5 (on)gezonde liefdesweetjes

Energie

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

1. Zoenen bestrijdt gaatjes, verhoogt de weerstand

Een goede zoen, een magisch gevoel. Zoenen voelt goed, het prikkelt ons, het is leuk en we laten ermee zien dat we van elkaar houden. Maar kussen heeft ook heel wat andere voordelen waar we niet altijd bij stilstaan! Zo zou zoenen helpen om gaatjes te bestrijden. Een zoenpartij stimuleert de productie van speeksel en dat helpt weer in de strijd tegen schadelijke bacteriën op de tanden en tandvlees. Daarom zou zoenen ook helpen om de opbouw van tandplak te verminderen. Perfect dus om gaatjes te bestrijden. Ook is zoenen een goede ontspanningsoefening én geeft het onze weerstand een boost. Kussen stimuleert de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ oxytocine en het remt de aanmaak van cortisol, het stresshormoon, af. Relaxt! En wie kust, wisselt bacteriën uit. Daardoor is kussen ideaal om de weerstand een boost te geven. Laat maar komen dus, die zoenen!

2. Een gebroken hart doet écht pijn

Het verlies van een dierbare, een onbeantwoorde liefde of een vervelende scheiding: wie een gebroken hart heeft gehad, weet hoe zeer het doet. We voelen ons ellendig, nietig, uitgeput en soms zelfs ziek. Nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoek blijken emotionele pijn en fysieke pijn een reactie in hetzelfde deel van ons brein te veroorzaken. Liefdesverdriet doet dus écht pijn!

3. Mensen met een relatie hebben lagere bloeddruk

Samen zijn met onze geliefde is goed voor de bloeddruk en het hart, aldus onderzoekers van de Universiteit van New York. Uit de studie van 60 stellen bleek dat de systolische bloeddruk omlaag ging en op een vast punt bleef hangen als de proefpersoon bij de partner was. Volgens onderzoekers had dit te maken met de vertrouwdheid van de relatie waardoor de bloeddruk stabiel bleef. Gelukkige stellen hebben zodoende meer kans op een stabiele bloeddruk, vooral als ze langer bij elkaar zijn.

4. Knuffelen tegen griep

Zou het kunnen? Maakt een potje knuffelen mensen weerbaarder tegen griep? Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een wetenschappelijk  onderzoek wel.  Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die relatief vaak worden geknuffeld en weinig conflicten hebben, minder vatbaar zijn voor griep. Hebben ze de griep toch te pakken, dan zijn hun symptomen minder heftig dan bij mensen die weinig knuffelen. "Het mogelijke beschermende effect van knuffelen kan misschien worden toegeschreven aan het fysieke contact, of aan de indicatie van steun en intimiteit die mensen erdoor ervaren", aldus hoofdonderzoeker Sheldon Cohen.

5. Relatieproblemen verhogen het risico op hartziekten

Relatiestress en –conflicten verhogen het risico op hartziekten… bij vrouwen! Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat een slechte relatie vrouwen niet alleen emotioneel raakt. Het verhoogt ook de bloeddruk, het gewicht en cholesterolgehalte. Dé risicofactoren voor hartziekten. Voor mannen blijkt echter dat huwelijksproblemen hen wel emotioneel raken, maar ze kampen niet met dezelfde lichamelijke symptomen.

hart-liefde-bloeddruk

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 19-06-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >