A.Vogel Inside

Waarom veroorzaakt Echinacea soms een tintelend gevoel op de tong?

Echinacea is een kruid dat oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Het werd door Alfred Vogel naar Europa gebracht, nadat hij een handvol van de zaden cadeau had gekregen.

Emma Tornton

Emma Thornton (BSc, MSc, RNutr)
WhatsApp je vraag

Wat is Echinacea?

Bereidingen van Echinacea worden van oudsher gemaakt van een van de drie Echinaceasoorten: Echinacea purpurea (L.) Moench (de favoriet van A.Vogel), Echinacea angustifolia DC. en Echinacea pallida (Nutt.) Nutt. Zowel de wortels als de bovengrondse delen van de Echinacea, zoals de stengels en bloemen, kunnen worden toegepast (de samenstelling van A.Vogel bevat 95% bovengrondse delen, 5% wortel). De plant wordt regelmatig in verse extracten gebruikt (wat altijd de voorkeur van A.Vogel heeft gehad), hoewel het soms ook in gedroogde vorm wordt gebruikt.
Hoewel de bestanddelen van Echinacea per soort enigszins kunnen verschillen, staat Echinacea purpurea bekend vanwege de combinatie van natuurlijk voorkomende chemische stoffen die in de plant gevonden worden, waaronder polysachariden, alkylamiden, cafeïnezuurderivaten (fenylpropanoïden) en glycoproteïnen.

Vers is het beste

Een van de lijfspreuken van Alfred Vogel wat betreft het gebruik van kruiden was altijd "vers is het beste". Verder raadde hij ook altijd aan om zoveel mogelijk de hele plant te gebruiken, om de meeste gezondheidsvoordelen te benutten. Vandaag de dag worden deze ideeën door moderne wetenschap bevestigd. Zo blijken de gehaltes aan alkylamiden in verse extracten van Echinacea purpurea drie keer hoger te liggen ten opzichte van de gehaltes in gedroogde planten. Dit is bijzonder belangrijk omdat de alkylamiden de belangrijkste actieve ingrediënten zijn, aangezien ze verantwoordelijk zijn voor de ondersteunende invloed van de plant op het immuunsysteem.

Waarom geeft Echinacea soms een tintelend gevoel op de tong?

Met de grote verscheidenheid aan Echinacea-producten die op de markt verkrijgbaar zijn, vraag je je misschien af hoe je de kwaliteit van het ene product ten opzichte van andere kunt beoordelen. Hoewel het geen onfeilbare methode is, werd in de Noord-Amerikaanse kruidenleer van oudsher de aanwezigheid van een plaatselijk verdovend effect (meer algemeen herkend als een prikkelend of tintelend gevoel op de tong) erkend en aanvaard als een aanwijzing voor een goede kwaliteit Echinacea.1 Tegenwoordig wordt dit door de wetenschappelijke gemeenschap in het algemeen beschouwd als een aanwijzing voor een rijk gehalte aan alkylamiden.2

Waarom is het tintelende gevoel zo belangrijk?

Je vraagt je misschien af hoe de alkylamiden nu in staat zijn om dit kenmerkende tintelende gevoel in onze mond te veroorzaken. Dit wordt veroorzaakt door de actieve werkstoffen in Echinaforce.
Na een klein poosje verdwijnt dit gevoel weer vanzelf.

Bij orale inname zorgt het tintelende gevoel in de mond juist voor meer speekselafscheiding, wat onder andere tot gevolg had dat Echinacea ook kon worden geclassificeerd als een "sialogoog" (een stof die de speekselvloed bevordert). Een interessante bijkomstigheid is dat Echinacea door deze extra speekselproductie gelijkmatig door de hele mond verspreid wordt.
Tegenwoordig zijn de tintelende sensaties die sommige Echinacea gebruikers op hun tong merken slechts een prettige aanwijzing dat men een kwalitatief goed kruid in handen heeft. Maar de bijzondere herkomst van dit kruiden is zeker iets dat nog steeds gevierd en bewonderd mag worden.


1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1300/J044v06n03_05
2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ffj.1657

KAG-nr. 11-01-20-0057.

Laatste wijziging op deze pagina: 19-07-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >