Ervaringsverhaal: Peter Hoogstraten (50) heeft jicht

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

De diagnose jicht

En inderdaad, de officiële diagnose was jicht. Veroorzaakt door een ophoping van urinezuur-kristallen in mijn gewrichten die daardoor ontstoken waren geraakt. De reumatoloog heeft een punctie gedaan om het met zekerheid vast te kunnen stellen. De medicijnen die ik kreeg voorgeschreven waren voornamelijk ontstekingsremmers. Daarop volgde een periode waarin ik eigenlijk constant tussen angst en hoop leefde dat ik geen nieuwe aanval zou krijgen. Zodra ik iets voelde aan mijn grote teen, vreesde ik al meteen het ergste en vaak werd die angst ook waarheid. Het begon met een zwelling en ‘s nachts gebeurde het dan echt. Na een aanval was ik vaak een week of twee uit de running.

Begrip en interesse

In mijn werk houd ik me bezig met de begeleiding en coördinatie van drukwerk. Mijn werkgever reageerde zeer begripvol op mijn situatie. Na de eerste jichtaanval heb ik in overleg met hem en de bedrijfsarts gekeken of ik vanuit huis kon werken en zo toch betrokken kon blijven bij de processen die speelden op de werkvloer. Ook mijn collega’s zijn op de hoogte van mijn jicht en zijn zeer begripvol. Dat is erg fijn, zeker als je je toch al een beetje een kneus voelt omdat je weer thuis zit. Bij terugkomst op de werkvloer is iedereen altijd geïnteresseerd en betrokken. Ik heb mijn collega’s uitvoerig uitgelegd wat jicht is en wat het met me doet. Dat kweekt meer begrip. Toen de echtgenoot van een collega de diagnose jicht kreeg, heb ik mijn ervaringen met haar gedeeld en heeft zij die op haar beurt met haar man besproken. Het is prettig dat je dan iets voor iemand anders kunt betekenen.

Optimisme

Eerlijk is eerlijk, in de periode dat ik voor het eerst geconfronteerd werd met jicht, had ik wat overgewicht. Ik ben vrij snel beter gaan letten op mijn algehele conditie en ben afgevallen. Ook ben ik op mijn voeding gaan letten. In eerste instantie ben ik helemaal gestopt met het drinken van alcohol en ik merkte dat deze aanpak de frequentie van de aanvallen verminderde. Nu drink ik af en toe een wijntje of biertje, maar sterke drank en rode port laat ik definitief staan! Ik denk dat mijn kracht zit in een positieve benadering van mijn situatie. Ik probeer optimistisch in het leven te staan en dat lukt me ook goed. Je moet iedere dag nemen zoals hij komt.”

Verder lezen over reuma?

Laatste wijziging op deze pagina: 17-02-2021

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Win een overnachting in de A.Vogel tuinen!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >