Een buikje in de overgang

Dit heeft suiker er mee te maken

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Iedereen droomt van een strakke, slanke buik maar wist je dat het voor je gezondheid ook beter is als je niet te veel buikvet hebt? Het overtollig vet wat zich op je buik en rond je organen bevindt kan namelijk allerlei stoffen aanmaken die ongunstig zijn voor je bloedsuikerspiegel en je hart en bloedvaten.
Het vervelende is dat je vaak in de overgang juist in gewicht aankomt op je buik. Dat komt onder andere doordat je stofwisseling trager wordt. Je lichaam houdt ook makkelijker vet vast omdat vetweefsel deels de functie van de eierstokken overneemt als het gaat om de productie van oestrogeen. Daarnaast neemt met het stijgen van de leeftijd de spiermassa af en juist spieren helpen om vet te verbranden. Al met al geen gunstige combinatie dus. Veel vrouwen in de overgang merken dan ook dat ze zwaarder worden zonder dat ze iets veranderen in hun eetpatroon.

Suiker en buikvet

Lange tijd werd gedacht dat we vooral vet moesten vermijden, want van vet word je dik! De laatste jaren zijn deze inzichten aan het veranderen. Als het om aankomen en buikvet gaat lijkt juist vooral suiker een boosdoener te zijn.

Om te begrijpen hoe dit zit moeten we even naar de bloedsuikerspiegel kijken. Suiker wordt net als alle andere koolhydraten door je darmen afgebroken tot glucose. Deze glucose komt in je bloed terecht en verhoogt je bloedsuikerspiegel. Het hormoon insuline zorgt er vervolgens voor dat de glucose vanuit je bloed naar je cellen gaat zodat deze de glucose kunnen gebruiken als energie. De glucose die niet gebruikt wordt kan maar mondjesmaat worden opgeslagen in de lever en spieren, de rest wordt omgezet in vet. Je kan je dus voorstellen dat, als je veel suiker eet en weinig beweegt, je makkelijker vet opslaat dat rond je buik terecht komt. Omdat suiker zo snel wordt afgebroken tot glucose zorgt het telkens voor een insulinestoot. Op den duur kunnen je cellen daardoor ongevoeliger worden voor insuline met als gevolg dat de glucose moeilijker de cel kan bereiken waardoor het nog makkelijker wordt omgezet in vet.

Suikerarm dieet

Wanneer je in de overgang bent en wat pondjes kwijt wil kan het dus helpen om je suikerinname te verminderen. Dat betekent geen suiker in de koffie en exit met de koekjes en snoepjes maar vergeet ook de snelle suikers niet in witmeelproducten en vruchtensappen. Het beste volg je een koolhydraatarm dieet wat wel rijk is aan goede vetten en eiwitten. Deze goede vetten en eiwitten zorgen dat je goed vol zit en geen last hebt van snaaitrek. Dat klinkt ingewikkeld maar is het niet. Deze tussendoortjes zijn bijvoorbeeld perfect om je hang naar zoetigheid te verjagen:

  • Handje ongebrande noten
  • Komkommer met hummusdip
  • Schaaltje volle yoghurt met aardbeien
  • Banaan met een likje notenpasta
  • Cherrytomaatjes
  • Gekookt eitje met snufje Herbamare
  • Blokjes geitenkaas met mosterd

Toch wat zoets eten met minder suiker? Maak dan eens deze heerlijke bananenbrownies met Bambu. En hier vind je complete dagmenu's uit onze lentekuren. De recepten zijn makkelijk en snel te maken en met de boodschappenlijst haal je alles in 1x in huis. Als je daarnaast lekker beweegt dan kom je een heel eind!

Laatste wijziging op deze pagina: 30-03-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >