Prostaatpijn en zadelpijn door fietsen

Prostaat

Hoe kun je pijn aan de prostaat krijgen door fietsen?

Vooral onder wielrenners is het een bekend fenomeen. Pijn aan de prostaat als gevolg van fietsen. De druk van het zadel zorgt ervoor dat de doorbloeding in de geslachtsdelen in de knel komt. Er stroomt minder bloed door de penis. Voornamelijk wanneer je fietst op een hard en smal zadel, kun je hiermee te maken krijgen. Hoe smaller het zadel hoe hoger de druk op de onderkant, hoe meer kans op klachten.

Welke klachten van prostaat en zadelpijn treden op bij fietsen?

Last van de prostaat of geslachtsdelen als gevolg van fietsen; hoe voelt dat nou?

  • pijn aan het perineum, de plek tussen de balzak en de anus. Mannen spreken ook wel van een pijnlijke bobbel. Op deze plek bevinden zich veel zenuwuiteinden, dus je kunt je wel voorstellen dat dat niet prettig is als daar continue veel druk op staat;
  • men spreekt wel van een ‘doof gevoel’ in de penis of ballen;
  • irritatie van de prostaat kan ervoor zorgen dat plassen moeilijker of trager gaat;
  • zwelling van de prostaat kan tevens een drukkend gevoel in de onderbuik, liezen en bekkenbodem geven.

Wat zijn mogelijke gevolgen van de klachten bij fietsen?

Erectiestoornissen door fietsen

Uit onderzoek blijkt dat de doorbloeding bij het zitten op een fietszadel flink wordt verslechterd. Dit komt door de druk van het zadel op de geslachtsdelen. De zwellichamen kunnen hierdoor worden aangetast. Onder wielrenners komen vaker erectiestoornissen voor dan bij mannen die niet fietsen.

Prostaatklachten door fietsen

De druk op de prostaat leidt tot irritatie aan de prostaat. Deze irritatie zorgt ervoor dat de prostaat wat opzwelt. Dit is de oorzaak van een vernauwing van de plasbuis (de prostaat bevindt zich om de plasbuis heen), waardoor plassen bemoeilijkt wordt.

Toch fietsen met prostaatklachten?

Tips tegen pijn aan de prostaat door fietsen:

  • koop een speciaal zadel. Een kort gelzadel met een gleuf in het midden kan helpen;
  • stel je zadel goed af, zet de punt iets naar beneden;
  • neem regelmatig een pauze als u een lange fietstocht maakt;
  • ga af en toe even op de pedalen staan tijdens het fietsen, zo kan de doorbloeding zich even herstellen;
  • een ligfiets kan ook de oplossing zijn voor pijn tijdens het fietsen. De druk van het zadel op de geslachtsdelen is bij een ligfiets minder. Echter vinden niet alle mannen dit een goede oplossing. Het schijnt dat de mountainbike minder klachten geeft dan de wielrenfiets, omdat je daar iets minder naar voren gebogen op zit.
  • bij prostaatklachten kun je de fiets beter even laten staan. Langdurig fietsen wordt afgeraden. Geef de prostaat tijd om te herstellen. Opnieuw gaan fietsen kan zorgen voor nieuwe irritatie.

Bestaan er speciale zadels tegen prostaatpijn?

Er zijn zadels op de markt die speciaal gemaakt zijn voor mannen die last hebben van zadelpijn. Het gaat om drukverlagende zadels. Vaak zijn het zadels met een gleuf in heet midden, of ze hebben een speciale vorm. Je hebt ze in allerlei types en formaten. Voor de gewone fiets maar ook voor wielrenfietsen.
Een dergelijk zadel zorgt ervoor dat er minder druk op het perineum komt. Het zadel, met gleuf in het midden, laat dit gebied vrij en zorgt er zodoende voor dat het perineum niet continue geprikkeld wordt door druk en trillingen van de fiets. De trillingen en irritatie worden zo ook niet meer via het perineum doorgegeven aan de prostaat.

Zadelpijn ook bij vrouwen?

Naast mannen kunnen ook vrouwen baat hebben bij een speciaal zadel op de fiets, want ook bij vrouwen komt zadelpijn voor. Ook vrouwen kunnen als gevolg van fietsen een verdoofd of geïrriteerd gevoel aan de geslachtsdelen ervaren.

Vergrote prostaat

A.Vogel ProstaforceMed*. Dit is een 100% natuurlijk geneesmiddel dat plasproblemen als gevolg van een vastgestelde, goedaardige vergrote prostaat vermindert. Het helpt bij vaak, moeilijk en onvolledig plassen, nachtelijk plassen, nadruppelen en een zwakke urinestraal. De capsules bevatten 320mg extract van de zaagbladpalmvrucht.

*Traditioneel kruidengeneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Toepassing is uitsluitend gebaseerd op reeds lang bestaand gebruik. Lees ook dit blog over de prostaat

Meer prostaat!

Laatste wijziging op deze pagina: 03-09-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

tip

Ontvang elke maand van A.Vogel tips voor een gezonde lifestyle.

Schrijf je nu in >