8 vragen over een prothese bij artrose

Verlicht een heup- of knieprothese klachten?

Mieke Deiman leven met reuma en artrose

Mieke Deiman
WhatsApp je vraag

Misschien heb je net met een arts gesproken over een prothese. Of ben je benieuwd welke behandelopties er allemaal zijn voor artrose en stuitte je via internet op deze term. Dit artikel legt uit wat een prothese is, waarom het een behandeloptie kan zijn bij artrose en welke soorten protheses er zijn. Zo begin je goed voorbereid aan een eventueel gesprek met een arts.

Vraag 1: wanneer wordt gekozen voor een prothese?

Belangrijke redenen om tot het plaatsen van een kunstknie, -schouder of -heup over te gaan, is dat de kwaliteit van je leven flink is aangetast door de artrose en het gewricht in je knie, heup of schouder aanzienlijk is versleten. Lopen en fietsen gaan bijvoorbeeld moeizaam, je hebt veel pijn en ligt daardoor ook 's nachts wakker.

Vraag 2: is een prothese één van de eerste behandelopties?

Een knie- of heupprothese is zeker niet de eerste behandeling bij artrose, eerder de laatste behandeloptie. Eerst wordt gekeken of leefstijlveranderingen, medicatie en behandelingen bij de fysiotherapeut kunnen helpen. Pas als dat niet, of niet voldoende, helpt tegen de pijn en je bewegingsmogelijkheden slecht blijven, kun je samen met je arts kiezen voor deze ingreep. Voordat er daadwerkelijk wordt gekozen voor een prothese, wordt er lichamelijk onderzoek gedaan en een röntgenfoto gemaakt.

Vraag 3: wat kun je verwachten van een prothese?

Het doel van een prothese is dat je minder pijn hebt en dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken. Na het plaatsen van een prothese kunnen de meeste mensen dan ook weer wandelen, fietsen en andere lichte vormen van sport doen. Ook de pijn is na een jaar tijd vaak flink afgenomen. Wat wel wordt afgeraden, is diep hurken of bukken. Ook belastende sporten als hardlopen en skiën zijn niet aan te raden met een prothese.

Vraag 4: welke soorten protheses zijn er?

In Nederland werken artsen met tientallen soorten kunstgewrichten. Al die protheses zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Dat is fijn, want daardoor is er voor iedereen een geschikte prothese. Welke het meest geschikt is, hangt onder andere af van de oorzaak van slijtage, de hoe groot je eigen heupkom en de bol zijn en de levensstijl. In de basis maakt een arts onderscheid tussen twee soorten protheses: hele protheses en halve protheses. Meestal wordt gekozen voor een hele heup- of knieprothese, maar soms is alleen één kant van het gewricht beschadigd.

Vraag 5: waaruit bestaat een prothese?

Een prothese bestaat uit diverse metalen onderdelen. Simpel gezegd verwijdert de chirurg het versleten kraakbeen. Bij de knie is dat het dijbeen en scheenbeen, bij de heup wordt de heupkom verwijderd. Dit wordt vervangen door metalen delen en kunststof. Het kunststof zorgt ervoor dat de heup of knie soepel kan bewegen. Bij een halve prothese wordt alleen het aangetaste kraakbeen van één zijde van de knie of heup vervangen.

Afbeelding knie- en heupprothese:

Vraag 6: hoe zit het met de vergoeding?

Een nieuwe heup of knie wordt door de basisverzekering vergoed. Dat betekent wel dat je eerst je eigen risico opmaakt en mogelijk dus een deel van de kosten zelf moet betalen. Check ook of je zorgverzekeraareen contract heeft met het ziekenhuis waar je naartoe gaat. En bedenk dat je na de operatie nog fysiotherapie nodig hebt, want dit wordt niet standaard vergoed.

Vraag 7: hoe lang gaat een prothese mee?

Waar vroeger een prothese tien tot vijftien jaar kon meegaan, is dat nu veel langer omdat het materiaal dat gebruikt wordt duurzamer is. Daarna kan de prothese eventueel worden vervangen. Voor de levensduur geldt: hoe zwaarder de prothese wordt belast, hoe korter de levensduur.

Vraag 8: bestaat er een leeftijdsgrens?

Mensen die een prothese krijgen in Nederland, zijn gemiddeld 70 jaar. Toch zijn er ook mensen met artrose die op relatief jonge leeftijd een kunstgewricht krijgen. Het nadeel: bij hen is de kans groter dat de prothese vervangen moet worden en dat heeft gevolgen. Zo geeft een vervanging een grotere kans op complicaties. Ook doet een tweede prothese het vaak minder goed: mensen zijn meer beperkt in hun dagelijks leven. Vandaar dat er wordt onderzocht of mensen ook op andere manieren geholpen kunnen worden. En zoals eerder gezegd: protheses gaan langer mee, maar hoe zwaarder de prothese wordt belast, hoe korter de levensduur zal zijn.

Drie feiten over protheses

  • Dankzij een kunstgewricht kun je een actiever leven leiden, omdat je beter kunt bewegen en minder pijn hebt. Daardoor lukt het beter activiteiten te plannen in je gezin, buurt of op je werk.
  • De implantatie van een knieprothese is meestal pijnlijker en langdurig gevoeliger dan de implantatie van een heupprothese. De knie kan het eerste half jaar dik, warm en pijnlijk zijn.
  • Het is belangrijk dat je een gezond gewicht houdt. Als je te zwaar wordt, krijg je waarschijnlijk meer klachten ook al heb je een nieuwe knie, schouder of heup.

Laatste wijziging op deze pagina: 08-04-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Het mooiste stukje natuur ben je zelf

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >