Blog 2 over Alfred Vogel: 8 gezondheidstips van wereldvolkeren

Alfred Vogel

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Natuurvolkeren

Alfred Vogel was zeer geïnteresseerd in de traditioneel levende natuurvolkeren en hun kennis van planten. Met zijn open en leergierige houding maakte hij makkelijk vrienden en ging hij op pad met de lokale medicijnman. Op die manier ontdekte hij - voor hem - nieuwe geneeskrachtige planten en toepassingen. In zijn boek ‘De Kleine Dokter’ heeft hij hier veel leuke verhalen over geschreven. In dat boek geeft hij bijvoorbeeld gezonde tips als je in de tropen bent; eet bijvoorbeeld veel papaja en dan vooral de zaadjes, deze kunnen je beschermen tegen parasieten. Sommige van de geneeskrachtige planten die hij tijdens zijn reizen ontdekte zijn nu nog steeds verwerkt in de A. Vogel producten. Zoals de duivelsklauw uit Afrika in de Atrosan tabletten en natuurlijk de bekende Echinaceabloem uit Midden-Amerika in de Echinaforce.

Alfred Vogel on a journey

Natuurlijke gezondheid

Telkens als Alfred Vogel bij natuurvolkeren verbleef viel hem op hoe gezond en sterk deze mensen waren. Zo zag hij sterke, witte tanden en een afwezigheid van andere ziekten en symptomen die in het Westen veel voorkomen zoals: hart- en vaatziekten, diabetes, slapeloosheid, depressie, acne, overgewicht enzovoort. Zijn visie over gezondheid breidde zich ook door deze inzichten verder uit.

Ook in deze tijd zoeken steeds meer wetenschappers naar antwoorden op de moderne ziektebeelden bij de - helaas steeds minder wordende - traditioneel levende samenlevingen.
Een aantal dingen hebben mensen die van én in de natuur leven gemeen en deze kunnen ook jouw gezondheid en geluk bevorderen:

  • Eet natuurlijk

Ook al verschilt het voedingspatroon van traditioneel levende volkeren enorm, één ding hebben ze gemeen. Alles wat ze eten komt uit de natuur en niet uit een pakje of zakje met E-nummers of flesje frisdrank vol suiker en glucose-fructosestroop. Beeld je de volgende keer als je in de supermarkt bent in dat je een jager-verzamelaar bent. Wat kom je allemaal tegen aan verse groenten, fruit, paddenstoelen, noten, eieren en vis om je mandje mee te vullen?

  • Volg het ritme van de natuur

Het is soms heerlijk om tot s’ avonds laat tv te kijken of te Facebooken op je telefoon, maar goed voor je nachtrust is het niet. Als je ooit gekampeerd hebt, dan herinner je je vast wel hoe je automatisch eerder naar bed ging en wakker werd als de zon op kwam. Bepaalde hormoonprocessen in ons lichaam zijn gekoppeld aan het licht van de zon. En een goede nachtrust is absoluut essentieel voor je gezondheid. Maak er een gewoonte van om aan 7 of 8 uur slaap per nacht te komen, je lichaam en stemming zullen je dankbaar zijn.

  • Maak deel uit van een ‘clan’

Wij mensen zijn sociale wezens en hebben anderen nodig voor ons geluk en welzijn. Daarom leefden wij vroeger in stammen. Wees bewust van je ‘clan’ en geniet van de dierbaren om je heen of dat nou je familie en/of vrienden zijn. Zij zijn er voor je in goede en slechte dagen. En dat is heel wat waard.

  • Beweeg

Het is hard werken je eigen eten bij elkaar te jagen en verzamelen. Traditioneel levende mensen bewegen vele uren per dag. Wandel of fiets zelf zo vaak als je kunt, neem de trap en probeer 1 a 2 x in de week aan krachttraining te doen.

  • Less is more

Het is fijn om spullen te hebben, maar hoe meer je ervan hebt, hoe meer ze een blok aan je been kunnen worden. Je valt al snel in een valkuil van hebben, hebben, hebben. De hele reclamewereld is er op ingesteld jou te laten geloven dat je nooit genoeg hebt. Maar er zit schoonheid in eenvoud. Maak je los van het hebben van spullen en wees dankbaar voor wat je al hebt. De mooiste dingen in het leven zoals liefde en lachen zijn gratis.

  • Leef in het hier en nu

Je gedachten leven haast nooit in het hier en nu, die zijn constant bezig met plannen, beramen en denken over gisteren, morgen en volgend jaar. Terwijl het ware leven zich in het hier en nu afspeelt. Gebruik je zintuigen en word je bewust van je lichaam, je ademhaling, je omgeving en wat je zintuigen oppikken. Het maakt je alert en rustig.

  • Verwonder je over de natuur

Ook al leef je in de stad, de natuur is er altijd. In de lucht om je heen, het onkruid tussen de stenen, de vogels in de boom, je huisdier, die onverwachte regenbui. Sta eens stil bij de natuur om je heen en wat voor een wonder het is dat alles groeit en bloeit en elke dag voor niets de zon opkomt.

  • Maak muziek of luister muziek

Muziek kan je raken, troosten, blij of rustig maken. Het effect ervan is zelfs op hersenscans te zien. Zingen, dansen, trommelen: bijna alle natuurvolkeren doen het. En jij kunt het ook! Zing in de auto of thuis, luister naar muziek of bespeel een instrument. Muziek verlaagt stress en verdiept je leven.

Hopelijk inspireren de inzichten van Alfred Vogel jou ook om gezond en gelukkig te zijn. Volgende keer vertel ik je meer over zijn totaalaanpak voor een optimale gezondheid.

Meer lezen over Alfred Vogel?
In het vorig blog over het leven van Alfred Vogel lees je hoe deze bijzondere man al op jonge leeftijd geboeid was door de schoonheid en de kracht van de natuur.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 19-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >