Schimmelinfectie bij de man: symptomen, behandeling, oorzaken én tips!

Intiem

Hetty Crèvecoeur
WhatsApp je vraag

Wat is een schimmelinfectie of candida-infectie?

Een schimmelinfectie wordt bijna altijd veroorzaakt door de Candida-schimmel. Candida is een gistachtige die van nature voorkomt in het menselijk lichaam. Zo vind je hem terug in de huidplooien, zoals de liezen, maar voornamelijk ook op de slijmvliezen zoals in de vagina, de penis, de mond (bijvoorbeeld spruw bij baby’s), slokdarm en het maagdarmkanaal.
Als je gezond bent en je immuunsysteem werkt goed, dan heb je in principe geen last van de schimmel. Deze is dan onderdeel van een gezonde flora op de huid en slijmvliezen. Maar door allerlei factoren zoals bijvoorbeeld stress, medicijngebruik, verminderde weerstand of een ongezonde voeding kan de candida gaan uitgroeien. Op dat moment spreek je van een schimmel.

Wat zijn de symptomen van een schimmelinfectie bij een man?

Een schimmelinfectie bij de man geeft verschillende symptomen zoals jeuk en een witte aanslag op de penis die er niet af te wassen is. Hieronder vind je de belangrijkste symptomen van een schimmelinfectie bij een man op een rijtje:

 • Witte aanslag op de eikel die moeilijk weg te wassen is;
 • Jeuk aan de penis en eikel;
 • Bloed plassen (ga in dit geval direct naar de dokter);
 • Geïrriteerde, rode voorhuid;
 • Droge huid, losse velletjes;
 • Kleine kloofjes of bultjes op de eikel;
 • Pijn bij het vrijen;
 • Pijn bij het plassen;
 • Bij een schimmel in de lies: rode plekken met schilfertjes langs de randen.

Raadpleeg een arts bij een terugkerende schimmelinfectie aan de penis en eikel

Witte aanslag en jeuk aan de eikel en penis zijn de meest voorkomende symptomen van een Candida-infectie bij een man. Heb je last van een langdurige of terugkerende schimmelinfectie, raadpleeg dan een arts.

Waardoor wordt een schimmelinfectie bij een man veroorzaakt?

Zoals je hebt kunnen lezen is candida van nature aanwezig in het lichaam en geeft dit bij een gezond persoon geen klachten. Maar door verschillende oorzaken kan de candida gaan uitgroeien en voor klachten zorgen. Het is een misverstand dat een schimmel infectie bij de man met een gebrek aan hygiëne heeft te maken. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van een schimmelinfectie bij de man op een rijtje:

 • Medicijngebruik (antibiotica, antidepressiva, chemotherapie, corticosteroiden);
 • Langdurige stress;
 • Ongezonde voeding met veel suiker, alcohol en witmeelproducten;
 • Verminderde weerstand;
 • Besmetting door het vrijen met een vrouw met een vaginale schimmelinfectie.

Is een schimmelinfectie besmettelijk van vrouw naar man?

Is een schimmelinfectie besmettelijk? Dat vragen veel manen én vrouwen zich af. Veel mannen willen namelijk weten of zij ook kans lopen besmet te worden met een schimmel.

Een schimmelinfectie is in principe geen besmettelijke ziekte of SOA, want de gist is bijna altijd al aanwezig bij de man en vrouw. Een man kan een candida-infectie echter toch oplopen door te vrijen met een vrouw met een vaginale schimmelinfectie. Ook kan vice versa de man de vrouw besmetten. Of de man ook daadwerkelijk besmet wordt door de vrouw bij het hebben van seks, ligt vooral aan je weerstand. Het is dus niet zo dat je direct een schimmelinfectie oploopt als je vrijt met een vrouw die hier last van heeft. In de praktijk is seks vaak niet de oorzaak van een schimmelinfectie.

Wat te doen bij een schimmelinfectie bij een man?

Natuurlijk wil een man weten hoe hij de schimmel het beste kan behandelen. Een schimmelinfectie gaat vaak vanzelf over. Als de klachten aanhouden of als je pijn hebt bij het plassen of bloed in je urine ga dan direct naar de huisarts voor een behandeling van de klachten. Verder kun je zelf vrij veel doen om de infectie weer onder controle te krijgen. Het is belangrijk de weerstand te versterken. Dan kan het eigen immuunsysteem het teveel aan schimmels aanpakken. Hieronder lees je de belangrijkste punten waar je op kunt letten:

 • Ga met je voeding aan de slag! Volg een candida-dieet.
  Kijk hier voor een stappenplan om de schimmel aan te pakken: Candida dieet, tips adviezen en recepten;
 • Belangrijkste tips bij het anti-candida-dieet zijn: Vermijd suiker, witmeelproducten (witte rijst, wit brood, witte crackers, witte pasta en macaroni), snoep, frisdrank, vruchtensappen uit pak;
 • Gebruik ruimschoots kokosolie, knoflook en kurkuma;
 • Wees zeer matig met alcohol, met name bier;
 • Rook niet;
 • Vermijd stress. Schrijf je hier in voor de ontspanningscoach!
 • Slaap voldoende!
 • Gebruik een condoom als je partner last heeft van een vaginale schimmelinfectie;
 • Was de penis 2x daags grondig met water, geen zeep.

Heeft mijn vrouw een schimmelinfectie?

Als je vrouw of partner een vaginale schimmelinfectie heeft, is er dus kans dat je elkaar aansteekt. De meest herkenbare symptomen van een vaginale schimmelinfectie zijn:

 • Een witte, brokkelige vaginale afscheiding;
 • Jeuk, roodheid en een pijnlijke vagina;
 • Witte uitslag op het slijmvlies van de vagina, die lastig weggeveegd kan worden.

Behandeling schimmelinfectie bij de vrouw

Een vrouw kan in ieder geval een kuur volgen met Multi-Gyn FloraPlus – 5 daagse behandeling van vaginale schimmelinfectie. Multi-Gyn FloraPlus is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en bestaat uit een kuur van vijf dagen. De gel bevat naast plantaardige extracten ook prebiotische bestanddelen. Deze prebiotica zorgen ervoor dat de groei van nuttige melkzuurbacteriën wordt gestimuleerd en ondersteunen een gezonde vaginale flora. Multi-Gyn FloraPlus behandelt niet alleen vaginale schimmelinfecties, maar verlicht ook de symptomen en voorkomt terugkerende schimmelinfecties.

 • Behandelt vaginale schimmelinfecties;
 • Verlicht jeuk en irritatie;
 • Optimaliseert de pH waarde van de vagina;
 • Ondersteunt een gezonde vaginale flora.

Raadpleeg een arts bij aanhoudende of terugkerende klachten.

Een fragment uit Koffietijd over een vaginale schimmelinfectie

Tip: Candida-dieet, ook voor mannen met een schimmelinfectie

Candida dieet, tips adviezen en recepten.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Blogster Marjolein

Hoi, ik ben Marjolein. En schrijf dagelijks ‘gezond leesvoer’ voor A.Vogel. Ken je bijvoorbeeld de A.Vogel nieuwsbrieven al? Dan ken je mij ook:-)

Laatste wijziging op deze pagina: 19-09-2017

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de Duivelsklauw!

Atrosan tabletten. Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Atrosan tabletten
Hoe zit dat...?

Waarom ontstaan de beste ideeën onder de douche?
’s Morgens sta je op, je neemt een douche en … ineens bedenk je de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over zat te piekeren! Waarom juist op dat moment?

Lees hier waarom!

Kracht uit de natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te behouden.

Ontdek de A.Vogel Tuinen!
Exclusief op avogel.nl: garantie op 100% tevredenheid*

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang maandelijks handige tips en weetjes over gezondheid en lifestyle.

Schrijf je nu in >