Last van rode ogen? Dit zijn de oorzaken en remedies!

Hooikoorts | Ogen

Krista van der Horst

Krista van der Horst
WhatsApp je vraag

Wat zijn rode ogen?

Rode ogen zijn meestal het gevolg van een irritatie van het transparante slijmvlies dat het witte deel van het oog bekleedt. Je oogvlies ziet er dan rood uit en je hebt een vermoeide blik in je ogen. In de volksmond wordt er dan weleens van ‘bloeddoorlopen ogen’ gesproken. Deze aandoening komt vaak voor en kan dan ook verschillende oorzaken hebben.

Hoe worden rode ogen veroorzaakt?

Veel mensen willen weten waardoor hun rode ogen worden veroorzaakt. Lees hier de meest voorkomende oorzaken:

  • rode ogen kunnen veroorzaakt worden door overmatig alcoholgebruik en roken of meeroken. Door het drinken van alcohol of door de irritatie van sigarettenrook, kunnen de adertjes in de ogen tijdelijk zwellen, waardoor je ogen er rood uitzien. Ook een gebrek aan slaap en te veel tijd doorbrengen achter de televisie of computer, zorgt voor gezwollen of beter zichtbare adertjes in de ogen en een vermoeide blik;
  • daarnaast kan het langdurig of verkeerd dragen van contactlenzen zorgen voor rode ogen. Vooral als de ogen droog worden wanneer je tijdens het lenzen dragen je ogen te lang dichthoudt, kan rode ogen als gevolg hebben;
  • als je last hebt van rode ogen, kan dat eveneens te maken hebben met het feit dat je ogen geïrriteerd werden door stoffen zoals make-up, chloor, zeewater, shampoo, etc.
  • tenslotte worden rode ogen tevens veroorzaakt door te veel in je ogen te wrijven. Als je in je ogen wrijft, kan je namelijk vuil in je ogen brengen, waardoor de ogen gaan irriteren.

Zijn bovenstaande oorzaken niet op jou van toepassing? Dan is het mogelijk dat je een allergie hebt en kan je het best huisarts raadplegen.

Wat te doen tegen rode ogen? Snel rode ogen verhelpen met deze tips

Heb je last van rode ogen en moet je naar een feestje of geef je een belangrijke presentatie? Er bestaan enkele hulpmiddeltjes die snel de roodheid in je ogen kunnen doen afnemen of camoufleren:

  • om rode ogen te verhelpen op korte termijn, leg je afgekoelde kamille theezakjes op de ogen;
  • ook een kwartiertje een rauwe, gewassen aardappel of schijfjes komkommer op de ogen leggen, kan helpen;
  • je rode ogen camoufleren, doe je door handig gebruik te maken van make-up. Zet een lijntje witte kohlpotlood aan de binnenrand van je onderste ooglid. Gebruik groen als oogschaduw, groen heft immers als tegenpool van rood, de rode kleur op. Let op: worden je rode ogen veroorzaakt door make-up, dan is het uiteraard geen goed idee om make-up te gebruiken om rode ogen te camoufleren;
  • wil je rode ogen echt vermijden, dan doe je er meestal goed aan om je levensstijl te veranderen. Roken, weinig slaap, veel alcohol en veel tijd doorbrengen achter je pc of televisie is schadelijk voor je ogen, dus beperk je dit het best zo veel mogelijk. Je gezondheid zal verbeteren en dat zul je aan je ogen zien;
  • heb je last van rode ogen door het langdurig dragen van contactlenzen, dan kan je de contactlenzen het liefst zo min mogelijk dragen, zodat je ogen minder snel uitdrogen. Draag bijvoorbeeld geen contactlenzen tijdens het slapen of wanneer je naar het strand gaat. Ook in warme ruimten kun je beter je contactlenzen uitdoen;
  • wie snel last heeft van rode ogen door contact met schadelijke stoffen, vermijd dan zo veel mogelijk het contact met deze stoffen. Ga je zwemmen, dan draag je een zwembril. Veroorzaakt make-up je rode ogen, probeer dan een andere merk.

A.Vogel product voor de ogen

Heb je last van rode ogen? Probeer dan Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels. Deze oogdruppels geven je snelle verkoeling en de verzachtende bestanddelen zorgen voor verlichting bij rode, branderige of jeukende ogen. Deze oogdruppels vormen ook een traanfilm over het oog, waardoor je beschermd blijft tegen nieuwe pollen.

Gratis applicator op aanvraag

Sommige mensen vinden het onaangenaam, lastig of een beetje eng om iets in de ogen te druppelen. U ook? Vraag dan de gratis applicatiehulp voor oogdruppels aan via de A.Vogel Gezondheidslijn. Bel 0900 – 246 46 46 (tijdens kantooruren, 10 cpm) of stuur een mail naar info@avogel.nl en we sturen hem zo spoedig mogelijk toe.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 12-11-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Maandelijks tips van Joost in het hooikoorts-seizoen?

tip

Ontvang elke maand nieuws over hooikoorts

Aanmelden >>