Blog 3 over Alfred Vogel: zijn uitgangspunten voor gezonde leefstijl zijn nog steeds actueel!

Voeding | Alfred Vogel

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Harmonie en Balans

Van alle informatie over een gezonde voeding en leefstijl kan je wel eens moe worden. Wat is nou wel en niet waar, en kan je nou echt niets meer eten? Het toverwoord om met al die tegenstrijdigheden om te gaan, is balans. Balans betekent: niet teveel van het ene of te weinig van het andere. Er bestaat niet 1 waarheid of juiste wijze van eten en leven. Het gaat erom dat je voelt wat goed is voor jouw lichaam. En aangezien elk lichaam anders is, geldt dat ook voor je manier van leven. Als je dogmatisch wordt en constant bezig bent met wat je wel of niet moet eten levert dat stress en weerstand op. Maar als je in harmonie bent met jezelf en je omgeving, maak je makkelijker de juiste keuzes.

Eigen verantwoordelijkheid

Zonder je lichaam zou je nergens zijn. Je lichaam is een kostbaar bezit, waar je maar beter zuinig mee om kan gaan. Niet voor niks zeggen mensen vaak, dat gezondheid het belangrijkste is in het leven. En daar kom je vaak achter als je echt ziek bent. Neem daarom verantwoordelijkheid voor je lichaam en verwaarloos het niet om het daarna bij de dokter te laten oplappen.

Respect en sympathieAlfred Vogel

Alfred Vogel had respect en een grote bewondering voor de natuur. Hij vond het zeer belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de natuur en alles wat we daaruit halen. En in deze tijd is dat nog net zo belangrijk. Onze kostbare oceanen worden leeg gevist en achtergelaten vol met plastic. Oerwouden verdwijnen, en door de industrie vinden we meer gifstoffen in onze omgeving en lichaam terug dan ooit. Al die wereldwijde problemen kunnen verlammend werken, maar in je eigen circle of influence kan je veel doen. Scheid bijvoorbeeld je afval, koop als je de mogelijkheid hebt biologische en/of fairtrade producten. En neem eens wat vaker het openbaar vervoer of de fiets.

Gezondheid is een streven van de natuur

Alles in de natuur streeft ernaar om te groeien en het bestaan van de soort te garanderen. Gezondheid in al zijn vormen is een essentieel onderdeel daarvan. Ons lichaam is net zo goed een onderdeel van de natuur en heeft dat streven ook. Kijk alleen al eens naar hoe vernuftig je lichaam werkt. Miljoenen processen vinden tegelijkertijd plaats, terwijl je zelf rustig de krant leest of de afwas doet. In je lichaam is alles met elkaar verbonden. Wanneer ziek bent, zijn er dan vaak ook meerdere organen bij betrokken. Alfred Vogel vond het belangrijk om de oorzaak van een ziekte te achterhalen en die te behandelen, om zo gezondheid te herstellen.

Holistisch principe

Het geheel is meer dan de som der delen, zo zou je holisme kunnen uitleggen. In de natuur en voor geneeskrachtige planten geldt dat zeker. In de middelen van A.Vogel worden dan ook altijd de natuurlijke combinaties van werkzame stoffen behouden.

Contact met de natuur

Wij staan niet buiten de natuur, maar zijn er onderdeel van. We hebben de natuur nodig om gezond te zijn. Daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn; ga maar eens een uur aan het strand wandelen of in het bos. Je zult verkwikt en verfrist terugkomen. Alfred Vogel vond het belangrijk om regelmatig erop uit trekken en lange wandeltochten te maken. Hij had het geluk dat hij in het prachtige Zwitserland woonde. Maar elke stad heeft wel een park of groengebied in de buurt. De natuur kan je ook binnenhalen, door in je huis planten neer te zetten, of een huisdier te nemen. Als je een tuin hebt kun je een moestuintje beginnen. Kleinbehuisd? Dan kan je op je vensterbank kruiden kweken.

Voorzorgsmaatregelen voor de gezondheid

Kostbare spullen onderhoud je in de regel goed. Ook dieren doen aan onderhoud. Apen vlooien elkaar, een poes wast zich de hele dag door en vogels schikken hun veren. Dit is geen ijdelheid maar pure noodzaak. Zo houden ze hun lichaam gezond. Door dagelijks kleine dingen voor je gezondheid te doen kan dat veel uitmaken. Denk bijvoorbeeld aan tanden flossen, voldoende water drinken, elke dag groente eten, bewegen en niet roken. Kleine beetjes maken een hoop verschil.

De kracht van liefde

En dan sluiten we af met 1 van de mooiste inzichten van A. Vogel. Hij was het eens met Einstein die zei: Liefde is de grootste kracht in het universum. Alles groeit van liefde, je hart, planten, kinderen. Begin bij liefde voor jezelf en je lijf en breid dit dan uit naar je leefomgeving, je familie, vrienden, collega’s en zelfs vreemden op straat. Als je met de ogen van liefde kijkt is er zoveel meer moois te zien.

Groetjes, Hetty

Lees hier blog 1 en 2 over Alfred Vogel

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 20-08-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >