De 5 beste tips om buik en billen te trainen in de overgang

Geef je buik en billen een nieuw leven

Lifestyle | Overgang

Ilze ter Heide

Ilze ter Heide
WhatsApp je vraag

Dat hormonale geschommel tijdens de overgang lijkt je als vrouw niet zoveel goeds te brengen. Je vliegt van de stemmingswisselingen via de opvliegers naar de pijnlijke borsten. En dan lijkt ook nog eens je hele figuur van de ene op de andere dag te veranderen. Je billen worden slapper, je buik voller....pfff, waar houdt het op? Take over control en ga met deze 5 tips aan de slag om in ieder geval die buik en billen een nieuw leven te geven.

Tip 1. Squats, hip raise en traplopen

Heb je al die jaren aan je figuur gewerkt, gaan je billen ineens hangen. Zomaar. Als je ouder wordt verliest je lichaam stevigheid. Ook je billen. Misschien grap je wel eens met je beste vriendin dat de zwaartekracht zijn werk gaat doen. Nou, dat dus. Gelukkig kun je je billen vrij makkelijk trainen. Daar hoef je niet eens voor naar de sportschool. Doe squats, hip raises en neem wat vaker de trap. Harstikke effectief.

Tip 2. Meer ontspannen, minder stress

Stress is niet goed voor ons. Dat weten we allemaal. En tijdens de overgang word je – onder invloed van die ellendige hormoonschommelingen – ook nog eens een stukje stressgevoeliger. Stress kan onder andere zorgen voor gewichtstoename. Als je gestrest bent, gaat je lichaam namelijk cortisol aanmaken. Onderzoekers van Yale kwamen erachter dat cortisol je op twee manieren dikker kan maken:

  • hoge cortisolwaardes zorgen ervoor dat je makkelijker vet op je buik opslaat;
  • cortisol verhoogt je eetlust waardoor je dus sneller teveel eet. Teveel lekkers vooral.

Zoveel mogelijk vermijden dus die stress. Voldoende slapen, bewust tijd inplannen om te 'niksen' en gezond eten dragen daar aan bij.

Tip 3. Zuinig met enkelvoudige koolhydraten

Talloze onderzoeken hebben het al aangetoond: met een koolhydraatarm dieet kom je sneller van je buikvet af dan met een ander dieet. Vooral de enkelvoudige koolhydraten zou je beter kunnen vermijden. Deze veroorzaken namelijk steeds weer een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en daardoor stijgt ook je insuline.
Insuline is die little bastard die tegen je cellen roept: 'Sla dat vet maar lekker op en stop met verbranden.' Precies wat je níet wilt dus. Kortom, het advies is om zuinig te zijn met producten als snoep, koek, gebak, chips, frisdrank, ijs, toetjes, witbrood, witte pasta, witte rijst, wraps, muesli en cruesli bijvoorbeeld.

Tip 4. Wel doen: groenten, goede vetten en eiwitten

Groenten, eiwitten en goede vetten daarentegen bevorderen de verbranding van buikvet. Of eigenlijk: ze helpen voorkomen dat je buikvet opslaat én dragen er toe bij dat je vetverbranding in het algemeen op volle toeren draait.

Groente-toppers:

groene bladgroenten, bloemkool, broccoli, tomaten, komkommer, paprika, radijsjes, sperziebonen, spruitjes, pompoen, paksoi en wortel bijvoorbeeld.

Eiwit-toppers:

eieren, kwark, hüttenkäse, vette vis, koolvis, kabeljauw, mosselen, garnalen en kip bijvoorbeeld.

Vet-toppers:

kokosolie, extra vierge olijfolie, noten, zaden, avocado en vette vis bijvoorbeeld.

Tip 5. Geen sit-ups, maar low-plank

Je buikspieren effectief trainen? Vergeet die sit-ups (liggen op de rug, knieën gebogen, handen in de nek en crunchen maar) van vroeger. Ga liever planken. Liggen op je onderarmen, gezicht naar beneden, je lichaam in een rechte lijn naar je tenen op de grond en vasthouden maar.
Wil je het moeilijker maken? Breng dan steeds om en om een knie onderlangs naar je borst door iets op te veren en daarna weer terug te zakken in de lage plank (mountain climbers).

Je leest het al, werken aan je buik en billen is vrij laagdrempelig. Qua eten is het misschien even schakelen, maar in de praktijk blijkt dat vrouwen door de snelle resultaten zó gemotiveerd raken dat ze het snel onder de knie hebben. En de genoemde oefeningen...met een kwartiertje per dag ben je er al. Dus: work that body, woman!

Laatste wijziging op deze pagina: 14-06-2018

Heb je een vraag of opmerking na het lezen van dit blog? Stel deze gerust...

Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over de je gezondheid, A.Vogel-producten, de tuinen, of je bestelling in de webwinkel.

Neem contact met ons op!
Ontdek de A.Vogel tuinen

70% van de planten die we gebruiken voor onze producten komt uit deze tuinen.

Meer over de tuinen

In de overgang? Ontvang maandelijks e-mails met tips van Ellen.

tip

In de overgang? Ontvang maandelijks gratis tips.

Inschrijven >>