Diëten werken niet, dit wel

Afvallen

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Ken je valkuilen

Als je wat kilo’s overgewicht is het altijd handig een analyse te doen van de situatie, zodat je precies weet hoe het in elkaar zit en waar de haken en ogen zitten. Waar komen je kilo’s vandaan? Is het omdat je veel snoept vooral als je je rot, gestrest of verdrietig voelt? Dan kan het weleens zijn dat je een emotie eter bent. Of misschien eet je uit verveling gedachteloos hele zakken chips weg. Misschien heb je het juist wel heel druk en schiet het koken erbij in. Misschien heb je eigenlijk geen idee wat gezonde voeding nou precies is en rommel je wat aan. Wat de situatie ook moge zijn, als je duidelijk weet waar het bij jou aan ligt kun je stappen gaan maken om veranderingen aan te brengen.

Diëten? Nee, maak een plan

Als je weet waar jouw valkuilen liggen kun je een plan de campagne gaan maken. Heb je bijvoorbeeld weinig tijd, kijk dan of je de boodschappen voor de hele week in 1x kan doen. Bereid het grote deel van je maaltijden al in het weekend voor. Zo weet je dan zeker dat je lekkere, gezonde maaltijden binnenkrijgt.
Eet je meer uit emotie? Probeer dan telkens even stil te staan bij je gevoel, voordat je naar de voorraadkast grijpt. Wil je nu echt die koekjes eten? Of voel je je gewoon niet zo goed en kun je beter even een vriendin bellen? Bij emotie eten kan het ook helpen, om geen snackfood in huis te halen, maar alleen gezonde, lekkere dingen. Wat er niet is, kan ook niet op.
In alle gevallen geldt dat je het beste een gezonde basis van maaltijden kan aanhouden, geen malle calorie restrictie waar je koud en chagrijnig van wordt. Zoek bijvoorbeeld een paar gezonde ontbijten die je echt lekker vindt en wissel daar mee af. Zoals een paar keer in de week havermout als ontbijt afgewisseld met smoothies en Griekse yoghurt met fruit of af en toe een eitje. Zoek ook een paar lunchgerechten die je echt lekker vindt en maak ze regelmatig.
Mijn favoriet is tonijnsalade met een appeltje en witlof, zo klaar en erg lekker. Ik eet het soms wel 2x in de week, mijn ontbijt bestaat meestal standaard uit een gebakken eitje met wat fruit of een bananenpannekoek.

Zet kleine stapjes in plaats van reuze stappen

Besef je dat alle duurzame veranderingen tijd kosten. Het kan soms wel een jaar of twee jaar duren voordat een nieuwe lifestyle helemaal eigen is geworden. En ook dan zal je soms nog steeds kunnen verbeteren en bijschaven. Elke kleine gezonde verandering telt en doe je je lichaam een enorm plezier mee. Als ik naar mezelf kijk, dan ben ik al jaren bezig met gezond eten en leven, maar de veranderingen in voedingspatroon gingen wel geleidelijk omdat ik steeds een stukje kennis vergaarde en mijn lichaam beter leerde kennen.
En ook nu blijft er nog ruimte voor verbetering. Zo sport ik niet altijd even regelmatig, drink ik soms te veel koffie en veel te weinig water en ga ik perioden te laat naar bed. Daar krijg ik op een gegeven moment last van en dan stel ik dat weer bij. Je lichaam en behoeften veranderen constant, door goed naar je lichaam te luisteren wordt het makkelijker gezond te leven. Geef jezelf de tijd en maak kleine stapjes, als je dat volhoudt kom je verder dan je met zevenmijlslaarzen ooit had gekund.

Beheers je bloedsuikerspiegel

De laatste, heel praktische tip is om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Wanneer de bloedsuikerspiegel niet schommelt, maar stabiel blijft gedurende de dag, zal je merken dat je over de hele dag voldoende energie hebt en geen dips. Ook heb je dan veel minder eetbuien en zin in zoete dingen. Je houdt je bloedsuikerspiegel onder andere stabiel door eiwitrijk te ontbijten, snelle koolhydraten en suiker te vermijden en de juiste vetten in je voeding toe te voegen. Alle uitgebreide tips lees je in dit blog over de suikerspiegel.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 10-04-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >