Feiten en fabels over verkoudheid

Verkoudheid | Weerstand

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Ophalen is beter dan snuiten

Feit: Ik ben een frequent gebruiker van het openbaar vervoer, een heerlijke verzamelplaats voor snotneuzen. Nu het herfstseizoen weer begint, heb ik de eerste onaangename neusgeluiden al weer om me heen gehoord. Geen pretje dat gesnorkel, maar feit is echt dat je neus ophalen beter is dan deze te snuiten. Door je neus op te halen belandt slijm in je keelholte waar het afgevoerd wordt naar de maag. Daar maakt het maagzuur er korte metten met het verkoudheidsvirus. Door je neus te snuiten zet je druk op alle holten in het hoofd en kunnen virussen nog verder de holten in komen.

Als je verkouden bent, moet je niet sporten

Fabel: Met een verkoudheid kun je gerust sporten, het kan zelfs helpen om je neus en holtes open te maken door de verbeterde doorbloeding. Luister altijd wel goed naar je lichaam en doe het rustiger aan dan normaal. Bij griep ben je sowieso te ziek om te gaan sporten en verstandig is het zeker niet. Het immuunsysteem is dan erg hard aan het werk om de griep aan te pakken en dat kost veel energie.

Zakdoekjes zijn broeihaarden van bacteriën, laat ze dus niet rondslingeren!

Feit! In de goede oude tijd had iedereen een stoffen zakdoek in zijn broek die regelmatig even werd gebruikt om de neus te snuiten. Om vervolgens weer keurig terug in de zak gestopt te worden. Aan het eind van de dag stond die zakdoek dan stijf van het slijm, ieuw! Gelukkig werden ze daarna wel heet gewassen en gestreken. Toen kwamen de papieren zakdoekjes, een goede oplossing want na het snuiten kun je deze direct weggooien. Doe dat ook meteen en laat ze echt niet rondslingeren, want feit is dat virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken heerlijk nog een tijdje kunnen overleven op zo’n zakdoek.

Griep is gewoon een zware verkoudheid

Fabel: Griep en verkoudheid worden veroorzaakt door verschillende virussen. Wel is het zo dat de symptomen in het begin op elkaar lijken. Bij een verkoudheid kun je je wat ‘grieperig’ voelen, maar meestal verdwijnen de verschijnselen na een paar dagen. Heb je een griep te pakken, dan worden de symptomen als koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, hoest en een slap gevoel juist erger. De meeste klachten verdwijnen na een week. Maar het vermoeide gevoel kan nog dagen tot wel weken blijven. Ook de hoest kan nog enkele weken aanhouden.

Als je een goede weerstand hebt, herstel je sneller

Feit:  Als je een goede weerstand hebt dan reageert je immuunsysteem snel en adequaat om virussen op te ruimen, zodat deze zich niet verder in het lichaam kunnen verspreiden.

Je kunt verkouden worden als je je niet goed op de kou kleedt

Fabel: of je je wel of niet warm aankleedt heeft niets te maken met vatbaarheid voor verkoudheid. Je krijgt er misschien alleen een loopneus van. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus wat via de neus of mond het lichaam binnenkomt.

Zware verkoudheid; even een antibioticakuurtje

Fabel: Antibiotica doden alleen bacteriën. Griep en verkoudheid worden door een virus veroorzaakt een antibioticumkuur is dan dus echt niet verstandig.

Griep hangt als het ware in de lucht

Feit: Het griepvirus verspreidt zich via kleine speekseldruppeltjes in de lucht. Deze druppeltjes zijn zeer besmettelijk. Door deze besmette lucht in te ademen, kunnen de virussen doordringen in het ademhalingssysteem, vanwaar ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Ook door direct contact zoals zoenen en hand geven kunnen het virus overdragen. Telefoons en deurknoppen zijn ook ware broeihaarden van virussen. Maak je smartphone dan ook elke dag even schoon met een brillendoekje en was meerdere keren per dag je handen.

Groen snot? Dat is altijd een bacteriële infectie

Fabel: Groen snot hoeft zeker niet altijd te wijzen op een bacteriële infectie. Het kan ook horen bij een verkoudheid of een bijholteontsteking. Meestal is groen snot zelfs een goed teken. Het betekent dat het lichaam aan het vechten is tegen het virus. Doordat de witte bloedcellen heel actief zijn gaan ze veel ijzer bevatten. Door dat hoge gehalte aan ijzer wordt het snot groen.

In de winter zijn er meer virussen

Fabel: In de herfst en winter worden we allemaal wel een keer verkouden, reden genoeg dus om te denken dat er dan meer virussen zijn. Maar toch is dat niet waar, virussen krijgen alleen meer de kans om toe te slaan. In de winter kruipen we weer dicht tegen elkaar aan. In huis, in de trein op het werk. Met de ramen potdicht en de verwarming vol aan. Perfecte condities voor virussen om zich makkelijk te verspreiden.

En, is het nou griep of verkoudheid! Doe de griep-test!

Wilt u weten of u griep heeft, doe dan de griep-test.

Download de infographic griep

> Infographic-griep-6-stappen

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 12-07-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >