Vitamine D tekort? Waar zit vitamine D in? Symptomen en advies

Weerstand | Vitamine D

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Wat is vitamine D en hoe wordt het aangemaakt?

Wat te doen aan vitamine d tekort in de zo'nIn tegenstelling tot wat de naam zegt is vitamine D eigenlijk geen vitamine maar een pro-hormoon dat verwant is aan andere steroïde hormonen, zoals cortisol, testosteron en cholesterol. Vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van de zon. Wanneer de UV-B stralen van het zonlicht onze huid raken wordt er een voorloper van vitamine D aangemaakt en deze voorloper wordt in de lever en nieren, met cholesterol als bouwstof, omgezet in de actieve vorm van vitamine D. Het lichaam slaat vitamine D op in het vetweefsel. De lever doet dit net als een oplader van een telefoon. De batterij kan helemaal vol geladen worden, zodat je in de maanden met minder zon toch voldoende vitamine D hebt.

Waar zit vitamine D in?

We krijgen bij A.Vogel regelmatig de vraag waar vitamine D in zit. En je raadt het inmiddels wel....Vitamine D zit niet in een appel of een peer. Ga gewoon lekker naar buiten voor je dagelijkse portie vitamine D. En gebruik eventueel een supplement met vitamine D. Vitamine D komt in kleine hoeveelheden voor in wilde zalm, haring, makreel en in mindere mate in vlees en eieren. Ook wordt het toegevoegd aan margarines en bak- en braadproducten en aan babyvoeding. Maar de meest effectieve manier om aan vitamine D te komen is dus via de zon.

Kan je teveel vitamine D aanmaken door de zon?

Het is niet mogelijk om teveel vitamine D aan te maken door zonlicht, het lichaam heeft hier een uitgekiend terug-koppelingsmechanisme voor. Na lange blootstelling aan de zon wordt er meer pigment in de huid aangemaakt wat de aanmaak van vitamine D vermindert, ook verbranding zorgt ervoor dat je snel de schaduw op zoekt. Evolutionair gezien hebben mensen die oorspronkelijk op het zuidelijk half rond leefden door dit mechanisme een donkere huid ontwikkeld; zij werden namelijk constant blootgesteld aan de zon. En de mensen die miljoenen jaren geleden wegtrokken naar het Noordelijk halfrond, waar de zon niet het hele jaar volop scheen, ontwikkelden geleidelijk aan een lichtere huid om toch zoveel mogelijk vitamine d aan te kunnen maken.

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D zorgt voor gezonde sterke botten en tanden, maar ook voor de ontwikkeling van het afweersysteem. Ook verkleint Vitamine D waarschijnlijk de kans op het ontwikkelen van astma en allergieën bij kinderen. Vitamine D reguleert de hoeveelheden calcium en fosfaat in ons bloed en zorgt voor mineralisatie en groei van onze botten. Het werkt daarbij nauw samen met calcium, vitamine A en vitamine K2. Ons immuunsysteem profiteert zoals gezegd ook volop van vitamine D; het activeert de killer T-cellen om nog gerichter infecties en bacteriën te bestrijden. Verder zorgt vitamine D ervoor dat verschillende receptoren in de cellen gevoeliger worden waardoor bepaalde hormonen zoals insuline en leptine beter hun werk kunnen doen.

Wat zijn de symptomen van een Vitamine D tekort?

Bij een tekort aan vitamine D kan osteoporose ontstaan en in ernstige gevallen, Engelse ziekte wat een vergroeiing van de botten geeft. Ook vermoeidheid en spierpijn zijn enkele symptomen die bij een vitamine D tekort kunnen optreden.

Hoeveel vitamine D hebben we nodig? Wanneer heb je een vitamine D-tekort?

Het blijkt dat heel veel mensen een flink tekort aan vitamine D hebben en dat heeft verschillende redenen. Zo hebben we uit angst voor huidkanker geleerd ons direct in te smeren, ook al schijnt er een waterig zonnetje. Terwijl blijkt dat vitamine D juist ook een beschermende rol kan vervullen als het om huidkanker gaat. Zo hebben strandwachten in Californië die volop zon krijgen - in vergelijking met beroepsgroepen die meer binnen zitten - minder huidkanker. Girl holding hands in heart shape at beach Binnen zitten achter glas doet ons ook geen goed. Ramen laten namelijk wel UV-A stralen door, maar niet de UV-B stralen die de aanmaak van vitamine D bevorderen. Hier in Nederland hebben we sowieso niet het hele jaar door zon en ook wolken, vocht en smog in de lucht belemmeren UV-B stralen om de aarde te bereiken. Niet gek dus dat we met zijn allen een tekort hebben aan deze vitale vitamine. Risicogroepen om een tekort aan vitamine D te ontwikkelen zijn:

  • baby’s
  • ouderen
  • zwangere vrouwen
  • en mensen met een donkere huidskleur.

In Nederland adviseert de Gezondheidsraad om aan baby’s en kinderen tot vier jaar dagelijks tien microgram extra vitamine D te geven. De gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine D al een paar keer naar boven bijgesteld. Voor de volwassen risicogroepen wordt nu aangeraden om dagelijks 20 microgram dagelijks bij te slikken, de maximale bovengrens die aangegeven wordt is 100 microgram per dag. Zelf maak je al zo’n 250 microgram per dag aan als je in de zomer buiten het middaguur je huid 10 à 20 minuten blootstelt aan de zon. In de Hollandse winter is het zeker aan te raden extra vitamine D bij te slikken. Vermoed je een tekort dan kun je de bloedwaarde bij de huisarts laten bepalen, aan de hand hiervan kun je dan met hogere doseringen dan 20 microgram het tekort aan vullen. Verder is het aan te raden om wanneer het kan je gezicht en armen of andere delen van je huid elke dag 10 tot 20 minuten bloot te stellen aan de zon. Houd hierbij altijd rekening met je huidtype. Voel je een licht brandend gevoel en wordt je huid rood, ga dan uit de zon.

Onderzoek: Meer dan 30% van de kinderen heeft een vitamine D-tekort

Onderzoekers van het Erasmus MC schrijven in het aprilnummer van het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Nutrition dat bijna één op de drie kinderen te weinig vitamine D heeft. Zij baseren hun onderzoek op gegevens uit de grootschalige Generation R Studie in Rotterdam. Kinderen met een vitamine D tekort blijken minder gezond te eten, meer televisie te kijken en minder buiten te spelen dan kinderen met gezonde vitamine D-waarden. Het verschil tussen de Nederlandse kinderen en kinderen met een andere etnische afkomst is groot. Dit kan liggen aan hun getinte huidskleur, maar ook aan een andere leefstijl. Een getinte of donkere huid maakt minder snel vitamine D aan. De onderzoekers gebruikten de gegevens van meer dan 4000 kinderen uit de Generation R Studie, waarvan de vitamine D concentraties in het bloed werden gemeten op zesjarige leeftijd tussen maart 2008 en januari 2012. Generation R is een grootschalige bevolkingsstudie naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam. De kinderen worden vanaf de vroege zwangerschap tot hun jongvolwassenheid gevolgd. De publicatie is online terug te vinden op de website van wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Nutrition. Wat deze resultaten betekenen voor de rest van Nederland is natuurlijk lastig te zeggen; Rotterdam is een van de grote steden van Nederland en ik kan me voorstellen dat de cijfers anders zullen zijn in kleinere steden en dorpen. Interessante materie voor verder onderzoek dus!

Hoe zit het met de zonnebank en vitamine D?

De meeste zonnebanken tegenwoordig geven zowel UV-A als UV-B straling af en onder invloed van UV-B stralen wordt vitamine D aangemaakt. Echter bij de zonnebank is het gevaar dat je er snel te lang onder ligt, omdat een lekker koel windje uit de ventilator je toe waait en je daardoor niet goed voelt of je genoeg gehad hebt. Gelukkig hebben we al een aantal zonnige dagen gehad en staat de zomer voor de deur. Geniet dus heerlijk en verantwoord van de zon in de wetenschap dat je je vitamine D-batterij weer lekker oplaad! Hetty

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 08-08-2018

Heeft u een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

U kunt bij ons terecht voor al uw vragen over de uw gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of uw bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >