We zijn weer op vrijersvoeten

Seksualiteit en de overgang

Overgang

Gast Blogger
WhatsApp je vraag

Nu moeten jullie weten dat wij alle twee al een tijdje zonder relatie waren terwijl we langzaam in de overgang verzeild raakten. Dat vonden we beiden best oké; al die slechte humeuren en korte lontjes konden we nu niet afreageren op een partner, even geen gedoe aan je lijf als je 's nachts zwetend en in een storm van opvliegers lag te survivallen.

Maar ja, de liefde heeft een eigen wil en ja hoor, we zijn weer op vrijersvoeten! En dat was even schrikken, want wat vroeger zo makkelijk ging bleek nu stroef, droog en ja, zelfs dunner geworden?! Je kent ons, wij meteen naar een seksuoloog die ons doodleuk vertelde dat er naast de gebruikelijke klachtenlijst ook een seksuele klachtenlijst bestaat!

Te weten:

  • klacht no. 1: te moe voor seks. Wij vrouwen zijn vaak overbelast en dan komt seks al snel op de laatste plaats te staan. Denk ook zwetend in bed en dan zin in seks...? Wij niet...!
  • klacht no. 2: vaginale droogheid. 55% van de vrouwen in de overgang heeft hier last van...!
  • klacht no. 3: atrofie. Mooi woord, maar je moet er geen last van hebben: het dunner worden van de vaginawand...
  • klacht no. 4: minder intens orgasme. Hoezo?
  • klacht no. 5: meer kans op vaginale infecties. Pfffff.

Je snapt dat we even moesten bijkomen... Hoezo dit allemaal? 'Maaaar...', zei de seksuologe, 'je moet ook weten dat er aan elke klacht iets te doen is. Je moet er dus niet mee blijven lopen, ga naar een overgangsconsulente of gynaecoloog. Want als je niets aan je klachten doet, kom je in een vicieuze cirkel van pijn terecht en wordt seks een last in plaats van een lust. En er is ook een positieve kant; als vrouw zit je nu in een fase dat je veel meer gaat nadenken over wat jij nu echt fijn vindt. Ga eens in gesprek met je partner, vertel hem wat de overgang met je doet, waar je last van hebt en dat je jullie intimiteit dus anders moet gaan aanpakken. Vaak neem je te weinig tijd om echt opgewonden te worden, ga elkaar weer echt beminnen en dat begint toch vaak met een compliment in de ochtend, een zachte omhelzing, weer eens iets speciaals samen doen, streel elkaar meer. Hier heeft een vrouw sowieso behoefte aan en in deze fase helemaal. Daarbij heeft een aanraking als effect dat het je oxycotinehormoon stimuleert en je je daardoor lekkerder in je vel voelt zitten'.

Mmmhm... dat gaf weer perspectief vonden wij. Dus inderdaad: vertel het je partner, durf kwetsbaar te zijn en zie het als een nieuwe fase van intimiteit. Op de valreep riep ze ons nog toe: 'weet dat iedere vrouw tot op hoge leeftijd seksueel opwindbaar is dames... maar het heeft gewoon iets meer tijd en aandacht nodig; precies waar jullie nu behoefte aan hebben'.

Nou, toen liepen we helemaal stralend de deur uit...

Liefs Isa & Medina

Samen door de Overgang

Wil je meer (voedings)tips, weetjes en adviezen die je zélf kunt toepassen tijdens de overgang? Schrijf je dan in voor de maandelijkse Samen door de Overgang nieuwsbrief.

Schrijf je nu in

Blogster Hetty

Mijn naam is Hetty. Als gezondheidsdeskundige ben ik gespecialiseerd in de relatie tussen lifestyle en gezondheid. Ik ben vaak op TV te zien bij Koffietijd en andere programma’s!

Blogster Barbara

Blogster barbaraHi! Ik schrijf als webredacteur van www.avogel.nl artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen die over gezondheid gaan. Lees je mee?

Laatste wijziging op deze pagina: 01-08-2019

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

In de overgang? Ontvang maandelijks e-mails met tips van Ellen.

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>