Waarom kan ik niet slapen?

Slaap

Waarom kan ik niet slapen?

De meest voorkomende oorzaak van een slaapprobleem is vaak dat de biologische klok ontregeld is. Dit komt meestal door een verstoord slaapritme. Er zijn namelijk 2 typen slapers: uilen en leeuweriken. Ga je liever laat naar bed en kom je ’s morgens langzaam op gang? Dan ben je een ‘uil’. De biologische klok van een uil loopt langzamer dan de 24 uren op een dag. Ga je daarentegen liever vroeg naar bed en sta je graag vroeg op? Dan ben je een ‘leeuwerik’. Dit wil zeggen dat je biologische klok sneller loopt dan de 24 uren die in een dag zitten.

Daarnaast is de oorzaak van slecht slapen niet altijd duidelijk. Het slaapprobleem kan een lichamelijke of geestelijke oorzaak hebben. Dat je niet kan slapen is vaak te wijten aan stress, nervositeit of een slechte slaaphygiëne. Ook is het mogelijk dat je niet kan slapen door geluidsoverlast, te veel licht, te veel of te weinig eten.

Tips om goed te slapen

  • Ga slapen als je lichaam moe wordt, zorg dat dit dagelijks rond het zelfde tijdstip is, zo creëer je een gezond slaapritme. Dit geldt ook voor het opstaan, sta dagelijks rond hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend. Zo breng je je biologische klok terug in orde.
  • Doe door de dag geen dutjes! Zo is je lichaam moe op het moment dat je moet slapen. Probeer ook niet bij te slapen of slaap in te halen. Dit heeft geen enkel nut, het ontregelt bovendien je biologische klok.
  • Ontspan voor je gaat slapen, door stress en nervositeit slaap je minder goed. Als je ontspant, doe dit niet met koffie, thee of een alcoholische drank, hier wordt je eerder opgewonden dan rustig van en dat wil je natuurlijk niet vlak voor het slapen gaan.
  • Slaap in een donkere kamer waar geen geluidsoverlast is. Desnoods doe je oordopjes in tijdens het slapen.
  • Kan je nog niet slapen? Kijk dan eens voor meer tips over slapeloosheid en download het slaapdagboek.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 06-07-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang 2 weken gratis e-mails met slaaptips van slaapcoach Karin

tip

Ontvang gratis slaaptips van slaapcoach Karin

Aanmelden >>