Homeopathie en voedingssupplementen

Nieuwe registraties, nieuwe kansen

Kruiden

Wat staat er op de verpakking van een homeopathisch geneesmiddel?

Sinds 1 november 2012 levert A.Vogel al geen homeopathische producten meer uit met indicaties op de verpakking. Dat betekent dus dat er alleen op de verpakking staat hoe het product heet en "homeopathisch geneesmiddel". Op de verpakking van een homeopathisch geneesmiddel staat tevens een RVH-nummer dat door het CBG aan het middel is toegekend. Verpakte homeopathische geneesmiddelen bevatten een bijsluiter en zijn vrij verkrijgbaar. Tip: Op de website van zelfzorg.nl staat een zogenaamd historisch overzicht van homeopathische geneesmiddelen en voor welke klacht zij tot 2013 geregistreerd stonden.

Oplossing: nieuwe registratie voor sommige producten

Omdat de homeopathische geneesmiddelen nu geen claim meer hebben op de verpakking, heeft Biohorma -de producent van de A.Vogel producten- gekeken welke homeopathische geneesmiddelen op een andere manier geregistreerd konden worden. Zelfde product, andere registratie, nieuwe claim. En met claim bedoelen we de gezondheidsvoordelen van het product die we op de verpakking mogen zetten. Dit biedt kansen om de producten weer te voorzien van een indicatie en erover te communiceren. Het aanpassen van de registratievorm van homeopathisch geneesmiddel naar voedingssupplement heeft ook een nadeel: mensen die het altijd vergoed kregen, krijgen dat niet meer vanaf het moment dat de aanpassing is ingegaan. Een voorbeeld van een gewijzigd product: Avena Sativa Complex was een homeopathisch geneesmiddel zonder claim, en is nu een voedingssupplement bij innerlijke onrust*. Ook bevordert Avena Sativa Complex de nachtrust*.

Op dit moment is ongeveer 10% van het assortiment van A.Vogel nog geregistreerd als homeopathisch geneesmiddel. Het grootste deel valt daarom niet onder homeopathie, maar onder fytotherapie.

Waarom staan hier dan sterretjes bij?

De sterretjes die je bij sommige producten ziet staan, verwijzen naar de specifieke plant die bij voldoende inname voor dat gezondheidsvoordeel zorgen. *A.Vogel Avena sativa complex bevat Avena sativa, dat helpt om lichaam en geest te ontspannen en bij innerlijke onrust. Het bevordert een goede nachtrust.

Welke producten zijn geen homeopathisch geneesmiddel meer, maar een voedingssupplement of gezondheidsproduct voor uitwendig gebruik?

En tenslotte is Echinaforce druppels aangepast van homeopathisch geneesmiddel naar Traditioneel kruidengeneesmiddel.

Betekent deze omzetting dat producten uit de vergoeding van de zorgverzekering gaan?

Voor zover de homeopathische producten vergoed werden door de zorgverzekering, zal dit met de voedingssupplement die voorheen als homeopathisch geneesmiddel geregistreerd stonden, helaas niet meer het geval zijn.

Heeft u nog vragen?

Stel ze gerust aan onze gezondheidsexperts! Bel ons voor advies: 0900-2 46 46 46 (Van 9:00-17:00u, gebruikelijke belkosten).

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 17-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Gratis A.Vogel Vitamine D3 bij je bestelling

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >