Jicht dieet: purinerijke voeding vermijden

Voeding | Spieren en gewrichten

Krista van der Horst

Krista van der Horst
WhatsApp je vraag

Hoe zit het nou met urinezuur en purine?

In principe is urinezuur is een heel gangbaar afvalproduct van de stofwisseling. Bij de afbraak van het stofje purine wordt urinezuur gevormd. Purine komt voor een klein deel direct uit onze voeding, maar kan ook door ons lichaam zelf worden aangemaakt. Is de purine tot urinezuur afgebroken, dan wordt het urinezuur in principe door de nieren uitgescheiden. Maar soms gaat dat niet goed! Dan hopen de urinezuurkristallen zich op en gaan de gewrichten op die plekken ontsteken.

Jicht dieet: vermijd purine-rijke voeding

Mocht uw arts een purinebeperkt dieet voorschrijven, dan is hulp van een diëtist aan te raden. Dit purinebeperkt dieet wordt niet vaak meer voorgeschreven. Waarom niet? Omdat het effect van een purine-arm dieet niet heel groot blijkt te zijn. Lees verder over dit jicht-dieet in dit blog en laat je vooral ook inspireren door het blog van Hetty te lezen met 10 voedingstips voor jicht!

Waar moet je op letten bij een jicht-dieet, gericht op purine?

Sommige voedingsmiddelen bevatten meer purine dan andere en daarom kan er ook onderscheid gemaakt worden in voedsel wat je dan echt moet laten staan en voedsel wat je beter kunt vermijden. Heb je niet het nadrukkelijke advies van de arts dit speciale dieet te volgen, dan kun je natuurlijk altijd nog opletten met purine-rijke voeding.

Wat moet je dan laten staan? Dat zijn voedingsmiddelen die veel purine bevatten:

  • vette vis zoals ansjovis, haring, forel, zalm, krab en sardines;
  • kalfsvlees en orgaanvlees zoals lever en zwezerik en leverworst;
  • gelatine en gistrijke producten zoals Marmite.

Wat je beter kunt vermijden omdat het ook purine bevat:

  • eend, kip, rundvlees, schapenvlees, varkensvlees en wild;
  • de volgende soorten vis: baars, kabeljauw, makreel, schol en tong;
  • maar ook: garnalen, kreeft, mosselen en oesters;
  • de volgende groenten: bleekselderie, artisjok, mais, peulvruchten (ook sojabonen en prei);
  • pinda’s, lijnzaad, zonnebloempitten, krenten en rozijnen;
  • en...ketchup.

Meer voedingsadvies bij jicht

Bij jicht zijn life-style en voeding puzzelstukjes waarmee je kunt schuiven. Drink bijvoorbeeld heel veel water en wees matig met alcohol. En heeft u overgewicht, werk daar ook aan! Lees daarom de 10 voedingstips voor jicht in het blog van Hetty!

Natuurlijke pijnstiller bij jichtjicht en dieet tips

Naast alle inzet om jicht te voorkomen, kan onze natuurlijke pijnstiller Atrosan tabletten je bij de reumatische pijn helpen. Atrosan tabletten zijn gemaakt van een sterk extract van de plant Duivelsklauw. Dit middel werkt als een natuurlijke pijnstiller bij reumatische pijn. Atrosan tabletten is een Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Harpagophytum procumbens. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.

Lees ook mijn blogs over voeding bij reuma

Ga naar de jicht-special

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 31-10-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >