Homepage van A.Vogel
 
 

De verleiding van eten zonder hongergevoel

Waarom eten we door als we vol zitten?

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Je hoeft maar op bezoek te gaan bij iemand en er staat iets lekkers op tafel, een kopje thee te bestellen en je krijgt er een koekje bij of op Instagram te kijken en de meest lekkere baksels komen je tegemoet. Eigenlijk best vervelend al die verleidingen om ons heen, want 'nee' zeggen is toch veel lastiger dan 'ja' en 'dank je wel'. Maar hoe kan het dat als je geen trek hebt je toch de behoefte hebt om te eten? Waarom is dat met name bij calorierijk voedsel? En kun je jezelf hier tegen beschermen, ook als je iets minder gedisciplineerd bent?

Eten zonder hongergevoel

Is één bord warm eten niet voldoende voor jou? En kun je niet stoppen na één koekje of chocolaatje? Veel vrouwen en mannen zullen dat volkomen begrijpen. Want je bent zeker niet de enige die kan eten zonder hongergevoel. Maar waardoor komt het dat je deze drang hebt?

7 redenen waarom je eet zonder hongergevoel

  1. Verveling: je wilt iets om handen hebben, maar weet even niet wat of er is even niks. Je wordt onrustig. Hoe makkelijk is het dan om naar eten te grijpen.
  2. Emoties: vandaag wil alles niet, ik moet ongesteld worden of ik kan het niet. Eten wordt vaak als troostvoer gebruikt of om een emotie te onderdrukken.
  3. Slaaptekort: als je slecht of kort slaapt let je vaak minder goed op wat je naar binnenkrijgt. Daarnaast raakt je hormoonhuishouding in de war waardoor je gevoeliger bent voor de geur van voedsel en het zien van lekkernijen.
  4. Multitasking tijdens het eten: door te eten onder het werk of voor de tv registreren je hersenen veel minder goed wat er binnenkomt. De smaak- en geurbeleving is niet optimaal, waardoor het verzadigde gevoel minder is naderhand. En je een minder vol gevoel hebt.
  5. Bijna etenstijd: je maag begint vaak al te knorren zodra het etenstijd is. Als je dan aan het koken bent, alle geuren ruikt en het eten ziet of als je alleen al denkt aan wat je gaat eten, krijg je al trek. En dan is het lastig om niet snel uit de la even wat lekkers te pakken.
  6. Onvoldoende water gedronken: één van de belangrijkste dingen om te doen om een vol gevoel te krijgen. Je hoofd verwart namelijk het gevoel van honger met het gevoel van dorst.
  7. Het is al 'gedaan' met je goede voornemen: heb je al 'gezondigd' vandaag? Ach, dan kan je net zo goed de hele dag doorgaan, het heeft toch geen zin meer. Herken je deze gedachten? Hierdoor krijg je namelijk alleen maar zin in meer, meer, meer. En het liefst zo calorierijk mogelijk.

Voorkom eten zonder hongergevoel

Sommigen mensen vinden het niet storend dat ze eten als ze geen hongergevoel hebben. Anderen vinden het vervelender, omdat ze geen rem meer hebben, wat kilo's kwijt willen of gewoon gezonder willen leven. Als dat voor jou geldt, kijk dan hoe onderstaande tips je kunnen helpen.

1. Eet bij beginnende trek

Volgens een studie van de universiteit van Illinois-Chicago blijkt dat je het beste kunt eten bij beginnende trek. Het schijnt namelijk dat eten zonder hongergevoel en eten met een groot hongergevoel ervoor zorgen dat de glucosepieken in je bloedsuikerspiegel na een maaltijd hoger zijn dan wanneer je eet bij beginnende trek.

2. Meer water

Zo ongeveer in elk lijstje dat over gezond eten of afvallen gaat, komt het woord water minimaal één keer voor. En het is ook zeker de belangrijkste én gemakkelijkste tip die we kunnen geven. Doordat je hoofd soms honger verwart met dorst kun je beter voordat je iets eet eerst twee glazen water leegdrinken. Heb je daarna nog steeds trek? Neem dan iets wat een voldaan gevoel geeft: groenten, noten of gezonde banaanbrownies.

3. Zoek afleiding

Ga naar buiten een blokje om, loop even langs een collega om een praatje te maken of stort je op een opdracht met een strakke deadline. Zorg dat je iets om handen hebt zodat je niet meer aan eten denkt. Waarschijnlijk ben je al binnen één minuut vergeten dat je zin had in iets lekkers.

4. 15 minuten

Heb je je bord leeg, maar nog steeds trek? Wacht minstens 15 minuten voordat je weer iets opschept of uit de la pakt. Ga bijvoorbeeld de keuken alvast opruimen of schoonmaken, hang een wasje op of doe iets anders waarmee je afleiding hebt die 15 minuten. De rekspieren in je maag hebben deze tijd nodig om een vol gevoel door te geven aan je hersenen.

5. Eet langzaam

Door langzamer te eten, kan het voedsel dat je eet beter worden verwerkt door je lichaam. Dit geeft een verzadigder gevoel.

6. Eet regelmatig

Door om de 2 a 3 uren iets te eten, heb je een meer constant voldaan gevoel en heb je minder de neiging om te gaan snacken. Daarnaast kan een tussendoortje prima een snack zijn, maar probeer dan de gezondere variant, zoals ongezouten noten.

Laatste wijziging op deze pagina: 15-02-2018

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >