Wat zijn Xeno-oestrogenen? Tips om deze hormoonverstorende stoffen te vermijden

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Chemische stoffen, ze zijn overal

Ook al hebben we het niet altijd door, we zijn in ons dagelijks leven omringd door talloze chemische stoffen. Zo zijn onnoemlijk veel gebruiksvoorwerpen gemaakt van plastic, rijden onze auto’s op benzine en dragen we kleding van synthetische vezels. Ook smeren we niet-natuurlijke producten op onze huid, verven we ons huis en ga zo maar door. Het nadeel van die zee aan chemische stoffen is, dat deze op allerlei manieren ons lichaam binnenkomen. En daar voor ongunstige effecten kunnen zorgen. We krijgen ze binnen door het gebruik van huidverzorgingsproducten. Zo zijn veel crèmes zoals vaseline op paraffinebasis (een restproduct van de aardolie-industrie). Ook via de voeding komen we er mee in aanraking in de vorm van bestrijdingsmiddelen, dioxines en PCB’s in vlees, vis en melk, kleur-geur en smaakstoffen, en conserveringsmiddelen. Niet alleen via de huid en de spijsvertering, maar ook via de longen nemen we bepaalde stoffen op. Zo zitten er brandvertragers in meubels en huishoudelijke apparaten en zijn we blootgesteld aan luchtvervuiling. Ook sigaretten bevatten verschillende chemische verbindingen.

Weekmakers in plastic. Kies voor DEHP en BPA-vrij

Plastic verpakkingen zijn een aparte vermelding waard, omdat ze weekmakers bevatten. Deze zorgen ervoor dat het plastic soepel is en kan buigen zonder te breken. Bijna alle verpakkingsmaterialen van plastic bevatten deze weekmakers zoals phthalaten, DEHP en BPA. Het nadeel van deze weekmakers is dat ze in minieme hoeveelheden ‘lekken’ in het product. Voedsel en cosmetica komen daardoor tijdens de productie, het bewaren en het gebruik, bijvoorbeeld bij het drinken uit een plastic fles, in contact met deze verbindingen. Een klein deel van de weekmakers komt zo in het lichaam terecht. Dit is natuurlijk geen gewenste situatie. Omdat kinderen speelgoed vaak in hun mond stoppen is het gebruik van de plastic weekmakers phthalaten in speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar sinds 2005 in de EU verboden. Je kunt je voorstellen dat de weekmakers niet alleen voor kleine kinderen schadelijk zijn, maar net zo goed voor volwassenen.

Wat is het effect van xeno-oestrogenen in het lichaam?

Het nadeel van de vele stoffen waar we mee in aanraking komen, is dat ze een hormoon verstorende, oestrogeen-achtige werking in het lichaam hebben. Ze verstoren de werking van de lichaamseigen hormonen. En worden daarom xeno-oestrogenen of pseudo-hormonen genoemd. Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan naar de vele mogelijke nadelige effecten die dit kan hebben. Zo worden er relaties gelegd tussen de belasting met xeno-oestrogenen en een verstoorde geslachtsontwikkeling, beschadigd sperma bij mannen en een verstoorde schildklierfunctie. Ook zijn er aanwijzingen, dat een overmaat aan xeno-oestrogenen de groei van hormoongevoelig weefsel zou kunnen stimuleren. Er is echter nog geen directe relatie aangetoond. Meer onderzoek hiernaar is nodig.

Hoe kan je xeno-oestrogenen vermijden?

Totdat er meer bekend is over het precieze effect van deze pseudo-hormonen kun je het beste de belasting met chemische stoffen op het lichaam zoveel mogelijk verminderen. Hieronder vind je 7 tips:

  • Tip 1: Verwarm geen eten dat in plastic is verpakt, zoals magnetron maaltijden.
  • Tip 2: Kies zoveel mogelijk voor voedsel verpakt in glas of papier.
  • Tip 3: Bewaar eten niet in plastic bakjes en bekers, tegenwoordig zijn er op internet bewaardoosjes en drinkflessen zonder BPA en andere weekmakers te krijgen.
  • Tip 4: Gebruik verzorgingsproducten zoals deodorant, douchegel, shampoo, crème enzovoort op natuurlijke basis.
  • Tip 5: Eet waar het kan biologische producten.
  • Tip 6: Gebruik geen pesticiden en insecticiden in eigen huis en tuin.
  • Tip 7: Pas op met vetrijke producten verpakt in plastic, de weekmaker lossen hier makkelijker in op. Koop bak- en braad oliën daarom altijd in glas en niet in een plastic verpakking.

kokosolie-blog-acne

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 07-08-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Maandelijks tips en informatie over de overgang ontvangen? Schrijf je nu in!

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>