Reizen met reuma: hoe doe je dat?

Oefeningen en tips voor een gezonde vakantie

Lifestyle | Spieren en gewrichten

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Tips voor reizen met reuma

Het vraagt wat plan-skills en extra voorbereiding, maar ja: ook met reuma kun je heerlijk op vakantie. Echt! Het belangrijkste: wees eerlijk tegen jezelf en bedenk zelf wat voor soort vakantie haalbaar is. Van een autoreis of fietsvakantie tot een stedentrip of vakantie aan het strand. Je weet zelf wat lukt, waar je energie van krijgt en waar je plezier uithaalt. De volgende oefeningen en tips mogen niet ontbreken als je wilt reizen en reuma hebt.

Voor vertrek

  1. Breng een bezoek aan de apotheek. Ga ruim voor vertrek langs bij de apotheek voor voldoende geneesmiddelen, een geneesmiddelenpaspoort en een gevulde reisapotheek. Bij sommige medicijnen en injectiespuiten heb je papieren nodig om deze spullen over de grens te krijgen. Controleer of dit ook voor jouw medicijnen geldt.
  2. Timing. Kies een tijdstip waarop jij de meeste kans hebt om je op je best te voelen. Als je meer klachten hebt in de drukte van het hoogseizoen, tijdens warmte of juist in de wintermaanden, vermijd reizen in deze periode dan.
  3. Doe schoenen aan waar je goed op kunt lopen. Steunkousen kunnen helpen wanneer een been opzwelt en om bloedstolling te voorkomen
  4. Maak het reizen makkelijk; koop een lichte koffer. En natuurlijk: een koffer of tas op wielen. Soms is vooruit duwen ideaal, soms trekken – kijk even wat het makkelijkst is. Als je een kleine koffer koopt, kom je ook niet in de verleiding te veel mee te nemen.
  5. Vliegen? Neem contact op met de vliegtuigmaatschappij. Informeer bij de vliegtuigmaatschappij welke regels deze hanteert voor het vervoeren van medicijnen en eventuele injectiespuiten- en naalden in je hand- of ruimbagage.
  6. Kies als het kan voor een non-stop vlucht. Dat is niet altijd mogelijk, maar op die manier hoef je niet te lange afstanden lopen door onbekende luchthavens.
  7. Moeten de medicijnen koel blijven? Soms wel. Lees in de bijsluiter hoe je medicijnen moet bewaren en overleg met je arts. Je kunt een koelbox- of tas meenemen. Check ook of op je reisbestemming een koelkast beschikbaar is. 
  8. Laat een kopie van jouw voorschriften achter bij een vriend of familielid. Wanneer je in het buitenland medicijnen verliest, of je blijft langer weg dan voorzien, kan een ander met je voorschrift de medicijnen bestellen en nazenden.

Op vakantie

  1. Houd medicijnen in de handbagage. In het bagageruim van het vliegtuig vriest het namelijk en dat is soms niet goed voor de medicijnen.
  2. Plan na een actieve dag een rustigere dag. Veel wandelingen op het programma? Las geregeld een pauze in om even te gaan zitten.
  3. Las genoeg pauzes in om de benen te strekken. Stop ieder uur tijdens de autorit
  4. Vlieg- of busreis? Zit je liever aan het gangpad. Probeer aan het gangpad te zitten als je met de trein, autobus of het vliegtuig gaat.
  5. Vermijd lange wachtrijen. Zowel bij de luchthaven als op vakantie bij bezienswaardigheden. Koop bijvoorbeeld de tickets van te voren en online, zodat je meteen door kunt lopen. Of wacht even op een bankje, terwijl je reispartner de tickets koopt of incheckt.

5 oefeningen voor onderweg

Een lange vliegreis of autorit van acht uur; geen enkel lichaam wordt daar blij van. Aan het eind van de reis kom je vaak stijf uit de auto en moet je je in allerlei vreemde bochten wringen om weer soepel te worden. Door tijdens de reis kleine oefeningen te doen, kun je dit voorkomen. Gewoon in de auto, het vliegtuig of de bus. Zorg er in ieder geval voor dat je niet te lang in één houding zit. Kijk welke oefeningen jij zou kunnen toepassen.

Oefening 1 - armen en buik: plafond optillen

In de file? Tijd om je handen even te strekken. Raak met je handen het dak aan van je auto en duw via je armen zo hard mogelijk. Span tegelijkertijd je buikspieren aan. Houd dit tien seconden vast en herhaal het een paar keer.

Oefening 2 - armen en buik: stuur push ups

Ook in de auto kun je push ups doen. Speciaal voor de bestuurder: houd het autostuur vast met beide handen op de klokpositie drie en negen. Druk nu zo hard mogelijk naar binnen om je borstspieren aan te spannen. Houd dit één seconde vast.

Oefening 3 - billen: op de maat

Tijdens een vliegreis of autorit heb je vast muziek en een koptelefoon bij je. Doe een muziekje aan met een fijn ritme en span je bilspieren aan op de maat van de muziek. Links, rechts of beiden tegelijk. Doe dat zo lang het liedje duurt (of iets korter als het een liedje is van tien minuten).

Oefening 4 - nek: ja / nee schudden

Deze oefening kan écht overal. Kijk langzaam naar boven en vervolgens naar beneden. Je beweegt dus je kin naar voren en omhoog, en naar beneden. Herhaal dit een paar keer. Kijk dan naar rechts en over je schouder en dan terug naar voren. Doe hetzelfde aan de linkerkant en herhaal dit een paar keer. Je nek vindt dit heel fijn!

Oefening 5 - benen: benen in de lucht

Ga je even de auto, bus of trein uit (in het vliegtuig wordt dit lastig onderweg)? Leg dan je benen omhoog tegen een muur. Zorg dat je billen bijna tegen de muur aan liggen. Na uren zitten is dat wel het minste wat je kunt doen voor je benen.

Verder lezen over reuma?

Advies van Mieke

Mieke en haar collega’s Iris, Bram en Jacolien staan iedere dag voor je klaar om vragen over jouw gezondheid te beantwoorden. Je kunt het A.Vogel Informatiecentrum bereiken per mail via info@avogel.nl of via het contactformulier op www.avogel.nl/advies.

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 09-03-2020

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >