Voorjaarsdip?

6 tips voor je voorjaarsdip

Marjolein Schurink
WhatsApp je vraag

Wat is voorjaarsmoeheid?

Bij een winterdip zien we vaak dat een gebrek aan zonlicht de boosdoener is van het vermoeide en lusteloze gevoel. Maar in de lente worden de dagen juist weer langer en lichter. Hoe kun je dan toch vermoeid zijn? Een eenduidig antwoord is er niet. Een theorie is dat het een nasleep is van een winterdip, of verlate winterdip. Een andere theorie zegt dat sommige mensen gewoon wat gevoeliger zijn voor de wisselingen van de seizoenen. Deze is het sterkst merkbaar van de herfst naar de winter en de winter naar de lente. De overgang van donkere naar lichte dagen is dan te groot.

De vermoeidheid verdwijnt meestal als het lichaam gewend is geraakt aan het nieuwe seizoen. Daarbij hebben de omstandigheden in je leven ook een grote invloed. Ben je in de winterperiode erg druk geweest of kom je uit een periode van stress? Dan kun je hierdoor moe zijn en dit nog lang in de lente voelen in je lijf.

Hoe herken je de syptomen van voorjaarsmoeheid?

Voorjaarsmoeheid kent allerlei verschijnselen, de voornaamste:

  • je hebt minder energie;
  • je ziet tegen dingen op;
  • je voelt je futloos;
  • je bent moe door de dag heen;
  • je voelt je lusteloos;
  • het slaapritme is anders dan normaal;
  • je hebt prikkelbare gevoelens;
  • je kunt emotioneler reageren.

Tips bij voorjaarsmoeheid

1. Leef gezond

Ja een inkoppertje, maar we kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk dit punt is. Wie gezond eet, voldoende beweegt en genoeg tijd voor rust en ontspanning inplant, zal zich veel fitter en energieker voelen.

2. Plan leuke dingen

Als je van te voren al leuke dingen plant, kan de voorpret alvast beginnen. Je hebt letterlijk iets om naar uit te kijken. Bovendien: als iets al vaststaat, ben je minder snel geneigd om het af te zeggen als je in een lusteloze bui bent. Je hebt het immers al afgesproken en/of betaald.

3. Blijf in beweging

Dit is een belangrijk punt. Als je je moe en lusteloos voelt, is het verleidelijk om eraan toe te geven. Gevolg? Je voelt je alleen nog maar meer lusteloos. De oplossing vergt wel even wat wilskracht, maar daarna zul je jezelf dankbaar zijn. Door even te wandelen of te fietsen krijg je weer nieuwe energie. Het frist je letterlijk op. Plan dus elke dag even een moment in om lekker in beweging te komen. Het beste moment is de ochtend, om zo de dag goed te starten.

4. Leer met de nieuwe prikkels om te gaan

Dit punt klinkt een beetje vaag, maar in de lente zijn de prikkels uit de omgeving anders. Denk aan geuren, geluiden, temperatuur en licht. Voor gevoelige mensen kan het felle voorjaarszonnetje, de buitengeluiden en de warmte ineens te veel zijn. Het is daarom goed om rustig  te wennen aan deze prikkels. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd een zonnebril bij de hand hebt, draag kleding in laagjes en wissel de omgeving af. Is het te druk voor je op de terrasjes in de stad? Eet dan een ambachtelijk ijsje bij de biologische boer in het dorp vlakbij.

5. Zonder jezelf niet af

Veel mensen die in een dipje zitten, hebben de neiging om zich af te zonderen van mensen. Even geen gedoe aan het hoofd. De keerzijde hiervan is dat zij juist zelf in hun hoofd keren en gaan piekeren. Afleiding kan daarom erg slim zijn om de zinnen weer te verzetten. Dat betekent niet dat je meteen een avondje uit moet plannen. Ook een kopje thee met je buurvrouw kan al genoeg zijn om de zinnen te verzetten (als het een leuke buurvrouw is tenminste ;-)).

6. Trakteer jezelf

Why so serious? Maak jezelf geregeld blij. De kleine geluksmomentjes geven je een positieve vibe. Reden genoeg om lekker te shoppen, een keer uitgebreid te koken of jezelf te trakteren op een bezoekje aan de sauna.

Laatste wijziging op deze pagina: 22-05-2024

Elke maand een heerlijk gezond recept in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in!

De A.Vogel Tuinen

Een gezond dagje uit - de oorsprong van de A.Vogel producten

Bekijk de film!

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Doe de hooikoorts test

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >