De grootste vakantieproblemen met reuma

Zo los je ze op

Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Probleem 1: je hebt een te zware koffer

Een te zware koffer betekent meer gewicht om mee te zeulen. Of je nu reist met een rolkoffer of alle bagage in je auto propt; elke koffer zul je op een bepaald moment moeten tillen. Weet dat alle kilo's tellen. Gelukkig is er goed nieuws, want ben jij ooit iemand tegengekomen die te weinig meenam op vakantie? Nee, de meeste mensen reizen altijd met te veel bagage. Jij vanaf nu niet meer! Dwing jezelf slimmer en lichter te pakken en zie hoe je transformeert van een pakezel in een vrije vogel. Inderdaad.... precies wat je wilt bereiken op vakantie!

Neem de tijd

Les één: neem rustig de tijd om in te pakken. Verspreid het pakken over een paar dagen, dan heb je niet de neiging om van alles in je koffer te mikken. Je maakt slimme, bewuste keuzes. En het is ook nog eens een stuk rustgevender om op die manier te vertrekken.

Kies praktisch

 • Ga voor multifunctioneel. Een omslagdoek die je ook als rok of strandkleed kunt gebruiken, is ideaal.
 • Kies setjes die je op verschillende manieren kunt dragen. Ga dus voor kledingstukken die bij elkaar passen en lekker zitten.
 • Vermijd duplicaten. Zeker als je met een gezin op vakantie gaat en iedereen zijn eigen koffer inpakt, is de kans groot dat je op de camping aankomt met drie tubes tandpasta.
 • Kies mini! Die fles shampoo kun je overgieten in een klein reisflesje.
 • Sneldrogende handdoeken (bijvoorbeeld te koop bij outdoor- en campingwinkels) zijn kleiner en lichter.
 • Pak een flesje wasmiddel in een laat wat t-shirts thuis. Als je tussendoor je kleding wast, scheelt dat veel volume en gewicht.
 • Houd je van lezen, dan is een e-reader goud waard. Het is een stuk lichter dan veel boeken.

Laat reserve-onderdelen thuis

Je neemt een reserve mee van dit en een extra exemplaar van dat. Voor het geval dat... Herkenbaar? Meestal blijven die spullen ongebruikt in je koffer zitten. En blijk je ter plekke toch iets te missen, dan is de kans groot dat je het daar kunt kopen of lenen.

Overigens kun je sommige spullen sowieso thuislaten en op de plaats van bestemming kopen. Denk aan: tandpasta, deodorant of een grote badhanddoek, pyjama en badslippers.

Probleem 2: het is heet op de bestemming (of juist te koud)

Word jij blij van warmte of raak je juist enthousiast van dagen die iets frisser zijn? Mensen met reuma kunnen reageren op het weer; bij sommigen verminderen de klachten bij tropische temperaturen, bij anderen verergeren ze juist. En datzelfde geldt voor kou. Reageer je heel hevig op bepaalde temperaturen, dan is het natuurlijk voor de hand liggend om een bestemming te kiezen waar die temperaturen niet voorkomen. Maar hoe ga je ermee om als het weer op vakantie ineens omslaat?

3 tips als het onverwachts koud is

Maakt jouw lichaam een vreugdedansje als het kwik oploopt, dan kun je het volgende doen als het ineens bewolkt, regenachtig en guur is:

 • een hot pack. Leg een warmtepakking niet direct op je huid en laat deze maximaal vijftien minuten liggen;
 • pak een warme douche of bad. Is je gewricht ontstoken, dan is dit een veiligere optie dan een hot pack;
 • ga een dagje naar de sauna. Misschien zit die wel in het hotel of op de camping?

3 tips voor een onverwachte warme dag

Functioneer je juist beter bij lagere temperaturen, dan ben je wellicht minder blij met een onverwachte zonnige dag. Dit kun je doen:

 • gebruik een ice pack. Die kun je bij de drogist kopen. Overigens voldoet een zak diepvrieserwtjes ook. En die is op elke bestemming te koop! Leg het nooit direct op de huid, maar wikkel het in een handdoek of washandje. Houd de ice pack maximaal vijftien minuten op de pijnlijke plek;
 • op vakantie wil je zwemmen, toch? Koel op een warme zomerdag af in het zwembad;
 • doe het op hete, zonnige dagen wat rustiger aan. Verlaag je looptempo, zoek een terrasje in de schaduw, bezoek een museum of doe een andere binnenactiviteit. De enige voorwaarde: waar is schaduw?

Probleem 3: wandelen doet pijn

Wandelen hoort bij vakantie: je ziet veel van de omgeving en de natuur. Wandelen bij reuma is een aanrader; het is goed voor je humeur en geeft energie. Vooral doen dus! De enige voorwaarde is: schaf goede wandelschoenen aan. Als je reuma hebt, is het extra belangrijk dat schoenen goed passen, niet knellen en een goede stevige zool hebben.

Goede wandelschoenen

Het kan best een zoektocht zijn om goede schoenen te vinden, maar het is af te raden om een paar schoenen te dragen wat net niet goed past. Dit kan voor veel pijnklachten zorgen en de klachten verergeren of nieuwe drukpunten creëren. Je kunt zelf op zoek gaan naar goede schoenen, maar een podotherapeut of reumatoloog kan jou hier ook bij helpen. Die kan op basis van jouw voeten en klachten de juiste schoen aanraden of maken.

Smeer je voeten in

Na een wandeltocht is er voor je voeten niets lekkerder dan een beetje verwend te worden. Door je voeten in te smeren met een milde voetencrème help je de huid zacht en soepel te houden. Dit voorkomt ook eelt en barstjes in de voeten. Smeer niet te veel crème tussen de tenen; dat maakt de huid week en dus gevoeliger.

De juiste wandeling

Dankzij stevige schoenen kun je gewoon die wandeltocht maken en van het mooie uitzicht genieten. Zoek wandelingen die niet te zwaar zijn en voldoende rustpunten hebben. Maak vooral eerst een korte wandeling op vlak terrein en bouw het daarna langzaam op.

Probleem 4: je wordt moe wakker

Bij reuma is een ontsteking, pijn of vermoeidheid niet te voorkomen. Als je reuma hebt, weet je dat al: het komt soms onverwachts. Maar thuis kun je daar wellicht makkelijker mee omgaan dan tijdens een vakantie. Hoe ga je ermee om als het op reis gebeurt?

 • Maak ook op vakantie elke dag tijd vrij voor jezelf, zodat je goed je grenzen bewaakt.
 • Op vakantie wil je veel doen, maar je bent er ook voor je rust. Als de pijn ineens toeslaat, kies jij voor jezelf. Blijf een dag bij de tent of in het huisje. Rust! Zorg voor een balans tussen ontspanning en inspanning.
 • Boek een extra massage of sauna - je bent op vakantie om te genieten!

Leven met Reuma

Wil je meer informatie, adviezen, tips en ervaringsverhalen van verschillende mensen met reuma ontvangen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Leven met Reuma nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 31-07-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >