5 tips voor een beter seksleven met reuma

wat als je reuma hebt en seks niet (meer) vanzelfsprekend is? Ook dan zijn er genoeg manieren om intiem te blijven

Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

1. Wees begripvol naar jezelf en je partner

Als vrijen pijn doet, de zin wegblijft of je lichaam gewoonweg niet meewerkt, kan je seksleven op een waakvlammetje komen te staan. Natuurlijk kun je dan verdrietig of boos zijn, dat mag ook. Maar blijf er niet in hangen. Toon begrip voor jezelf. Het is (even) niet anders en wie het forceert zal later spijt krijgen. Seks is iets fijns en je moet het niet doen om het ‘moeten’. Daar is nooit iemand gelukkig van geworden. Dus wees lief voor jezelf en gun jezelf de tijd. Wees ook begripvol naar je partner als hij aangeeft de situatie ook lastig te vinden.

2. Blijf intiem met elkaar

Intimiteit en seksualiteit zijn twee verschillende dingen, maar ze liggen wel in elkaars verlengde. Als seks (even) niet gaat, zijn er nog honderden manieren om intiem te blijven met elkaar. Goede intimiteit heeft een positieve invloed op de seksualiteit van jou en je partner. Er ligt dan ook vaak minder druk op de daad zelf, omdat seks niet meer de enige manier is om liefde en hartstocht met elkaar te delen. Samen in bad gaan, een massage krijgen of geven, naar muziek luisteren, elkaar knuffelen, zoenen of strelen en fantasieën met elkaar delen zijn ook vormen van intimiteit.

3. Gebruik hulpmiddelen en wees creatief

Als de daad zelf niet (goed) mogelijk is, zijn er misschien andere manieren om samen tot een hoogtepunt te komen. Denk aan verschillende seksspeeltjes of hulpmiddelen. Denk buiten de gebaande paden en zet je schroom opzij. Als er voldoende vertrouwen en respect is in een relatie kun je tot verrassende manieren komen.

4. Praat met elkaar

Voor een fijn seksleven is het van belang om met elkaar te blijven praten. Als beide partijen niet open zijn over wat hen bezig houdt, verdriet geeft of pijn doet dan kan er een negatieve sfeer ontstaan. Beide partijen zijn ontevreden, maar vertellen niet waarom en komen zo niet tot een oplossing. Daarom nogmaals: praat met elkaar. Zit je iets dwars, vertel het. Wees niet verwijtend, maar leg op een rustige manier uit wat je voelt en probeer samen naar een oplossing te zoeken.

5. Zoek professionele hulp

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt, maar komen jij en je partner er samen niet uit. Wat belet je dan om eens een afspraak te maken met de seksuoloog? Er zijn verschillende seksuologen in Nederland die zich hebben gespecialiseerd in mensen met een chronische ziekte. Een seksuoloog kan jullie uitleg en advies geven en begeleidt jullie in de zoektocht naar oplossingen.

Verder lezen over reuma?

Advies van Mieke

Mieke en haar collega’s Iris, Bram, Jacolien en Lucy staan iedere dag voor je klaar om vragen over jouw gezondheid te beantwoorden. Je kunt de A.Vogel Informatielijn telefonisch bereiken via 0900-2464646, per mail via info@avogel.nl of via het contactformulier op www.avogel.nl/advies.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 01-07-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Elke maand tips van Mieke over reuma en pijnlijke gewrichten?

tip

Gratis tips ontvangen over leven met reuma

Inschrijven >