Wintertijd, wat doet dat met je lijf?

4 tips om lekker te slapen

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Bioritme

Dat ene uur verschil in tijd lijkt niet zoveel, maar kan wel degelijk een impact op je bioritme hebben. Dat opereert namelijk niet met een horloge aan de arm, maar reageert onder andere op licht en temperatuur. Als je er gevoelig voor bent, voelt de week nadat de klok is verzet als een mini-jetlag. Eerder wakker zijn, slecht slapen, humeurig en vermoeidheid zijn de bekendste verschijnselen. Je lichaam kent veel processen een bepaald ritme. Dat geldt bijvoorbeeld voor de afgifte van hormonen, zoals de menstruatiecyclus. Maar ook het hartritme, de lichaamstemperatuur, activiteit van het zenuwstelsel en de spijsvertering verlopen volgens een eigen ritme. Als de wintertijd weer ingaat en de klok een uur wordt verzet, kan ons bioritme even uit de pas lopen, omdat we kunstmatig met de hoeveelheid licht op een dag spelen. Door kleine aanpassingen loop je snel weer synchroon en blijf je ook onder veranderende omstandigheden in balans.

4 tips om in balans te blijven

Tip 1: ga bewust om met licht

Het licht van de zon heeft direct impact op ons slaap-waakritme. In onze hersenen zit een groepje cellen dat reageert op het licht wat via ons netvlies binnenkomt. Onder invloed van dit licht wordt er meer of minder melatonine afgegeven. Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Hoe minder licht, hoe meer melatonine. Maar ook het blauwe licht van je tv, telefoon of Ipad kan de afgifte van melatonine beïnvloeden. Je kunt de melatonine-productie ondersteunen door twee uur voor het slapen gaan alle elektrische apparaten uit te doen, het licht te dimmen of gebruik te maken van kaarsen. Slaap ook in een pikdonkere kamer. Zoek juist bij het opstaan direct daglicht op, zet je raam open of ga even buiten zitten als het kan..

Tip 2: zorg voor rituelen

Een slaapritueel helpt om rustig en ontspannen de nacht in te gaan. Vaak zijn we in de avond nog heel actief en gaan we sporten of het huishouden doen, om ons vervolgens voor een blauw scherm te plaatsen en daar tot na middernacht te blijven zitten. Een rustgevender ritueel kan zijn: op tijd eten, douchen, gemakkelijke kleding aan doen, de lichten dimmen, kaarsen aansteken en een boek lezen. Of wat dacht je van muziek luisteren en een boek lezen.

Tip 3: relax!

Doe voor het slapen gaan rustige yoga en meditatie oefeningen. Het helpt je geest tot rust te komen. Daarnaast val je vaak sneller in slaap en slaap je ook nog beter.

Tip 4: volg de slaapcoach

Optimaliseer je slaapritueel met de slaapcoach zodat je lekker blijft slapen. In een paar mails krijg je tips en tricks. Er wordt gekeken naar welke invloed voeding op je slapen heeft, wat jouw beste slaaplifestyle is en hoe je zennn naar de slaapkamer kan gaan.

Aanmelden voor slaapcoach

 

KOAG/KAG11-0920-3900

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 01-10-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang 2 weken gratis e-mails met slaaptips van slaapcoach Iris

tip

Ontvang gratis slaaptips van slaapcoach Karin

Aanmelden >>