Ervaringsverhaal: Peter Hoogstraten (50) heeft jicht

Spieren en gewrichten

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

De diagnose jicht

En inderdaad, de officiële diagnose was jicht. Veroorzaakt door een ophoping van urinezuur-kristallen in mijn gewrichten die daardoor ontstoken waren geraakt. De reumatoloog heeft een punctie gedaan om het met zekerheid vast te kunnen stellen. De medicijnen die ik kreeg voorgeschreven waren voornamelijk ontstekingsremmers. Daarop volgde een periode waarin ik eigenlijk constant tussen angst en hoop leefde dat ik geen nieuwe aanval zou krijgen. Zodra ik iets voelde aan mijn grote teen, vreesde ik al meteen het ergste en vaak werd die angst ook waarheid. Het begon met een zwelling en ‘s nachts gebeurde het dan echt. Na een aanval was ik vaak een week of twee uit de running.

Begrip en interesse

In mijn werk houd ik me bezig met de begeleiding en coördinatie van drukwerk. Mijn werkgever reageerde zeer begripvol op mijn situatie. Na de eerste jichtaanval heb ik in overleg met hem en de bedrijfsarts gekeken of ik vanuit huis kon werken en zo toch betrokken kon blijven bij de processen die speelden op de werkvloer. Ook mijn collega’s zijn op de hoogte van mijn jicht en zijn zeer begripvol. Dat is erg fijn, zeker als je je toch al een beetje een kneus voelt omdat je weer thuis zit. Bij terugkomst op de werkvloer is iedereen altijd geïnteresseerd en betrokken. Ik heb mijn collega’s uitvoerig uitgelegd wat jicht is en wat het met me doet. Dat kweekt meer begrip. Toen de echtgenoot van een collega de diagnose jicht kreeg, heb ik mijn ervaringen met haar gedeeld en heeft zij die op haar beurt met haar man besproken. Het is prettig dat je dan iets voor iemand anders kunt betekenen.

Optimisme

Eerlijk is eerlijk, in de periode dat ik voor het eerst geconfronteerd werd met jicht, had ik wat overgewicht. Ik ben vrij snel beter gaan letten op mijn algehele conditie en ben afgevallen. Ook ben ik op mijn voeding gaan letten. In eerste instantie ben ik helemaal gestopt met het drinken van alcohol en ik merkte dat deze aanpak de frequentie van de aanvallen verminderde. Nu drink ik af en toe een wijntje of biertje, maar sterke drank en rode port laat ik definitief staan! Ik denk dat mijn kracht zit in een positieve benadering van mijn situatie. Ik probeer optimistisch in het leven te staan en dat lukt me ook goed. Je moet iedere dag nemen zoals hij komt.”

Verder lezen over reuma?

Reuma: zes etenswaardigheden Meer reuma-blogs

Advies van Mieke

Mieke en haar collega’s Iris, Bram, Jacolien en Lucy staan iedere dag voor je klaar om vragen over jouw gezondheid te beantwoorden. Je kunt de A.Vogel Informatielijn telefonisch bereiken via 0900-2464646, per mail via info@avogel.nl of via het contactformulier op www.avogel.nl/advies.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 20-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >