Steunkousen bij spataderen, hoe werkt dat?

Spataderen en zware benen

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Waarom steunkousen of compressiekousen gebruiken?

Steunkousen of compressiekousen worden gebruikt om vochtophoping en zwelling in de benen te voorkomen. Ze kunnen preventief ingezet worden bij zwangerschap, lang staan, intensief sporten of na een operatie. Ze worden door zowel mannen als vrouwen gedragen. Het meest bekende gebruik van steunkousen is bij verschillende stadia van spataderen. Om uit te leggen hoe spataderen ontstaan is het belangrijk te weten hoe een normale doorbloeding in de benen verloopt.

Bloedsomloop in de benen

In de benen zitten zowel slagaderen als aderen. Waar een slagader zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen transporteert, is het de taak van de aderen om zuurstofarm bloed weer naar de longen en het hart te vervoeren. Nu is dat vervoeren richting het hart niet zo makkelijk. Het bloed moet een hele weg omhoog afleggen en dat terwijl de zwaartekracht tegen werkt. De pompfunctie van het hart is niet sterk genoeg om dit voor elkaar te krijgen en daarom heeft het lichaam 3 mechanismen die er voor zorgen dat het bloed helemaal vanuit de tenen weer terug bij het hart komt.

 1. De spieren van de onderbenen werken als een natuurlijke pomp. Met name de kuitspier zorgt ervoor dat als je loopt of beweegt er druk op de aderen komt, zodat het bloed omhoog vervoerd wordt. Dit noem je de kuitspierpomp.
 2. In de aderen zitten om de zoveel tijd handige kleppen, die het bloed alleen naar boven toe door laten en zorgen dat het niet kan terug stromen.
 3. De wanden van aderen zijn dunner en elastischer zodat ze beter kunnen bewegen onder invloed van de kuitspieren.

Hoe ontstaan van spataderen?

hoe-onstaan-spataderen-gebruik-steunkousen Er ontstaan problemen in de aderen zodra de kleppen niet goed werken of de elasticiteit van de aderwanden te groot is waardoor de aderkleppen aan weerszijden elkaar niet meer goed raken. Bloed op weg naar het hart komt dan niet goed omhoog en blijft als het ware in een poeltje hangen en rekt de aders uit. Ook worden steeds meer kleppen aangedaan. Dit is een beetje te vergelijken met hoe de Titanic zonk. Telkens liep er een compartiment vol en uiteindelijk over, waardoor het volgende compartiment gevuld werd met water enzovoort. Aderen gaan door de ophoping van bloed gezwollen uitzien en worden dan spataders of met een medische term varices genoemd.

Klachten veroorzaakt door een beginnende spatader zijn

 • zware, vermoeide benen. Vaak ook warm
 • jeuk / kriebel
 • een gespannen gevoel
 • trillingen in het been (restless legs)
 • een stekende of trekkende pijn in de kuiten
 • kramp
 • vochtophoping en zwelling

Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van spataders

 • erfelijke aanleg
 • zwangerschap en hormonen
 • veel staan of zitten
 • overgewicht
 • ouderdom

Hoe voorkom je spataderen?

Om problemen van de aderen te voorkomen, zijn er een aantal dingen van belang. Zo is bewegen heel erg belangrijk om de bloedcirculatie op gang te houden. Wandelen, fietsen, zwemmen of elke andere vorm van sport die ook de beenspier meeneemt is aan te raden. Daarnaast kan men oefeningen speciaal voor de beenspieren doen. 'S avonds de benen op een verhoging leggen helpt om het bloed makkelijker naar het hart te laten stromen. Let verder op je gewicht en vermijd fel zonlicht en hitte. Daarnaast kunnen steunkousen of compressiekousen uitkomt bieden. Steunkousen kunnen zowel preventief gedragen worden als bij klachten.

Preventief steunkousen dragen bij

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap legt de groeiende baby meer druk op het lichaam en de bloed circulatie. Als gevolg van de toenemende druk kunnen de aderen uitzetten en minder efficiënt werken. Het dragen van steun-decompressie-kousen kunnen klachten zoals zwellingen, pijn in de benen of krampen en spataderen verminderen.

Lang reizen

Bij het reizen per vliegtuig, trein, bus of auto waar men vele uren in een zittende positie zit, kan er een verhoogd risico ontstaan op het ontwikkelen van bloedstolsels, dit wordt ook wel het "economy-class-syndroom" genoemd. Bepaalde omstandigheden kunnen de kans op dit syndroom verergeren. Zoals:

 • overgewicht
 • te weinig drinken
 • bestaande spataderen
 • zwangerschap
 • hartklachten
 • strakke kleding
 • alcoholconsumptie
 • recente operatie of botbreuk
 • bepaalde hormonale medicijnen zoals ‘de pil’

Het dragen van steunkousen vermindert kramp in de benen en zwelling in de voeten en enkels door vochtophoping.

Bepaalde vormen van sport

Steunkousen worden ook wel gedragen bij verschillende takken van sport. Het dragen van compressie kousen helpt dan prestaties te verbeteren door een verhoogde bloedcirculatie. Ook verminderen ze spiervermoeidheid en eventuele spierschade.

Na een operatie

Na een operatie is het risico voor de vorming van bloedstolsels groter. Het dragen van steunkousen wordt dan preventief geadviseerd om de bloedsomloop in de benen te ondersteunen.

Steunkousen/compressiekousen bij klachten

Spataderen en spinadertjes

Steunkousen zorgen ervoor dat de doorsnee van verzwakte en vergrootte bloedvaten weer tot een normaal niveau gebracht worden, waardoor het zorgt voor een betere bloedsomloop terug naar het hart.

Chronische veneuze problemen of veneuze insufficiëntie

Dit kunnen kleine problemen zijn, zoals pijnlijke, zwaar aanvoelende benen, verwijde aderen, of meer ernstige problemen, zoals veranderingen in de huidskleur, uitslag op de benen, zwellingen, huidinfecties en zweren.

Diabetes

Bij diabetes patiënten kan het nodig zijn om diabetes-sokken te dragen. Deze speciale voetkousen zijn ontworpen om een lichte compressie uit te oefenen en maken een maximale bloedcirculatie mogelijk. Ze zijn gemaakt van ademende materialen en voorkomen of verminderen zwelling van de voeten.

Knie-artrose

Steunkousen zijn een van de meest aanbevolen producten bij knie-artrose door fysiotherapeuten om pijn te verminderen.

Verschillende soorten steunkousen

Er zijn veel verschillende soorten steunkousen die afhankelijk van de klachten worden aangemeten. Steunkousen worden zo "gebreid" dat ze een oplopende druk op de benen uitoefenen. Deze druk wordt weergeven in hectopascal. De druk is vanaf de enkel toe oplopend om de bloedsomloop richting het hart te verbeteren. Steunkousen bestaan er in vier drukklassen:

Drukklassen bij steunkousen

 • Klasse I staat voor mild en lichte compressie. Er wordt een druk gegeven tussen de 20 en 28 hectopascal (hPa). Deze klasse wordt gebruikt bij een vermoeid en zwaar gevoel in de benen, bij lichte spatadervorming en preventief tijdens een zwangerschap.
 • Klasse II staat voor normaal en gemiddelde compressie (31-43 hPa). Dit type kous wordt gebruikt bij spataderen, zwellingen tijdens de zwangerschap, na het droogleggen van aderen of een operatie en voor een permanente behandeling van beenzweren.
 • Klasse III geeft sterke compressie (45-61 hPa) en wordt gebruikt bij spataderen als gevolg van een beschadiging van diepe beenaderen, na genezing van een open been, bij een sterke neiging tot opzwelling en bij een chronische veneuze insufficiëntie.
 • Klasse IV geeft zeer sterke compressie (> 65 hPa) en is bedoeld voor patiënten met zeer ernstige aderziekten, zware lymfoedemen en elefantiasis.

Breiwijze en lengten steunkousen

Er zijn twee manieren waarop steunkousen gebreid kunnen worden: de rond- en de vlakbreitechniek. Beide zijn effectief in het geven van compressie en hebben hun specifieke voor- en nadelen. Vlakbreikousen Dit zijn steunkousen met een naad. Deze kousen kunnen zeer nauwkeurig op maat gemaakt worden en zo een heel precieze drukverdeling op de benen geven. Nadeel van deze kous is dat deze een duidelijk zichtbare naad op de achterkant heeft en wat warmer is dan de rondbreikous. Rondbreikousen Een rondbreikous wordt uit één stuk gebreid en heeft geen naad. Deze kousen zijn relatief dun en zien er uit als een normale panty. Deze kousen worden vaak gebruikt bij vermoeide benen en bij lichte tot middelmatige spataderen. Lengte Steunkousen zijn er in alle soorten en maten, zo kan een kous tot onder knie komen of halverwege het dijbeen. Ook zijn er kousen die het dijbeen helemaal bedekken of als een panty gedragen kunnen worden. De kousen bestaan met- en zonder teenstuk. Welke kous geschikt is hangt van de situatie af.

Tips om Steunkousen aan te trekken

 • Gebruik geen bodylotion of zalf op de benen, deze tasten het rubber in de kous aan, waardoor deze sneller zijn druk verliest
 • Een beetje talkpoeder kan helpen om de kous makkelijker aan te krijgen
 • Het dragen van rubber huishoudhandschoenen geeft meer grip op de kous en beschermt de kous tegen scherpe nagels
 • Ook zijn er speciale hulpmiddelen verkrijgbaar om de kous makkelijker aan te krijgen, bij kousen zonder teenstuk wordt een glad sokje meegeleverd die de kous beschermt voor scherpe teennagels en het aantrekken vergemakkelijkt.
 • Doe de sokken 's ochtends vroeg aan. Dan zijn de benen het minst gezwollen
 • Houd de bovenkant van de kous vast en rol deze terug tot de hiel
 • Doe je voet in de kous zover als kan en doe de hiel van de kous om je hiel
 • Trek de kous omhoog
 • Zorg dat er geen kreukels in de kous zitten
 • Kousen met knielengte horen altijd 2 vingerwijdtes onder de knie te zitten

Hoe verzorg je steunkousen?

Steunkousen kunnen het beste dagelijks op de hand gewassen worden of anders in de wasmachine met een fijn wasprogramma op 30°C. Gebruik het liefst een fijnwasmiddel maar geen wasverzachter, bleek of bleekmiddelen en vlekkenwater. Spoel de kousen na het wassen goed uit zodat er geen zeepresten achterblijven. Nooit wringen! Om de kousen sneller te laten drogen kunnen ze na het wassen stevig in een handdoek gerold worden en dan krachtig uitgedrukt. Laat de kousen liggend drogen en nooit in de droogtrommel, bij de kachel, op de verwarming of in de zon. De meeste kousen gaan afhankelijk van het gebruik tussen de 3 en 5 maanden mee.

Lees ook: Spataderen verwijderen?

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 20-02-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >