Verminder nachtelijk plassen met deze 5 tips

En verbeter daarmee je nachtrust

Prostaat

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Plassen wordt gezien als een intieme gebeurtenis. En met name mannen vinden het lastiger om bespreekbaar te maken. Hierdoor lopen ze vaak langer met klachten rond dan noodzakelijk is. Onnodig. Want naast dat je wakker wordt en uit bed moet om te plassen, wordt je nachtrust er niet beter van en die van je partner waarschijnlijk ook niet. We hebben uitgezocht wat nou de oorzaken zijn van nachtelijk plassen, wanneer het een probleem kan worden én wat je er aan kunt doen.

Oorzaken vaak 's nachts plassen

In principe kan het allemaal heel onschuldig zijn: je hebt 's avonds te veel gedronken, je houdt meer vocht vast dan normaal of je hebt vlak voor het slapen gaan nog wat gedronken. Daarnaast speelt de leeftijd ook een rol. Maar in een aantal gevallen heeft nachtelijk plassen toch een andere reden.

Een te kleine blaascapaciteit, een overactieve blaas, goedaardige prostaatvergroting of overmatige productie van urine kunnen oorzaken zijn. Daarnaast kan stress, angst en depressie ook een oorzaak zijn van veel nachtelijk plassen.

Wanneer wordt nachtelijk plassen een probleem?

Je blaas moet het in principe een nacht kunnen volhouden zonder dat je naar het toilet gaat. Leeftijd blijkt hier wel een rol in te spelen, want de werking van je lichaamsfuncties worden minder naarmate je ouder wordt. Als het dan bij die ene keer blijft dat je 's nachts extra naar het toilet moet. Geen probleem. Maar heb je er elke nacht last van en word je minstens twee keer per nacht wakker omdat je moet plassen? Dan is het tijd om te kijken naar de oorzaken en oplossingen.

5 tips om nachtelijk plassen te minderen

Belangrijk is om na te gaan waardoor je er 's nachts vaker uit moet. Ga na wat je bijvoorbeeld allemaal na 20:00 uur 's avonds doet en hebt gedronken. Zijn het oorzaken die je kunt vermijden en schrappen uit je dagelijkse routine? Gelijk doen! Als dat niet zo makkelijk is, dan hebben we 5 tips voor je om je toiletbezoeken 's nachts te verminderen. 

Tip 1: ga overdag vaker met je benen omhoog zitten

Merk je dat je overdag vocht vasthoudt? Pas dan deze tip toe, op deze manier kan je lichaam makkelijker het vocht mobiliseren. Het perfecte excuus voor een avondje languit op de bank.

Tip 2: drink 's avonds na 20:00 uur niets meer

Vermijd vooral koffie, want die maakt je blaas overactief.

Tip 3: train je bekkenbodemspieren

Dit helpt bij het ophouden van je plas en het goed uitplassen als je toch je bed uit moet. Schakel hiervoor een bekkenfysiotherapeut in of kijk online voor oefeningen.

Tip 4: ProstaforceMed* bij vastgestelde, goedaardige prostaatvergroting

ProstaforceMed is een natuurlijk geneesmiddel dat plasproblemen, als gevolg van een vastgestelde vergrote prostaat, vermindert.

*Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Sabal serrulata. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Tip 5: maak het bespreekbaar

Werken bovenstaande tips niet en moet je er nog steeds vaak 's nachts uit? Ga dan naar je huisarts. Frequent plassen kan namelijk ook andere oorzaken hebben. Een tip is om alvast een in een boekje bij te houden hoe vaak je moet plassen, wanneer en hoeveel. En schrijf eventueel ook op wat je de avond van te voren hebt gedronken.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 22-10-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >