Hooikoorts

Zo verminder je de hoeveelheid pollen in je tuin

Hooikoorts

Thomas Bakker

Thomas Bakker
WhatsApp je vraag

Het is voorjaar, de temperaturen gaan omhoog, de natuur ontwaakt en de bloemen gaan bloeien. Heerlijk! Maar wat als je hooikoorts hebt? Voor mensen met hooikoorts is het buiten niet altijd even fijn in de lente. Bloeiende planten zorgen voor pollen in de lucht waarvan hooikoortspatiënten gaan niezen en rode ogen krijgen. Dat is zeker geen pretje en daarom gaan mensen met hooikoorts soms bewust niet naar buiten. Zonde van het mooie weer natuurlijk!

Heb jij hooikoorts? Doe de hooikoortscheck en ontvang direct een resultaat en advies.

Het voorjaar de start van het hooikoortsseizoen

Vanaf het moment dat ze in bloei komen, geven bomen en planten pollen af. Sommige bomen en planten bloeien al vanaf maart, maar de grote piek van hooikoortsklachten komt toch echt in het voorjaar en zomer. Door de grote oplaaiing van de hoeveelheid pollen in de lucht in mei, juni, juli. Dat komt omdat er dan met name veel grassen bloeien en er dus graspollen door de lucht vliegen.

De dagelijkse hooikoortsverwachtingen kun je in de gaten houden op het hooikoorts en pollen-weerbericht

Een hooikoortsvrije tuin mogelijk?

Een volledig pollenvrije tuin waarin je helemaal geen last hebt van je hooikoorts is waarschijnlijk een illusie. Want ook al bestraat je de hele boel en is er geen grasje te vinden in jouw tuin; je hebt weinig invloed op wat de buurman in zijn perkjes plant. En bovendien heb je te maken met verplaatsing van pollen via de wind. De wind kan de kleine deeltjes in de lucht behoorlijk ver verplaatsen en zo kunnen pollen van planten elders bij jou op de stoep belanden. Maar, behalve de factoren waar je geen invloed op hebt, kun je natuurlijk ook kijken naar de zaken die je wél kunt aanpassen waardoor je de hoeveelheid pollen van bomen en planten in je tuin kunt beperken. Zelf opletten wat voor soort bomen, grassen of planten je in je tuin plaatst bijvoorbeeld, is een goed begin.

Welke planten zorgen voor de meeste hooikoortsklachten?

Bomen, planten en grassen maken pollen, het vervelende stuifmeel dat hooikoortsklachten aanwakkert. Verplaatsing van pollen zorgt voor de bevruchting van bloemen en planten en is dus noodzakelijk voor de natuur. Sommige pollen verplaatsen via bijen, die nectar komen halen uit de bloem en op die manier stuifmeel van de ene naar de andere bloem verplaatsen. Andere pollen verplaatsen met de wind. Vooral planten en bomen die stuifmeel met de wind laten vliegen, zorgen voor de meeste hooikoortsklachten. Die pollen komen namelijk in de lucht en komen zo in je neus of op je ogen terecht. Bijen komen op kleurrijke bloemen af. En dus mag je in de meeste gevallen aannemen dat je van kleurrijke bloemenpracht niet zoveel last zult hebben als hooikoortspatiënt. Omdat de pollen van deze bloemen zich dus niet gemakkelijk via de lucht verplaatsen. En dus ook minder snel in je neus of op je ogen terecht zullen komen. Bovendien verschilt het ook per patiënt van welk type boom, plant, of gras jij het meeste klachten krijgt. Enkele voorbeelden van bomen die voor hooikoortsklachten zorgen:

 • Berk;
 • Eik;
 • Cipres;
 • Els;
 • Es.

Enkele voorbeelden van struiken die voor hooikoortsklachten zorgen:

 • Hazelaar;
 • Jeneverbes;
 • Vlier;
 • Liguster.

Zelf de hoeveelheid pollen in de tuin beperken

Door bloemen en planten in de tuin te plaatsen waarvan je zelf geen last hebt, kun je de hoeveelheid pollen in je tuin zoveel mogelijk beperken. Bloemen en planten die een goede keuze zijn voor hooikoortspatiënten, zijn onder andere:

 • Bloembollen (narcissen, tulpen, enzovoorts);
 • Lavendel;
 • Azalea;
 • Lelie;
 • Brem;
 • Jasmijn;
 • Hortensia;
 • Goudsbloem;
 • Lobelia Salvia;
 • Meidoorn;
 • Laurierkers;
 • Waterplanten, in een vijver bijvoorbeeld.

Een vijver is een leuk alternatief voor een weelderige tuin! Waterplanten zorgen namelijk zelden voor hooikoortsklachten.

Voorkom onkruid – beperk hooikoorts!

Voor iedere tuin is het mooier als hij niet overwoekerd wordt door onkruid natuurlijk. Maar voor jou als hooikoortspatiënt is onkruid in de tuin al helemaal een no-go. Onkruid zorgt namelijk vaak voor hooikoortsklachten. Denk bijvoorbeeld aan de weegbree en de paardenbloem. Bodembedekkers planten in je tuin kan een goede oplossing zijn om de groei van onkruid zoveel mogelijk te beperken.

Fijn (hooikoortsvrij!) voorjaar

Hopelijk is jouw tuin zoveel mogelijk hooikoortsvrij en kan ook jij dit voorjaar heerlijk met een kopje koffie in de tuin genieten van het mooie weer! Oh en, nog één laatste tip dan, laat dat onkruid wieden en grasmaaien maar lekker aan een ander over, dat scheelt ook een hoop traanogen en gesnotter! Maar zorg er wel voor dat het gras kort gehouden wordt, want lang bloeiend gras is ook een garantie voor klachten.

Meer over hooikoorts

Wil je meer weten over hooikoorts? We hebben een special gemaakt met alle vragen en antwoorden over hooikoorts.

  Naar de hooikoorts special

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 29-04-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >