Waarom is praten over de overgang zo lastig?

Overgang

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Waarom over de overgang praten

Helaas zit de overgang nog steeds in de taboesfeer. We ondergaan het en praten er liever niet over. Mede door het hardnekkige idee dat we dan als ‘zwak’ gezien kunnen worden door onze omgeving.
Onzin natuurlijk! Bijna elke vrouw loopt in deze fase tegen obstakels aan die je niet zomaar moet onderschatten. Want de overgang is niet alleen een opvliegertje hier en daar. Het laat je met vragen zitten als: waarom voel ik me zo neerslachtig? Waarom is mijn concentratie ver te zoeken? Waarom voel ik me steeds niet lekker? Wat gebeurt er in mijn lijf? Zou mijn baas aanpassingen kunnen doen op het werk, zodat ik minder last ervaar? Ben ik de enige die dit voelt?
Daarom is het belangrijk dat je niet met vragen blijft rondlopen. Probeer het onderwerp bespreekbaar te maken. Met je man, kinderen, vrienden, collega’s.

4 tips om de overgang bespreekbaar te maken

1. Lees je in over de overgang

Laat je goed informeren. Lees over de overgang en bezoek een informatieavond. Zo krijg je een breder beeld bij de overgang en jouw verschijnselen.

2. Vertel wat de overgang met je doet

Door mensen alleen te zeggen dat je in de overgang zit, ben je er nog niet. De meeste mensen – en vooral mannen – hebben geen idee wat dat precies inhoudt. Ze weten misschien dat de menstruatie dan ophoudt, maar verder? Daarbij is de overgang erg persoonlijk. Elke vrouw maakt de overgang op een andere manier door. Vertel daarom wat de overgang met jou doet. Hoe voel jij je eronder? Welke verschijnselen brengt de overgang met zich mee? Wat kunnen andere mensen in jouw omgeving daarvan merken? Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan?

3. Vraag om begrip bij je werkgever

Zoals eerder verteld, zorgt de overgang voor ruim 33% van al het ziekteverzuim onder vrouwen boven de 45 jaar. Dat zijn flinke cijfers! Dit cijfer zou een stuk lager zijn als het onderwerp meer bespreekbaar zou worden op de werkvloer. Zowel vanuit de werkgever als de werknemer. Ga daarom open het gesprek aan. Vertel je leidinggevende of HR-manager tegen welke problemen je aanloopt door de overgang. Zoek samen naar oplossingen om uitval te voorkomen. Kan je werkplek aangepast worden? Zou je vaker pauzes kunnen nemen? Heb je de mogelijkheid om thuis te werken of kun je je uren misschien wat flexibeler inzetten? Kun je een traject volgen om beter om te gaan met stress?

4. Bespreek klachten met een overgangsconsulente of huisarts

Sommige klachten wil je liever niet met iedereen bespreken. Die steeds terugkerende vaginale schimmel bijvoorbeeld of het verdriet dat je hebt dat de kinderwens onvervuld is gebleven. Misschien twijfel je of je moet stoppen met de pil? Of wil je gewoonweg even je verhaal kwijt? Wat het ook is: er is altijd reden genoeg om er niet mee rond te blijven lopen. Bij een professionele hulpverlener kun je altijd terecht met je vragen en zorgen.

Klik hier voor ons blog over de overgangsconsulente.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 06-07-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

In de overgang? Ontvang maandelijks e-mails met tips van Ellen.

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>