Duurt zwanger worden langer met reumatoïde artritis?

Vruchtbaarheid en reuma

Lifestyle | Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Waarom doen vrouwen met RA er langer over om zwanger te worden?

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waarom vrouwen met RA lastiger in verwachting raken dan andere vrouwen. Ondanks dat je zou verwachten dat de reden vooral medisch is, is dat niet per se zo. Het start al met de behoefte aan seks: vooral in periodes waarin de ziekte actief is, als je bijvoorbeeld veel last hebt van pijn, stijfheid of vermoeidheid, neemt de behoefte om te vrijen met je partner af. Logisch dat ook een kinderwens dan minder snel vervuld zal worden.

Waarmee worstelen vrouwen met RA en een kinderwens?

Er zijn ook lichamelijke en medische redenen waarom RA een zwangerschap in de weg staat, laat onderzoek van Erasmus MC zien. De onderzoekers volgden een groep van driehonderd jonge vrouwen met RA. Bij vrouwen met veel actieve RA neemt een bepaald hormoon sneller af dan bij vrouwen zonder deze vorm van reuma. Het hormoon waar het om draait is het anti-Müllers hormoon, een hormoon dat een rol speelt bij de rijping van eicellen. Bij vrouwen met RA zal dit hormoon eerder afnemen, hun eierstokken raken dus sneller verouderd. Dit kan ook verklaren waarom vrouwen met RA eerder in de overgang komen en waarom het juist goed is op tijd na te denken over gezinsuitbreiding.

Hebben pijnstillers ook een effect?

Ook het chronisch gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) en prednison in doses van meer dan 7,5 milligram per dag kan een negatieve invloed hebben op de snelheid waarmee vrouwen met RA zwanger raken. Het zijn medicijnen die veel mensen met reuma slikken.

Hoeveel langer doen vrouwen met RA over zwanger worden?

Vrouwen met RA doen er gemiddeld zes maanden over om zwanger te raken. Bij 40% van de vrouwen duurt het langer dan een jaar. Vrouwen die geen RA hebben, zijn gemiddeld na drie maanden zwanger.
Daarnaast geldt in het algemeen dat één op de tien paren, met of zonder een reumatische aandoening, geen kinderen kan krijgen door onvruchtbaarheid van één of beide partners.

Ik heb RA en wil graag kinderen. Kan dit wel?

Zeker! Het hebben van reuma vormt in de meeste gevallen geen belemmering om kinderen te krijgen. De meeste zwangerschappen en bevallingen verlopen normaal en zijn te vergelijken met die van vrouwen zonder reuma. Reuma hoeft dus geen probleem te vormen als je een kinderwens hebt. Maar uit het onderzoek van het Erasmus MC blijkt wel dat het goed is op tijd aan de bel te trekken als zwanger worden niet lukt.

Wat kun je doen als je een kinderwens hebt?

Bespreek je kinderwens tijdig met de reumatoloog. De arts kan dan namelijk een behandeling instellen met medicijnen die veilig zijn tijdens de zwangerschap, zonder gebruik te maken van NSAID's en prednison in doses van meer dan 7,5 milligram per dag. Uit eerdere studies blijkt dat er steeds meer medicijnen beschikbaar zijn die veilig tijdens de zwangerschap kunnen worden gebruikt, meldt het Erasmus MC. Bovendien kan de arts uitgebreide uitleg geven voor de zwangerschap en over de ziekteactiviteit.

Zijn er andere reumatische aandoeningen die invloed hebben op zwanger worden?

De meeste reumatische ziekten hebben gelukkig geen invloed op de vruchtbaarheid en mogelijkheid om zwanger te raken. De chronische ontstekingsziekte Systemische Lupus Erythermatodes (SLE) kan hierop een uitzondering vormen. In periodes dat de ziekte actief is, kunnen vrouwen met SLE soms moeilijker zwanger worden.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 04-06-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >