Tintelingen in handen en voeten tijdens de overgang

Overgang | Overgangsklachten

barbara Kuiper

Barbara Kuiper
WhatsApp je vraag

Tijdens de overgang verandert je hormoonbalans en juist dat heeft invloed op je zenuwstelsel. Doordat je hormonen sterk kunnen wisselen, krijgt je zenuwstelsel geen eenduidige boodschappen meer door. Je lichaam kan daardoor anders en vreemd reageren. Het gevolg zijn de bekende en minder bekende overgangsverschijnselen. Van nachtzweten, opvliegers en vermoeidheid tot tintelingen in je handen en voeten.

Veel vrouwen ervaren tintelingen op verschillende manieren. Waar de één een brandend gevoel heeft, zegt de ander dat het voelt alsof er een elastiekje tegen je huid aanslaat. Vaak worden deze verschijnselen in de perimenopauze ervaren. En hoewel ze verreweg van fijn aanvoelen, zijn de klachten meestal van tijdelijke aard.

Tintelingen en opvliegers

Vaak worden tintelingen in handen en voeten niet direct gekoppeld aan de overgang. Vandaar dat het ook een minder bekend verschijnsel is. Toch hebben meer vrouwen hier last van dan je denkt, meer dan 80% (!). Tintelingen zijn namelijk nauw verwant aan opvliegers. Doordat vrouwen vaak meer hinder hebben van opvliegers, hebben ze vaak niet eens door dat ze ook tintelingen hebben. Ze zijn vaak zo overvallen door de warmtegolf die dan plaatsvindt. Pas als ze er naar gevraagd worden, hebben ze het pas door dat ze ook tintelingen in handen en voeten hadden. Ook merken vrouwen het sneller op als ze op bed gaan liggen. Dan verergeren de tintelingen.

Andere oorzaken tintelingen

Zit je in de menopauze en heb je last van vervelende, maar onschuldige tintelingen? Dan hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken. Maar voelt het als doofheid aan één kant van je lichaam of heb je bijvoorbeeld erge huiduitslag en pijn in combinatie met tintelingen? Raadpleeg dan een arts, want tintelingen kunnen bijvoorbeeld ook onderstaande oorzaken hebben:

  • Restless Legs
  • Vitamine B12 tekort
  • Overdosis vitamine B6
  • Multiple Sclerose (MS)
  • Lage rugpijn

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 28-11-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >