Samen door de Overgang

Afvallen in menopauze

7 voedingstips om af te vallen in de overgang

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Wanneer je spiermassa afneemt, wordt je stofwisseling minder snel en komt je vetverbranding op een lager pitje te staan. Hierdoor kun je gemakkelijker aankomen in de overgang. Het kan dus zo zijn dat je voor de overgang een stabiel gewicht had en dat je sinds de overgang ineens aankomt terwijl je hetzelfde eet. Gelukkig kun je hier iets aan doen: anders eten. Hoe en wat lees je in deze blog.

Voeding in de overgang

Kun je op gewicht blijven of zelfs afvallen tijdens de overgang? Ja dat kan. Het gaat er uiteindelijk om dat je eens kritisch naar je voedingspatroon kijkt. Als je een gezond voedingspatroon creëert en combineert met de juiste beweging zou je in balans kunnen blijven. Belangrijk is dat je let op je calorie-inname en wat je daarin kunt verbeteren. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen het afvallen ook bevorderen.

Tip 1 - Laat de snelle koolhydraten staan

Koekjes, snoepjes, aardappelen, pasta, wit brood, witte rijst. Allemaal snelle koolhydraten die ervoor zorgen dat je in korte tijd een piek krijgt in je bloedsuikerspiegel. Eet juist meer koolhydraten uit groente, fruit, zilvervliesrijst, noten, speltbrood en quinoa. Deze zogenoemde langzame koolhydraten zijn rijk aan mineralen en vitamines. Doordat ze langzamer in je lichaam worden opgenomen, blijft je bloedsuikerspiegel stabieler. En dat betekent: langer een verzadigd gevoel, dus minder snacken.

Tip 2 – Eet goede vetten

Door goede vetten te eten doe je jezelf een plezier. Ze helpen namelijk je hormoonhuishouding zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ongebrande noten (walnoten, hazelnoten, amandelen), avocado, vette vis (makreel, haring, paling) en kokosolie zijn goede keuzes. Let wel op hoeveel je hiervan eet. Noten bevatten veel vetten, dus eet niet gelijk een heel zakje leeg. Houd het bij maximaal één klein handje. Dat is vaak ook voldoende, omdat deze vetten energie geven en heel verzadigend werken.

Tip 3 – Drink veel water

Het geeft je een verzadigd gevoel, het helpt bij het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam, helpt bij opvliegers, zorgt voor een mooie huid en zo zijn er nog veel meer voordelen aan water. Kortom: zorg dat je altijd een flesje bij je hebt en drink voldoende!

Tip 4 – Eet de juiste groenten

Groenten die je volop tijdens de overgang kunt eten en die bijdragen aan gewichtsverlies of gewichtsbehoud en andere overgangsverschijnselen:

 • broccoli: langzame koolhydraat die snel een vol gevoel geeft;
 • wortel: door de essentiële mineralen, vitamines en enzymen wordt de spijsvertering bevorderd;
 • paprika: deze groente bevat veel vezels die weer bijdragen aan een goede spijsvertering en weinig calorieën bevatten. Daarnaast bevat het een stofje dat je lichaamstemperatuur opvoert. Hierdoor werkt het vochtafdrijvend en verbrand je sneller vet. Het beste is om deze groente rauw te eten;
 • selderij: de hydraterende werking van selderij is bevorderend als je wilt afvallen;
 • spinazie: deze groente valt onder de langzame koolhydraten en bevat veel vezels. Hierdoor heb je langere tijd een verzadigd gevoel. Dus krijg je minder de neiging om te snacken.

Tip 5 – Eet het juiste fruit

Net als bij groente zijn er ook fruitsoorten die je beter kunt laten staan en die je juist wel moet eten. Hieronder de laatste groep:

 • appel: ook in fruit zit suiker, alleen van dit soort suikers krijg je minder snel een piek in je bloedsuikerspiegel. Daarnaast zorgen de vezels ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt en minder snackdrang krijgt;
 • peer: peren bevatten weinig calorieën en veel vezels. Een goede combinatie als je in de overgang zit. Daarbij draagt het bij aan een goede spijsvertering;
 • bessen: zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels en daarnaast bevatten ze maar weinig calorieën. Ook bevatten ze veel antioxidanten;
 • citroen: helpt vetophoping in het lichaam te verbranden en bevordert de stofwisseling.

Tip 6 – Eet peulvruchten

Peulvruchten bevatten eiwitten, vezels, ijzer en veel andere voedingsstoffen. Ze hebben vaak een verzadigende werking en kunnen daarom helpen in de overgang. Lees hier welke peulvruchten je het beste kunt eten:

 • kikkererwten: is goed voor de spijsvertering en geeft je een verzadigd gevoel. Daarnaast kan het je helpen beter te slapen dit komt door de hoeveelheid tryptofaan die erin zit. En laat slapen nou net goed zijn als je wilt afvallen!
 • linzen: de hoeveelheid eiwitten en vezels die in linzen zitten zorgen voor een langzame vertering waardoor je geen piek in je bloedsuikerspiegel krijgt. Daarnaast zijn ze goed voor de spijsvertering.

Tip 7 – Eieren

Een ei bevat weinig calorieën, is rijk aan hoogwaardige eiwitten, bevat gezonde vetten en essentiële mineralen en vitamines. Door het verzadigende karakter van eieren krijg je minder de neiging om te gaan snoepen, daarnaast dragen ze bij aan je stofwisseling. Kortom: ideaal als je wilt afvallen.

Tips om het vol te houden

Nu je weet hoe je het beste kunt eten als je in de overgang zit, is het alleen een kwestie van volhouden. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je dat je op een drukke dag, waarop je eigenlijk geen tijd (en zin) hebt om te koken, toch een gezonde maaltijd eet? En hoe zorg je ervoor dat je niet grijpt naar de lekkere maar o zo ongezonde snacks? Het antwoord hierop is: voorbereid zijn.

 • Zorg dat je zo min mogelijk ongezonde snacks in huis hebt.
 • Drink eerst een glas water voordat je je vergrijpt aan iets ongezonds. Je hersenen kunnen soms het gevoel tussen honger en dorst niet onderscheiden. Dus door wat te drinken kan dat gevoel weggaan.
 • Eet verantwoorde tussendoortjes: fruit, noten, groente.
 • Ga iets anders doen zodat je je gedachten kunt verzetten.
 • Maak meerdere porties van een gerecht zodat je het kunt invriezen en altijd een gezonde maaltijd binnen handbereik hebt.

Tip: blijf op gewicht

Is het soms wat moeilijker om op gewicht te blijven tijdens de overgang? Famosan Contour helpt om op gewicht te blijven en bij het behoud van het figuur1*. Het verhoogt de vetverbranding1* en draagt bij aan een normale stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten2. Famosan Contour helpt ook bij het handhaven van de normale balans in de water- en mineralenhuishouding3. Tevens ondersteunt het een goede vochthuishouding en vochtbalans1*.

Famosan Contour met Yerba mate

Samen door de Overgang

Wil je meer (voedings)tips, weetjes en adviezen die je zélf kunt toepassen tijdens de overgang? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Samen Door De Overgang nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

1Yerba mate 2zink 3magnesium
*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating

 

KAG-nr. 11-1020-4341

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 01-02-2021

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen
Tips voor een gezonde leefstijl Naar de blogs

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >