezonde toppers. Ben je een echte broodverslaafde? Gezond ontbijten zonder brood is een kwestie van even doorbijten, maar de moeite waard!  Ben jij een raw, medium of well done-ontbijter?

Gezond ontbijten: raw

Wie doet jou wat in de ochtend? Niets geen gepruts met ingewikkelde ontbijten voor jou, een aantal koppen koffie, misschien een stukje fruit en meer kun je ’s ochtends ook echt niet naar binnen krijgen. Op zich red je het hier prima op, maar rond elven als een collega trakteert, val je toch voor dat taartje en om half vier zie je ondanks een uitgebreide lunch scheel van de honger en roept de automaat met zakjes chips jouw naam.

Tips om gezonder te ontbijten

Als je een lichte en snelle ontbijter bent is dat prima, maar de tijd die je gebruikt om een kop koffie te zetten, kun je ook gebruiken om een smoothie met wat stukken fruit en een hand bladgroenten in elkaar te draaien. Investeer in handige meeneembekers en je hebt je licht verteerbare ontbijt on the go. Hier vind je inspiratie voor het maken van heerlijke smoothies!

En onthoud: voeg altijd wat goede vetten aan je smoothie toe, bijvoorbeeld uit avocado of kokosolie. Deze vetten houden je bloedsuikerspiegel stabiel en zorgen dat je je goed kan concentreren en niet hongerig wordt. Andere snelle ontbijtjes zijn een bakje yoghurt met wat fruit en noten, of wat eieren die je eerder al had gekookt.

gezond-ontbijten-koffie-tips-bulletproofBulletproof koffie

Echt een bikkel? Maak je koffie dan ‘bulletproof’:

  1. zet een kop koffie zoals je gewend bent, doe deze in een blender
  2. voeg een halve eetlepel kokosolie toe
  3. plus een halve eetlepel biologische roomboter
  4. blend 2 minuten tot je een schuimlaag hebt!

Enjoy! In tegenstelling tot wat je denkt, is de smaak heerlijk en de goede vetten helpen je een heel eind de dag in.

Gezond ontbijten: medium

Jij moet wat in je maag hebben als je de deur uitgaat, maar moeilijk doe je er niet over. Een paar boterhammen met kaas, wat yoghurt of plakken ontbijtkoek, de maag is gevuld en daar gaat het om.

Tips om gezonder te ontbijten

Ook met de mediumontbijters is niet mis, integendeel. Je neemt de tijd om in de ochtend wat voor jezelf klaar te maken. Chapeau!
Mijn tip: probeer wat variatie in je ontbijtjes te brengen en kies ook eens voor andere broodsoorten zoals zuurdesembrood en speltbrood, of wacht dacht je van boekweitpannenkoekjes (bekijk mijn filmpje onderaan mijn blog om te zien hoe makkelijk je een supergezond ontbijt maakt met boekweitpannenkoekjes), speltcrackers of rijstwafels? Beleg je brood ook een keer met wat hartigs zoals een gebakken eitje, wat zalm of tonijn, ook groenten zijn een optie. Denk aan schijfjes komkommer, wat tomaatjes, alfalfa of broccolikiemen of tuinkers om het af te maken. Met daarnaast nog wat fruit zoals frambozen, blauwe bessen of een appel kom jij goed beslagen ten ijs.

Gezond ontbijten: well done

Dit zijn de mensen met een hele hoge verbranding of degene die de hele dag zwaar lichamelijk werk verrichten. Op een bakje yoghurt red je het niet. De maag rammelt al bij het opstaan en het vuur moet worden opgestookt met minstens 4 à 5 boterhammen. Een uur later is de maag schoon leeg en is het hoog tijd voor wat zoetigheid. Zo kom je al etend de dag wel door.

Tips om gezonder te ontbijten

Vele mensen zullen je benijden om je hoge verbranding. Waar zij al aankomen van de geur van gebakken lucht, is jouw bodem onuitputtelijk en jouw taille maatvast. Ook hier wederom niks mis mee, al kan de zucht naar eten je de hele dag in zijn greep houden. Mijn tip voor jou: begin je dag met een vet en eiwitrijk ontbijt en je houdt je bloedsuikerspiegel stabiel. Denk roereieren met zalm of spek, of een smoothie met een schep wei-proteïne erin. Ook een kom havermout met een scheut kokosmelk en wat fruit zal je flink verzadigen.

Eet smakelijk!

Hetty

Meer gezonde ontbijtjes

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 12-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

A.Vogel Wandeltocht op 29 juni: 5, 10, 20, 30 en 40 km!

Schrijf je nu in >